Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

S rýží to půjde!

19. března 2007 | 10:00

Rýže je velmi oblíbenou přílohou a navíc dodá vašemu tělu minerální látky a zbaví ho škodlivin

Jde to snadno: uvařte velký hrnec rýže a kombinujte ji podle receptů například s masem, rybami a se zeleninou. Uvařte si na 3 dny v osolené vodě 250 g rýže (nejlépe basmati nebo natural). Nechte ji odkapat a dejte do uzavřené nádoby v ledničce. Tak máte předem připravenou hlavní surovinu pro dietu.


1. den SNÍDANĚ Palačinky s jahodovým tvarohem Smíchejte 1 žloutek se 100 ml odtučněného mléka, přidejte 1 polévkovou lžíci ovesných vloček, 1 lžičku medu a 1 lžíci polohrubé mouky. Přilijte 200 ml vody. Z připravené směsi usmažte na pánvi 2 palačinky. Náplň vyšlehejte ze 100 g tvarohu, 2-3 lžic minerálky a 1 lžičky medu. Nakonec přimíchejte 75 g mražených jahod. Palačinky potřete náplní a srolujte. PŘESNÍDÁVKA Sýrový talíř Na talíř naservírujte 50 g ovoce a 40 g odtučněného camembertu. OBĚD Salát s řízkem Potřete olejem 75 g vepřové kýty a opékejte na pánvi asi 4 minuty. Do nízkotučného jogurtu přidejte pepř, sůl a 1 lžičku čerstvých bylinek. Prolisujte 1 stroužek česneku a vmíchejte ho spolu s 2 lžícemi bylinek do 75 g vařené rýže. Očistěte a nakrájejte 2 rajčata, 4 žampiony, 50 g okurky a 150 g hlávkového salátu - promíchejte s jogurtovým dresinkem. Podávejte spolu s masem. SVAČINA Jahodovo-kokosová dobrota Promíchejte se špetkou sladidla 100 g čerstvých nebo mražených jahod a naplňte jimi malou zapékací formu. Vyšlehejte 1 bílek s 1 lžičkou cukru, přimíchejte 1 lžičku kokosových vloček. Kokosovou masu dejte na jahody. Dejte zapéct do trouby nebo na gril asi na 4 minuty. VEČEŘE Rýžový hrnec s kuřetem Očistěte 3 mrkve, 1 kedlubnu a 1 stroužek česneku, vše nakrájejte nadrobno a povařte spolu s 50 g mraženého hrášku v 600 ml vývaru asi po dobu 5 minut. Kuřecí řízky (po 75 g) povařte 8 minut ve vývaru. Na pánvi zahřejte 100 g vařené rýže, přidejte hotovou směs a dochuťte.
2. den SNÍDANĚ Sýrová topinka s kompotem Povařte 125 g ovoce (jahody, maliny apod.), míchejte spolu s 50 ml jablečné šťávy, dokud šťáva nezačne vřít. Krajíc celozrnného chleba opečte a potřete 2 lžičkami taveného sýra, ozdobte 1 malým rajčetem nakrájeným na kolečka a přidejte 1 plátek uzeného lososa. PŘESNÍDÁVKA Tvaroh s borůvkami a citronem Sladidlem oslaďte 100 g tvarohu, přimíchejte 2 lžíce citronové šťávy a půl lžičky nastrouhané citronové kůry. Tvarohovou směs ozdobte 100 g zavařených borůvek. OBĚD Rýže s lososem Potřebujete 1 vejce - oddělte žloutek od bílku. Žloutek vymíchejte s 1 lžící tvarohu, přidejte 100 g vařené rýže, směs opepřete a osolte. Bílek vyšlehejte se špetkou soli a přidejte do tvarohu. Ze směsi vymodelujte malé placičky, které opečte na pánvi vymaštěné olejem. K plackám přidejte směs ze 75 g nízkotučného tvarohu, 1-2 lžic minerálky, 1 lžičky hořčice, soli, pepře a 1 lžíce bylinek. Podávejte na talíři spolu s rýží a 20 g uzeného lososa. SVAČINA Jahodovo-mandlový koktejl Potřebujete 75 g jahodového kompotu, 1 lžičku medu, kapku mandlové esence a 175 ml podmáslí. Všechno rozmixujte. VEČEŘE Rýžovo-papriková pánev Na pánvi poduste v 1 lžičce oleje 2 papriky (například červenou a zelenou), přidejte 3 stroužky česneku nasekaného nadrobno a 100 g očištěných a nakrájených žampionů. Přidejte 75 g vařené rýže a 100 ml zeleninového vývaru. Všechno krátce povařte a okořeňte podle chuti. Dvě velká rajčata omyjte a nakrájejte na malé kousky, smíchejte s 30 g nízkotučného ovčího sýra nakrájeného na tenké proužky a 2 lžícemi bylinek.
3. den SNÍDANĚ Ovoce s vanilkovou rýží Promíchejte 60 g vařené rýže s 75 g vanilkového tvarohu. Přidejte 100 g jahod, 50 g borůvek a 50 g malin. PŘESNÍDÁVKA Maliny a jahody s mátou Promíchejte 150 g mražených malin se 150 g jahod a 5 lístky čerstvé máty. OBĚD Rýžový kari salát Uvařte 1 vejce, oloupejte je a nakrájejte nadrobno. Smíchejte 125 g vařené rýže se solí, kari a 1 lžičkou bylinek. Nechte rozmrazit 50 g mraženého hrášku, 2 stroužky česneku a papriku nakrájejte nadrobno. Vše promíchejte. SVAČINA Jablečné dortíčky Vymíchejte 1 vanilkový cukr spolu s 2 lžičkami tvarohu, přidejte 50 g jablka nakrájeného na kousky. VEČEŘE Rybí filé na zeleninové rýži Nakrájejte na kostičky 2 mrkve a 1 kedlubnu. Povařte 8 minut ve 150 ml zeleninového vývaru. Přidejte 50 g hrášku, 75 g vařené rýže, 1 lžíci bylinek a dochuťte. Rybí filé (125 g) pokapejte 1 lžící citronové šťávy, osolte a opepřete. Filé opékejte na pánvi v 1 lžičce oleje z každé strany asi 2-3 minuty. Podávejte s rýží.

Související články