Sobota 23. listopadu 2024
Svátek slaví Klement, zítra Emílie
Oblačno, sněžení 1°C

Hubneme s bílkovinami

Hubneme s bílkovinami
27. listopadu 2006 | 10:00

Nové poznatky o stravování! Chcete-li zhubnout, pak nezapomeňte na ryby, maso a mléčné výrobky

Nejlepšími pomocníky při hubnutí nejsou jen ovoce a zelenina, ale i ryby, maso a mléčné výrobky. Bílkoviny v nich obsažené úspěšně odbourají přebytečný tuk z těla. Mnohé ženy se pokoušejí zhubnout nejčastěji tak, že ve svém jídelníčku omezí konzumaci tuků. Ale to je chyba - je totiž nezbytné určité množství tuku organismu dodávat, jinak totiž nebude schopen přijmout a zpracovat vitaminy v potravě obsažené. Příčinou nadváhy může být i nadměrný příjem sacharidů v potravě. * Sacharidy a nedostatek pohybu Kvůli sacharidům se samozřejmě nemusíte navždycky vzdát chleba, těstovin a jiných jídel bohatých na tyto látky. Stačí jen omezit jejich množství. Dalším problémem většiny žen je nedostatek pohybu. Společně se sacharidy to vede k poruchám látkové výměny. Sacharidy jsou druhem cukru, který ovlivňuje vylučování inzulinu. Když se pak sníží hladina cukru v krvi, zaskočí člověka vlčí hlad. Kromě toho inzulin brzdí spalování tuků, což má za následek vytváření tukových polštářků. * Skladba jídelníčku Základem jídelníčku by měly být ovoce a zelenina, nikoliv sacharidy. Hned na druhém místě byste měla co do množství konzumovat potraviny bohaté na bílkoviny: tedy mléčné produkty, ryby, maso a luštěniny. * Bílkoviny pomáhají zhubnout Bílkoviny tělo nadlouho zasytí a zároveň rozhýbou trávicí systém. Když se zaměříte na bílkovinná jídla, budete během dne sytá, a proto nesáhnete po sladkých a tučných pochoutkách tak často. S pomocí bílkovin budete předcházet onemocněním srdce a cév a udržíte si nízkou hladinu inzulinu. Při přípravě bílkovinných jídel si ohlídejte množství tuku v nich obsaženém, dejte přednost libovému masu a nízkotučným mléčným výrobkům. * Povolené dobroty Pokud se během dne neobejdete bez malých prohřešků, pochutnejte si na oříšcích nebo jogurtu. Vybírejte si co nejtmavější čokoládu, protože čím je tmavší, tím méně cukru a tuku obsahuje.

Související články