Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Čaje vyženou tuky

2. ledna 2007 | 10:00

Ulevte po vánocích svému zažívacímu systému. Můžete vyzkoušejte například "čajovou" dietu

Snadněji hubnout už snad opravdu nejde! Čaje, které vám nabízíme, jsou více než účinnými pomocníky při dietě. Na tvářích vám vykouzlí spokojený úsměv. Vybrali jsme pro vás čaje, které v kombinaci s ovocem nebo kořením rychle spalují tukové polštáře. A abyste si zpestřila jídelníček, připravili jsme pro vás i dva skvělé recepty - pokrmy připravené podle nich si můžete užívat spolu s čajem. Jak na to Během dne vypijte zhruba 2 litry čaje a k obědu nebo k večeři si uvařte jedno z nabízených čajových jídel. Popíjejte po celý den Nabízíme vám recepty na 3 chutné čaje, které vám pomohou zhubnout. I když jsou ingredience určené vždy pro 250 ml čaje (čtvrt litru), doporučujeme popíjet čaj průběžně po celý den. Záleží jen na vás, jestli si ho budete vařit vždycky čerstvý, nebo si uděláte zásobu. Připravený čaj vám totiž bude chutnat jak teplý, tak i studený.


Čaj rooibos s hřejivým kořením Potřebujete (na 1 šálek): 6 rozinek, půl lžičky jablka nastrouhaného najemno, půl lžičky pomerančové kůry nastrouhané najemno (z dobře omytého pomeranče), 1 tyčinku skořice, 1 lžičku sypaného čaje rooibos, půl lžičky cukru Příprava: Do papírového filtru (nebo do šálku se sítkem) vložte rozinky, nastrouhané jablko, pomerančovou kůru, skořici a čaj. Filtr uzavřete, vložte do šálku a zalijte vroucí vodou. Nechte louhovat 3 minuty, potom filtr vyndejte a čaj oslaďte medem.
Zelený čaj s čerstvým zázvorem Potřebujete (na 1 šálek): malý kousek zázvoru (asi jako pecka třešně), 1 lžičku zeleného čaje, 1 lžičku čerstvé citronové šťávy, půl lžičky cukru Příprava: Oloupaný závor nasekejte najemno, spolu se zeleným čajem ho dejte do sítka a zalijte vroucí vodou. Nechte louhovat 4 minuty, pak sítko vyjměte a čaj dochuťte medem.
Mátový čaj s rybízem Potřebujete (na 1 šálek): 1 sáček mátového čaje, 4 lžičky šťávy z černého rybízu, 1 lžičku medu Příprava: Zalijte čaj vroucí vodou a nechte louhovat 5 minut. Vyndejte sáček a čaj dochuťte rybízovou šťávou a medem.
Zeleninová pánev Potřebujte (na 4 porce): 2 sáčky bílého čaje, 125 g rýže parboiled, 200 g zelených fazolek (mohou být i sterilované), 100 g mrkve, 100 g cukety, 2 lžičky oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 30 g sezamových semínek, 2 lžíce cukru, 2 lžíce sójové omáčky, sůl Postup: Připravte 400 ml čaje. Rýži uvařte v 350 ml čaje. Omyjte a očistěte zeleninu a nakrájejte ji na malé kousky. Blanšírujte fazolky. Opražte na rozehřátém oleji sezamová semínka a vyndejte je z pánve. Do pánve dejte nakrájenou zeleninu o osmahněte ji. Vyndejte zeleninu z pánve, přidejte 50 ml čaje, sezamová semínka a nakonec jídlo dochuťte ostatními ingrediencemi.
Čajové kuřecí filety Potřebujte na 4 porce: 2 sáčky libovolného čaje na uklidnění, 4 lžíce balzamikového octa, 3 lžíce medu, 8 lžic olivového oleje, 2 kuřecí řízky, 4 lžíce citronové šťávy, 2 hlávky listového salátu, sůl, pepř Postup: Připravte 150 ml čaje. Smíchejte ocet, 2 lžíce medu, 1 lžíci oleje a pepř. Maso nakrájejte na 8 proužků a marinujte v připravené omáčce. Potom ho osmažte na 1 lžíci oleje. Smíchejte čaj, citronovou šťávu, 2 lžíce oleje a 1 lžíci medu. Salát natrhejte na malé kousky a podávejte s opečeným masem. Pokapejte čajovou omáčkou.
Náš tip Mátový čaj je skvělým pomocníkem i při boji s vlčím hladem.