Pět pravidel Kdo si následujících pět pravidel zahrne do svého jídelníčku, bude i dále jíst samé chutné věci, a přesto si nebude muset dělat těžkou hlavu s postavou. * Sáhněte po živinách Odborníci doporučují sníst denně dvě až tři porce ovoce nebo zeleniny. Už jen 200 g za den snižuje riziko vzniku rakoviny střev až o 40 %, navíc tělo dostává důležité balastní látky, které nastartují trávení a naváží v žaludku tuky z potravy. Malá nápověda: 200 g představuje asi 1 větší broskev nebo malý rajčatový salát. * Pomoc z moře Nepřibírá se úplně ze všech tuků, jen z těch nevhodných. Bez správných tuků totiž tělo dlouho nevydrží. Právě naopak, omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které se nacházejí v mořských rybách (makrela, losos, sleď, tuňák,...), při spalování tuků dokonce pomáhají. Podporují totiž látkovou výměnu. Kromě toho chrání cévy před usazeninami. Proto si dopřejte mořskou rybu aspoň 1x-2x týdně. * Celozrnné produkty Další balastní látky získává člověk prostřednictvím celozrnných produktů. Kdo sáhne po celozrnných variantách pečiva a těstovin, automaticky dodrží doporučenou denní dávku 30 g balastních látek. Extra tip: Po dlouhém pracovním dni relaxujete u televize? Namísto chipsů chroupejte raději sušené ovoce (50 g dodá tělu 5 g balastních látek). * Redukujte tuky Zdrženlivost při konzumaci tučných jídel, jako jsou vepřové maso a klobásy, je zcela namístě. Dobrá zpráva: většina žen sní za týden asi 700 g tuků, což je jen o trochu víc než doporučovaných 600 g. * Pijte, i když nemáte žízeň Během chladných dní často nepijeme v takovém množství, v jakém je třeba, což je způsobeno tím, že nepociťujeme žízeň. Ale minimálně jeden litr denně byste měla vypít. Nejlépe uděláte, když si zvyknete vypít před každým jídlem 1 velkou sklenici vody. Neperlivá minerálka totiž nejenže podporuje spalování tuků, ale pomáhá tělu odbourávat škodliviny a následně je vyplavit.
Články odjinud