Málo práce s vařením navzdory tomu, že dodáváte organismu všechny látky důležité pro odbourání tuku. To jsou základní vlastnosti našeho lehkého a zároveň velice chutného receptu. Podle tohoto receptu si navaříte polévku na pět dní dopředu. Abyste však celé dny nejedla jen to samé, doporučíme vám na každý den jedno bílkovinné jídlo, které si na rozdíl od polévky připravíte čerstvé. Během dne si polévku můžete rozdělit na čtyři části, tak zabráníte pocitu hladu. Pokud máte problém dát si k snídani polévku, můžete sníst jeden knäckebrot s tvrdým sýrem (maximálně 30% tuku v sušině). Důležité! Navzdory tomu, že polévka dodává tělu tekutiny, byste měla během dne vypít 2-3 litry neslazené vody nebo bylinkového čaje. Pomůžete tak tělu zbavit se nahromaděných škodlivin.
Bílkovinná jídla Pečená kuřecí prsa Na 1 lžičce oleje opečte z obou stran 300 g kuřecích prsíček. Na středním plameni je opékejte 10-12 minut. Dochuťte solí, pepřem a mletou sladkou paprikou. Hotová kuřecí prsíčka nakrájejte na plátky a můžete podávat (bez přílohy). Tvarohové kuličky Smíchejte 75 g tvarohu s nasekanou petrželovou natí. Nastrouhejte najemno 20 g parmazánu. Z 1 bílku vyšlehejte sníh, postupně do něj vmíchejte tvaroh, sýr, 1 lžíci polohrubé mouky, 2 lžíce strouhanky a žloutek. Osolte a opepřete. Mokrýma rukama vytvarujte ze směsi kuličky a dejte je do vroucí vody. Pomalu vařte asi 15 minut. Opečené tofu Nakrájejte na malé kostky 250 g tofu a nechte je asi hodinu marinovat v sójové omáčce. Nechte zahřát lžíci oleje a kostky tofu na něm prudce opečte.
Recept na polévku Před vařením polévky si přes noc namočte 450 g bobů. Očistěte a nakrájejte 6 mrkví (600 g), 2 cukety (400 g), polovinu celeru, 3 žluté papriky (750 g) a očistěte 1 květák. Cukety a papriku nakrájejte na kousky, celer a mrkev na plátky, květák rozdělte na růžičky. Jednu hlávku kapusty (asi 1 kg) očistěte a nakrájejte na proužky. Tři cibule (240 g) a 1 stroužek česneku nakrájejte nadrobno. Ve velkém hrnci rozehřejte 1 lžičku oleje. Cibuli a česnek poduste na oleji, přidejte nakrájenou zeleninu a 450 g bobů. Zeleninu zalijte takovým množstvím vody, aby plavala. Pro zlepšení chuti můžete přimíchat zeleninový nebo slepičí bujón. Všechno vařte asi 10 minut. Po uvaření vyberte naběračkou z polévky asi dvě třetiny zeleniny. Ostatní zeleninu v polévce rozmixujte. Omyjte 4 rajčata (400 g), nakrájejte je na kostky a přidejte k zelenině vybrané z polévky. Pak zeleninovou směs vraťte do polévky a znovu ji přiveďte k varu. Dochuťte sušenou nebo čerstvou bazalkou, solí a pepřem.
Účinky zeleninové polévky Proč je polévka sestavená právě z těchto druhů zeleniny? Každý kousek v ní má své místo. Mrkev obsahuje pektin, který zasytí a podpoří trávení. Cukety jsou zdrojem látek, které regulují střevní mikroflóru, celer dodá organismu éterické oleje, které pozitivně působí na trávení a látkovou výměnu. Paprika je zásobárnou vitaminu C, který pomáhá tělu přeměňovat tuk v energii. Látky z kapusty a cibule aktivují v buňkách enzymy, které je zbavují škodlivin. Bob má schopnost nadlouho nasytit a díky sacharidům bojuje proti návalům vlčího hladu. Rajčata dodají tělu hodně draslíku, který odvodňuje, a také hořčíku, který aktivuje přeměnu tuků.