Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zázračný vitamin C

23. dubna 2007 | 10:00

Vyberte si správné ovoce a zeleninu a budete štíhlá. Proč? Díky vitaminu C, který útočí na tukové polštáře

Dejte sbohem tukům! Díky vitaminu C z čerstvého ovoce a zeleniny se vám to podaří bez větší námahy. Citrony nebo pomeranče, paprika nebo kapusta - pokud na cestě za svojí vysněnou postavou sáhnete po ovoci a zelenině, můžete se brzy těšit z úbytku kilogramů. Možná jste nevěděla, že k tomu pomáhá právě vitamin C, který nejen chrání buňky ve tkáních, ale také útočí na tukové polštáře. Žaludek a střeva Železo získané z rostlinných produktů (například z obilnin nebo luštěnin) přeměňuje vitamin C v trávicím ústrojí v lépe využitelnou formu. Dostatek železa podporuje spalování tuků. Štítná žláza V tomto orgánu se tvoří některé hormony (třeba tyroxin), které také napomáhají metabolismu tuků. V nadledvinkách je tyroxin (jehož "ochráncem" je vitamin C) stavebním materiálem pro tvorbu hormonů, které odbourávají tukové zásoby. Játra Díky vitaminu C se v nich tvoří karnitin (látka urychlující metabolismus tuků), který transportuje zpracované zásoby tuků do jejich centrální spalovny. Mozek Vitamin C působí v mozku jako stimulátor pro hormon, který během spánku atakuje tukové buňky, protože z nich získává novou energii pro následující den. Kolik vitaminu C potřebujeme? Denní dávka by se měla pohybovat kolem 100 mg. Vitamin C obsahují čerstvé bylinky, jako je například pažitka. Přebytek vitaminu C se vylučuje močí. Trik s ovocem S čerstvou pomerančovou šťávou se dokážete zbavit obtěžujících tukových polštářků. Jak? Stačí, když denně před každým jídlem vypijete 200 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy (k přípravě jedné sklenice potřebujete 2-3 pomeranče). Podobně to platí při pitném režimu i s vodou, do které můžete přidat pár kapek čerstvé citronové šťávy nebo plátek citronu. Flavonoidy, které se v něm nacházejí, posilují zeštíhlující efekt vitaminu C asi dvacetinásobně. Nezapomínejte na pitný režim: denně byste měla vypít 2-3 litry neslazených tekutin.


Aby vitaminy nezmizely... Vitamin C je velmi citlivý. Stačí světlo, vzduch, voda, teplo a jeho obsah se snižuje. Proto konzumujte ovoce vždycky čerstvé, kdy je v něm nejvíce vitaminů. Už pouhý den po sběru se obsah céčka u některých druhů ovoce snižuje až na polovinu. Vhodnou alternativou je mražené ovoce, které může být na vitaminy bohatší než to, které po mnohadenním transportu ještě dlouho leží v regálech obchodu.


Osobní plán hubnutí Vitamin C lze do jídelníčku zařadit velmi jednoduše: * Brambory ve slupce Uvařte doměkka 4 velké brambory. Dresink: vejce uvařené natvrdo, čtvrtka červené a čtvrtka zelené papriky nakrájené nadrobno, půlka cibule nakrájené nadrobno, 25 g vařené šunky nakrájené nadrobno. Vše smíchejte se 2 lžícemi kečupu a okořeňte podle chuti. Brambory rozkrojte na čtvrtky a polijte dresinkem. *Ovocné müsli Müsli smíchejte s 250 g nakrájeného ovoce (můžete přidat kousky celozrnného pečiva). K tomu vypijte sklenici čerstvé ovocné šťávy.


Nejvíc vitaminu C obsahují (ve 100 g) šípky = 1 250 mg rakytník = 450 mg černý rybíz = 177 mg petržel = 166 mg paprika = 121 mg růžičková kapusta = 112 mg brokolice =100 mg papája = 100 mg kedlubna = 63 mg citron = 53 g kapusta = 50 mg pomeranč = 49 mg kiwi = 46 mg grapefruit = 44 mg mango = 37 mg mandarinka = 30 mg kysané zelí = 20 mg rajčata = 19 mg brambory = 17 mg jablka = 12 mg


produkce: LENKA SULOVSKÁ, modelka: VERONIKA, vizáž: ANETA N.

Související články