Neděle 19. května 2024
Svátek slaví Ivo, zítra Zbyšek
Oblačno, déšť 19°C

Zázračný grep

Zázračný grep
10. dubna 2007 | 10:00

Díky grepu se hravě zbavíte nadbytečných kilogramů! Za tři dny budou 2 kila dole a vy se budete cítit mnohem lépe

Bývá sice hořký, ale je velmi účinný při hubnutí. Látky, které grep obsahuje, podporují metabolismus cukrů. Proto ho zařaďte do svého jídelníčku - hubnutí vám půjde samo. Kdo si před jídlem dopřeje půlku grepu nebo vypije sklenici čerstvé grepové šťávy, udělá mnoho pro svoji štíhlejší postavu. Američtí vědci zaznamenali u stovky dobrovolníků, kteří jinak nezměnili své stravovací návyky, že jen konzumace grepu nebo pití čerstvé šťávy před jídlem jim do 12 týdnů přineslo pokles váhy v průměru o 1,5 kg. Lidé, kteří se stravovali bez tohoto ovoce, zhubli jen o 0,3 kg. Hořké látky prospívají trávení Charakteristickou chuť dává grepům látka zvaná naringin. Působí dobře na trávení, reguluje činnost střev, pročisťuje organismus. Čím víc je grep hořký, tím víc vitaminu C obsahuje. Už 200 g grepové dřeně pokryje skoro celou denní potřebu vitaminu C (100 mg). Když už je ovoce sladké, obsahuje víc betakarotenu, který je důležitý pro tvorbu vitaminu A. Abyste optimálně pokryla potřebu vitaminů, měla byste sníst denně 1 červený a 1 bílý grep. A ještě jedno pozitivum: pektin obsažený v dužnině vyrovnává hladinu cukru v krvi. Ale pozor - grapefruity nikdy neslaďte! Tím byste celý jejich "hubnoucí" prospěch zničila. S vitaminem C a bílkovinami jdou kila dolů Vitamin C (obsažený nejen v grepu) aktivuje hormony, které nastartují spalování tuků. Doplňte účinky grepu i jinak: kdo chce hubnout, měl by si dopřát každé 3 hodiny porci bílkovin (30 g), jezte například tvaroh, drůbeží maso, ryby. Osvěžující Aromatické oleje z citrusových plodů osvěžují smysly a pomáhají při soustředění. Kápněte 3 kapky citrusové šťávy na ručník a přetřete si jím zápěstí a spánky. Pak zhluboka vdechujte vůni citrusového aromatického oleje. V mozku se začnou produkovat hormony štěstí.


Denní plán Snídaně Grepovo-ovocný mix Ráno jsou zásoby energie v těle vyčerpány, proto člověk potřebuje optimální mix sacharidů, bílkovin a vitaminů. * Připravte si müsli ze 2 lžic ovesných vloček, 1 lžičky oříšků, 150 g nízkotučného tvarohu, půlky grepu, 1 nastrouhaného jablka a 1 kiwi. Dochuťte medem. Oběd: Šťavnatý salát Salát k obědu je to nejlepší zeštíhlující jídlo. * Očistěte 2 čekanky a nakrájejte je nadrobno. Smíchejte s dužninou ze 2 červených grepů. Dresink připravte ze 100 g zakysané nízkotučné smetany, 150 g jogurtu, 2 lžic citronové šťávy, půl lžičky medu, soli a pepře. Druhý a třetí den použijte namísto čekanky hlávkový nebo ledový salát. Večeře: Syté řízky Bílkoviny a vitamin C podporují hubnutí během spánku. Dvě až tři hodiny před tím, než jdete spát, je ideální sníst pokrm z nízkotučných bílkovin. * Vepřové maso (150 g) osmažte na půl lžičce oleje. Z jednoho grepu vyberte dužninu a krátce poduste. Dresink připravte ze 150 g jogurtu, 50 ml zakysané smetany. Dochuťte solí, pepřem a medem. Příjemnou obměnou je kuřecí maso nebo krůtí řízky.
Extra tip: Skvělým pomocníkem při vybírání dužniny z grepu jsou speciální nůž a lžička na grepy! Bleskový nápoj hubnutí Před každým jídlem vypijte sklenici grepové šťávy. Je-li pro vás příliš hořká, smíchejte 50 ml grepové šťávy s 50 ml mrkvové šťávy, dochuťte 1 lžičkou medu a zřeďte 100 ml minerálky.

Související články