Během této diety se budete cítit sytá a plná energie. Těžké omáčky a tučné přílohy nahraďte nízkotučnými pochoutkami z chřestu. Samozřejmě, i při této dietě je třeba hodně pít. Jedině při příjmu 2-3 litrů tekutin denně je tělo schopno dostatečně metabolizovat tuk a vyplavovat z těla škodliviny. Je plný vody Je jedno, zda máte raději bílý nebo zelený chřest, oba druhy obsahují až 95 procent vody. Chřest má jen 72 kJ na 100 g. Bojuje proti celulitidě Chřest je bohatým zdrojem draslíku, který pomáhá vyplavovat z těla přebytečnou vodu. To má pozitivní vliv na pleť - je napjatá a hladká. Zdroj živin Jarní zelenina obsahuje důležité látky, jako je například kyselina listová, která pomáhá při tvorbě buněk, dále vitamin C, který posiluje imunitu a působí jako spolehlivý spalovač tuků. Další látky mají blahodárný vliv například na srdce a cévy.
Stravování během diety Ke snídani si připravte müsli s čerstvým ovocem a nízkotučným mlékem nebo s bílým jogurtem. Dodají vám dostatek balastních látek a jsou zdravým startem do každého dne. K obědu i k večeři jezte jídla připravená z chřestu a mezitím si dopřávejte čerstvé ovoce s bílým jogurtem nebo s tvarohem. Tato kombinace vám pomůže překonat návaly chuti na sladkosti.
Chřest - sezónní zelenina, která dokáže zatočit se zásobami tuku a k tomu ještě skvěle vypíná pleť.
Lehká omáčka ke chřestu Chřest je nízkotučná zelenina, proto ho můžete sníst, kolik chcete. Ovšem jen v případě, že si ho nezalijete kalorickou máslovou omáčkou. Raději si připravte tu naši - stejně chutnou, ale kaloricky lehčí omáčku, která se výborně hodí právě k chřestu. Potřebujete (na 2 kg chřestu): * 1 malou cibuli, * 2 lžíce vinného octa, * 1 lžičku ostré hořčice, * 6 lžic slunečnicového oleje * sůl, pepř Příprava: Cibuli nakrájejte nadrobno, smíchejte ji s octem a rozmixujte. Přidejte hořčici, osolte a opepřete podle chuti. Nakonec dobře vmíchejte olej.
Recepty Krémová polévka Potřebujete pro 4 osoby: * 1 kg chřestu * 900 ml zeleninového vývaru * 200 ml nízkotučné smetany na vaření * 4 lžíce hladké mouky * 4 lžíce másla * citronovou šťávu * 1 lžíci zakysané smetany * sůl, pepř Příprava: Chřest očistěte, odkrojte konce a nakrájejte ho na kousky. Vývar nechte přejít varem, přidejte chřest a vařte 10 minut. Z polévky vyndejte několik kousků chřestu. Vmíchejte smetanu a rozmixujte i s chřestem. Mouku smíchejte s máslem, rozmixovanou polévku přiveďte k varu a za stálého míchání přidávejte máslovou směs. Pak ochuťte solí, pepřem, citrovou šťávou a zakysanou smetanou. Nakonec vmíchejte nerozmixované kousky chřestu, které jste předtím z polévky vyndala a odložila stranou. 1 100 kJ na 1 porci
Bylinkovo-chřestový salát Potřebujete pro 4 osoby: * 1 kg zeleného chřestu * 4 malé červené cibule * 4 lžíce olivového oleje * 2 lžíce lístků tymiánu * 4 lžíce citronové šťávy * 2 svazky bazalky * sůl, pepř Příprava: Chřest omyjte, oloupejte, odkrojte konce a tvrdé části a zbylou část nakrájejte na menší kousky, cibuli nakrájejte na proužky. Rozehřejete olivový olej, přidejte kousky chřestu a opékejte asi 3 minuty. Přidejte cibuli a lístky tymiánu a vše opékejte na oleji asi 10 minut při střední teplotě. Vmíchejte citronovou šťávu, sůl a pepř podle chuti. Nechte vychladnout. Podávejte vlažné a posypejte lístky bazalky. 820 kJ na 1 porci
Šunkovo-rybí rolky Potřebujete pro 4 osoby: * 4 mražené rybí filety * 4 lžíce citronové šťávy * 2 vejce uvařená natvrdo * 150 g syrové šunky nakrájené na plátky * 1 svazek nasekané bazalky * 1 svazek nasekané petrželové natě * 2 lžíce olivového oleje * 1 kg uvařeného chřestu * sůl, pepř Příprava: Rybí filety omyjte, osušte a pokapejte citronovou šťávou. Vejce nastrouhejte na jemném struhadle, smíchejte s nasekanými bylinkami a touto směsí posypejte šunku, kterou jste dala na filety. Filety srolujte a rolku zajistěte párátkem. V hrnci rozpalte olej a při mírné teplotě na něm rolky opečte. Podávejte s vařený chřestem a posypané bylinkami. 1 400 kJ na 1 porci
Chřest s vepřovým masem Potřebujete pro 4 osoby: * 1,5 kg chřestu * citronovou šťávu * 200 g rýže parboiled * 400 g vepřových řízků * 2 svazky petrželové nati * 2 lžíce nízkotučného rostlinného tuku * sůl, pepř Příprava: Přiveďte k varu osolenou vodu, přidejte do ní pár kapek citronové šťávy a oloupaný chřest. Vařte 15 minut. Uvařený chřest vyndejte z vody a uvařte v ní rýži. Vepřové maso rozdělte na 8 medailonků a opečte na pánvi bez tuku (z každé strany 3 minuty). Na talíř připravte opečené medailonky, rýži s petrželovou natí a uvařený chřest, který přelijte rozehřátým rostlinným tukem. 1 450 kJ na 1 porci