Sobota 16. listopadu 2024
Svátek slaví Otmar, zítra je Den boje za svobodu a demokracii / Mahulena
Polojasno 7°C

Jarní saláty

7. května 2007 | 10:00

Buďte štíhlá díky zdravým vitamínům v zeleninových salátech, které vás zasytí

Saláty, které nyní nabízíme, vás snadno nasytí. Ráno a mezi hlavními jídly jezte čerstvé ovoce. Večer si můžete dopřát obložený celozrnný chléb. Salát se šunkou Potřebujete (na 4 porce): 500 g bílého chřestu, 1 lžičku cukru, 5 g másla, 150 g zeleného hrášku, půlku hlávkového salátu, 200 g cherry rajčátek, 1 svazek bazalky, 20 g piniových oříšků, 1 stroužek česneku, 8 lžic olivového oleje, 7 lžic bílého balzamikového octa, 120 g plátků parmské šunky, sůl Příprava: Očistěte chřest, nakrájejte ho na kousky a poduste asi 10 minut v osolené vodě, do které jste přidala cukr a máslo. Zelený hrášek blanšírujte 1 minutu. Salát očistěte, umyjte a natrhejte na menší kousky. Rajčata omyjte a rozčtvrťte. Piniová semínka a česnek rozdrťte a přidejte olej, ocet, bazalku a šunku nakrájenou na kousky. Všechny přísady promíchejte. Kuřecí salát Potřebujete (na 4 porce): 500 g bílého chřestu, 1 lžíci másla, 1 hlávku kadeřavého salátu, 250 g jahod, 2 cibule, 60 ml česnekového octu, 4 lžíce citronové šťávy, 1 lžičku cukru, špetku kayenského pepře, 60 ml olivového oleje, 2 menší kuřecí prsa (po 120 g), 2 lžičky řepkového oleje, pepř, sůl Příprava: Chřest očistěte a nakrájejte na kousky, poduste v osolené vodě a másle asi 10 minut, 100 ml chřestového vývaru odložte stranou. Salát natrhejte na menší kousky. Jahody očistěte a nakrájejte na plátky, cibuli nakrájejte na kolečka, vše přidejte k chřestu a promíchejte. Zálivku připravte z chřestového vývaru, octa, citronové šťávy, soli, pepře, cukru a kayenského pepře a všechno důkladně promíchejte. Po kapkách přidejte olivový olej, maso nakrájejte nakousky a opečte na malém množství olivového oleje. Podávejte se salátem. Salát s pestem a krutony Potřebujete (na 4 porce): 250 g bílého a 250 g zeleného chřestu, 1 uvařené vejce, 3 lžíce octa, 4 lžíce oleje, 4 rajčata, 1 hlávkový salát, špetku bazalky, 2 plátky toustového chleba, 4 lžíce pesta, sůl, pepř Příprava: Chřest očistěte a nakrájejte na kousky, bílý chřest blanšírujte 5 minut, bílý 3 minuty. Vejce rozpulte a vyndejte žloutek. Vymíchejte žloutek, ocet, sůl, pepř a olej a tuto směs smíchejte s chřestem. Rajčata nakrájejte na plátky, salát natrhejte na menší kousky, chleba natřete pestem, nakrájejte na kostky a opečte na pánvi bez oleje. Uvařený bílek nakrájejte na kostičky, všechny přísady smíchejte a můžete podávat. Salát s šunkovými rolkami Potřebujete (na 4 porce): 4 plátky šunky, 200 g nízkotučného taveného sýru s bylinkami, 2 hrsti kopřivy, 4 rajčata, 100 ml zeleninového vývaru, 50 ml bílého vinného octa, špetku cukru, 75 ml olivového oleje, 1 hlávkový salát, 1 svazek ředkviček, 2 červené cibule, 2 lžíce nakrájené pažitky, sůl, pepř Příprava: Šunku potřete sýrem, srolujte a přeřízněte napříč na 2 části. Ze dvou rajčat odstraňte jadérka a nakrájejte je na kostky. Smíchejte vývar, ocet, sůl, pepř a cukr, spojte s olejem a následně přimíchejte kousky nakrájených rajčat. Hlávkový salát natrhejte na menší kousky. Ředkvičky nakrájejte na plátky, cibuli na kolečka. Všechny přísady promíchejte a můžete podávat spolu s rolkami.

Související články