Pondělí 13. května 2024
Svátek slaví Servác, zítra Bonifác
Polojasno 22°C

Zdravé ryby

Zdravé ryby
23. dubna 2007 | 10:00

Jezte ryby co nejčastěji. Vědci prokázali, že dieta obohacená rybím tukem snižuje hladinu škodlivých tuků v krvi

Ryby zásobují tělo důležitými vitaminy a minerály - od A až po zinek. Proto se doporučuje jíst ryby aspoň jednou týdně. Nabízíme vám několik způsobů, jak je upravit.


Sladkovodní ryby Úhoř (na 100g - 1 380 kJ, 28.6 g tuku) Úhoř je dosti mastná ryba, ale jeho tuk je zdravý. Obsahuje zejména hodně vitaminů A a D, které jsou důležité pro oči a kosti. Nejlepší je uzený - nezapomeňte ho pokapat citronovou šťávou. Kapr (na 100g - 530 kJ, 4.8 g tuku) Kapr obsahuje důležité stopové prvky, např. zinek a selen. Oba minerály jsou důležité pro podporu imunitního systému. Výjimečně chutný je kapr marinovaný v octové vodě s jalovcem a černým pepřem. Losos (na 100g - 848 kJ, 13,6 g tuku) Obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Ty podporují pružnost cév, tím zlepšují průtok krve a chrání celý cévní systém. Vynikající kombinace je bezesporu losos se špenátem. Pstruh (na 100g - 500 kJ, 2,7 g tuku) Je to ryba podporující dobrou náladu. Obsahuje totiž aminokyselinu tryptofan, která pozitivně ovlivňuje vyplavování tzv. hormonů štěstí. Rybu pokapejte citronem, obalte v hladké mouce a zlehka a pomalu opékejte.


Mořské ryby Sleď (na 100g - 770 kJ, 16 g tuku) Zásobuje organismus vitaminem B5, který je důležitý pro pokožku. Pomáhá ji udržovat vláčnou a zdravou. Je ideální do sendvičů - třeba ke svačině. Treska (na 100g - 319 kJ, 0,6 g tuku) Obsahuje aminokyseliny, které pomáhají při soustředění, a díky kterým se cítíme psychicky fit. Naprosto nejlepší je dobře propečená. Okořeněnou rybu pečeme asi 10 minut na másle a na cibulce nakrájené nadrobno při teplotě 220 °C. Makrela (na 100g - 700 kJ, 11,6 g tuku) Makrela obsahuje velké množství vitaminu B12. Ten hraje nezanedbatelnou roli při obnově krvinek v těle. Makrela je nejlepší uzená. Pokud nejdříve stáhnete kůži, zbavíte se velkého množství nepotřebného tuku. Sardinky (na 100g - 496 kJ, 4,5 g tuku) Malé sardinky dodají tělu extra dávku vitaminu B3 (niacinu), který potřebujeme zejména ve stresovém období, jelikož posiluje nervy. Může také napomoci při snižování cholesterolu v krvi. Všichni je známe konzervované - naložené v oleji. Čerstvé jsou zdravější a chutnější - zvlášť, když je rychle a dokřupava opečeme.

Související články