Neděle 12. května 2024
Svátek slaví Pankrác, zítra Servác
Oblačno 20°C

Asijská tajemství

Zázvorové nudle
26. února 2007 | 10:00

Asijská kuchyně se může pochlubit nejenom lahodnými jídly, ale určitě vám pomůže i zhubnout

Asijská kuchyně nejen výborně chutná, ale pomáhá i hubnout. Stačí jen vědět, po čem sáhnout. * CHILLI PAPRIČKY Jejich ohnivě pálivá chuť dokáže roztavit přebytečná kila, přičemž rozhýbe metabolismus, a zažívání nabere na obrátkách. Pokud vám však příliš pálivé papričky nechutnají, zbavte je zrníček a žilek. Asijská chilli pánvička Potřebujete (pro 1 osobu): 50 g rýžových nudlí, 1 rajče, 1 česnek, 100 g hlívy, půlku chilli papričky, 1 lžičku oleje, sójovou omáčku Postup: Uvařte nudle. Rajče, česnek a hlívu nakrájejte na kousky, chilli zbavte zrníček a nasekejte nadrobno. Na pánvi rozpalte olej a na něm osmažte scezené nudle. Pak přidejte zeleninu a chilli, zalijte vodou a sójovou omáčkou a 5 minut povařte. * SÓJA Bohatě zásobuje tělo bílkovinami, které jsou zároveň i stavebním kamenem hormonů odbourávajících z organismu tuky. Sýr tofu nejlépe chutná okořeněný - např. paprikou, anebo marinovaný v sójové omáčce. Tofu steak se zeleninou Potřebujete: půlku pórku, 70 g čínského zelí, 70 g mrkve, 1 vejce, 1 lžičku mléka, sůl, pepř, 150 g tofu, 3 lžičky sezamových semínek, 1 lžičku oleje, 1 polévkovou lžíci sójové omáčky Postup: Zeleninu nakrájejte nadrobno, vejce s mlékem rozšlehejte a okořeňte. Dva velké plátky tofu obalte ve vaječném mléce a pak v sezamu. Steaky smažte na rozpáleném oleji asi 5 minut a pak vyndejte a dejte stranou. Dejte smažit zeleninu asi na 10 minut, okořeňte ji sójovou omáčkou a před koncem dejte navrch prohřát oba steaky. * ZÁZVOR Je skvělým urychlovačem trávení! Žlutá hlíza obsahuje ostrý éterický olej gingerol, který napomáhá žaludku a střevům pořádně si "uklidit". Zázvorové nudle Potřebujete: 50 g nudlí, půlku kapie, 1 mrkev, 150 g hovězího masa, trochu zázvoru, 1 lžičku sezamového oleje, 100 ml vývaru Postup: Nudle uvařte, maso a zeleninu nakrájejte na drobné nudličky, nastrouhejte zázvor a všechno osmažte na rozpáleném oleji. Nechte asi 5 minut podusit a pak zalijte vývarem.

Související články