Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Štíhlá s vápníkem

4. prosince 2006 | 10:00

S našimi recepty zhubnete, ale budete se cítit i fit! A nemáte-li potřebu hubnout a chcete se jen zdravě stravovat, bez obav zařaďte tato jídla do svého jídelníčku

Jogurt, tvaroh, kefír - všechny nízkotučné mléčné výrobky jsou vhodné pro hubnutí. Probiotické bakterie, které se v nich nacházejí, pracují jako jakási střevní policie a příznivě ovlivňují čistění organismu od škodlivin. Pomoc při hubnutí Vápník obsažený v mléčných výrobcích se stará o to, aby se buňky zbavovaly tuku. Tento minerál ovlivňuje nejen ukládání tukových zásob, ale i jejich odbourávání. Navíc vápník má ještě další plus pro ženy: nejvíce se podílí na složení kostí a zubů. Pokud budete denně jíst dostatečné množství vápníku, budete se dobře chránit před osteoporózou. (Doporučená denní dávka je 1 000-1 200 mg pro dospělého člověka).


Vyberte si snídani Ředkvičkový tvaroh Nízkotučný tvaroh (100 g) smíchejte s 1 lžící minerálky, osolte, okořeňte podle chuti, přimíchejte půl svazku ředkviček nakrájených nadrobno. Tvarohovou směs natřete na krajíc celozrnného chleba. K snídani vypijte 150 ml multivitaminové šťávy, kterou můžete zředit libovolným množstvím vody bez bublinek. Osvěžující limetka Nízkotučný probiotický jogurt (150 g) s limetkovou příchutí (nebo smíchejte bílý jogurt s limetkovou šťávou a sladidlem) snězte se 2 suchary a půlkou banánu. K tomu vypijte šálek neslazeného čaje.


Vyberte si hlavní jídlo Plněná paprika Barevné těstoviny (30 g) uvařte a nechte okapat. Smíchejte je s 30 g vařené šunky nakrájené na kostky, 2 lžícemi nasekaných bylinek podle chuti, 100 g nízkotučného tvarohu a vařeným vejcem. Rozkrojte červenou papriku na půlku. Obě poloviny naplňte připravenou těstovinovou směsí, vložte je do hrnce a zalijte 125 ml vývaru. Duste 10 minut. Filé se salátem Bílé zelí (250 g) a 2 mrkve nakrájejte najemno. Osolte a pokapejte 3 lžícemi citronové šťávy. Vše promíchejte a nechte odstát. Rybí filé (150 g) opečte na 1 lžičce oleje a ochuťte bylinkami. Do salátu přimíchejte 100 g nízkotučného jogurtu, pepř a 2 lžíce nasekané petrželové natě. Palačinky s tvarohem Utřete 75 ml mléka, 75 g nízkotučného probiotického vanilkového jogurtu, 1 vejce a 2 lžíce polohrubé mouky. Do 100 g nízkotučného tvarohu přidejte 2 lžíce minerálky, 1 lžičku medu a vymíchejte dohladka. Na mělké pánvi osmažte palačinky na malém množství oleje a naplňte je připraveným tvarohem. Nakonec palačinky posypejte jakýmkoliv ovocem nakrájeným nadrobno. Okurkový salát Nastrouhejte najemno 300 g salátových okurek, přidejte 1 stroužek prolisovaného česneku a smíchejte ho se 150 g bílého probiotického jogurtu. Dochuťte solí, pepřem a nechte vychladit v ledničce. K salátu si dejte kousek celozrnného pečiva. Gyros s tzatziki Oloupejte 200 g brambor a nakrájejte je na hranolky. Jednu cibuli nakrájejte na kolečka, 75 g krůtích prsou nakrájejte na proužky. Brambory spolu s cibulí osmažte na 1 lžičce oleje. Přilijte 50 ml vývaru a duste pod pokličkou 10 minut. Přidejte krůtí prsíčka. Okořeňte kořením gyros a pečte, dokud maso nezměkne. Podávejte s tzatziki, které připravíte tak, že smícháte 100 g nízkotučného tvarohu, 2 lžíce jogurtu, sůl, pepř, přidáte 1 stroužek prolisovaného česneku a 75 g okurky nastrouhané nahrubo. Vajíčkový salát Jedno vejce uvařte natvrdo. Smíchejte 100 g nízkotučného probiotického jogurtu, sůl, pepř a půl lžičky semínek hořčice. Vejce oloupejte, nakrájejte na kostky a přimíchejte půl svazku ředkviček nakrájených na plátky, nasekanou řeřichu a mladé cibulky nakrájené na kroužky. Salát podávejte s 1 krajícem celozrnného chleba. Pokud si chcete salát ozvláštnit, můžete do něj přimíchat krabí tyčinky nakrájené na kostky.


Malé svačinky * Probiotický jogurtový nápoj * Tvaroh smíchaný s bylinkami podle chuti * Acidofilní mléko vizáž: Anna Margušová

Související články