Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zabrzděte apetit

5. března 2007 | 17:00

Hlad dokáže člověka potrápit, zvlášť s nastupujícím jarem, kdy se budete snažit pár kilo shodit. Pomohou vám jablka, grapefruity i tvaroh

Pokud jste neustále hladová, je pro vás hubnutí docela problém. Přitom stačí změnit pár maličkostí ve stravovacích návycích a neustálé chutě na dobroty po čase zmizí. Jablka - snězte jich víc naráz Vyzkoušejte si to sama - když sníte před jídlem půlku jablka, dostanete neskutečný hlad. Proč? Cukr v jablku zvýší hladinu krevního cukru a po jejím rychlém poklesu tělo ohlásí, že je hladové. Pokud ale sníte jablíčka dvě až tři, cukr v krvi neklesne tak rapidně, organismus dostane potřebnou vlákninu, kterou tělo zpracovává déle, takže se cítíte delší dobu sytá. Jablka totiž obsahují pektin (až 30 % obsahu), což je vláknina rozpustná ve vodě, která ovlivňuje metabolismus cukrů. Díky tomu stoupá hladina krevního cukru mnohem pomaleji. V jablkách se kromě toho nachází velké množství vitaminů, železa, hořčíku, draslíku a dalších minerálních látek, které příznivě ovlivňují odvodňování organismu a pomáhají tak při hubnutí. Jak na to? Když zase dostanete hlad, nakrájejte si dvě jablka na kousíčky a pomalu je snězte, pečlivě rozkousávejte každý kousek. Dobrou chuť!


Bílkoviny - stavební prvek pro hormony Máte špatnou náladu a jste ve stresu? Většinou pak sáhnete po čokoládě, že? V momentě, kdy se vám na jazyku začne rozpouštět první slaďoučký čtvereček, začne mozek produkovat hormon štěstí - serotonin, který způsobuje nejen lepší náladu, ale zároveň vyvolá i pocit sytosti. Ale čokoláda bohužel obsahuje i mnoho tuků a cukrů, což jsou zbytečné kilojouly navíc. Proto namísto čokolády sáhněte raději po bílkovinách a snězte je spolu s něčím sladkým. Už jste zkusila sýr cottage s půlkou rozmačkaného banánu a špetkou skořice? Mňam! Osvědčený trik Kombinujte cukr a bílkoviny: tvaroh + sušené ovoce, jogurt + cereálie, syrovátka + ovoce.
Grapefriut - hořké látky působí Dáte-li si půlku grepu 30 minut před jídlem, zhubnete rychleji. Celý zázrak spočívá v hořkých látkách, které brzdí chuť k jídlu. Vstřebávání cukrů je povzbuzeno, tělo produkuje víc inzulínu a spalování tuků zůstává aktivní. Čím víc je grep hořký, tím víc vitaminu C obsahuje. Náš tip Půl hodiny před jídlem si dejte grep, nebo vypijte 0,2 l čerstvé grapefruitové šťávy. Pozor, pokud užíváte léky, grapefruit ovlivňuje účinky některých léčiv. Poraďte se v lékárně.
Obilniny - potřebná vláknina Jste po snídani brzy hladová? Zřejmě jíte málo vlákniny a hodně bílého pečiva. Vláknina je přirozená látka, kterou tělo nedokáže zcela zpracovat, velmi dlouho vydrží v trávicím traktu a má mnoho dobrých vlastností. Najdete ji v celozrnném pečivu, vločkách a v ovoci. Snažte se každý druhý den sníst jednu porci obilnin. Den odstartujete nejlépe konzumací müsli bez cukru s mlékem nebo jogurtem případně s tvarohem. Vyzkoušejte Zkuste kaši z rozdrcených obilnin. Zalijte je na noc vodou a nechte nabobtnat. Ráno ke směsi přimíchejte jogurt s ovocem.
Artyčoky - zlepšují spalování tuků Artyčoky jsou výbornými zaháněči hladu. Obsahují inulín (vlákninu se sladkou příchutí), který udržuje hladinu cukru v krvi na stabilní úrovni. Vláknina obsažená v artyčokách kromě toho povzbuzuje činnost jater, pomáhá při produkci žluči a zlepšuje tak metabolismus tuků. Artyčoky byste měla jíst 2x-3x týdně. Jak je připravit? Po omytí a očištění (vnější špičky listů odřežte), pokapejte artyčoky citronovou šťávou a vařte ve slané vodě po dobu 35 minut. Aspoň jednou za den vypijte 0,2 l šťávy z artyčoků.
Rychlé SOS tipy * Pijte citronovou šťávu - a to každou hodinu. Vždy čtvrt litru vody s pár kapkami citronové šťávy. Zaplníte si žaludek a hlad nedostane šanci. Vitamin C aktivuje látkovou výměnu a spalování tuků. * Žvýkejte lístky šalvěje - je to jednoduchý trik proti hladu. Stačí žvýkat 2-3 lístky za týden. Šalvěj sušte po dobu jednoho týdne špičkou dolů. * Dochucujte pepřem - aby vás během večera nepřepadal hlad, měla byste si pořádně okořenit už oběd. Zabrzdí váš apetit, povzbudí látkovou výměnu. Podobnou službu udělá i jiné ostřejší koření. * Řeřicha na chleba - řeřicha obsahuje hodně chromu. Tento stopový prvek pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi, takže zabraňuje návalům hladu. Jednou denně si dopřejte hrst lístků řeřichy na chlebu nebo v zeleninovém salátu. Produkce: Lenka Sulovská

Související články