Nejlépe se hubne, když si vaříte sama. Když se budete držet našich rad, jak ušetřit tuk, půjdou nadbytečná kila lehce dolů. Jídla, které si uvaříte sama, nejen lépe chutnají, ale jsou i nejvhodnější při hubnutí. * Zapomeňte na alkohol Všeobecně platí, že k jídlu byste neměla pít alkohol. Ten sice po dobrém, tučném jídle navodí příjemný pocit, ale uškodí vaší postavě. * Důležitost míry Při vaření se nespoléhejte na dávkování tuku nebo oleje podle oka. Často vám namísto pár kapek ukápne do pokrmu několik lžic. Proto nešetřete nádobím a raději si množství potravin odměřte přesně podle receptu, který právě používáte. I když se vám to možná nezdá, 1 lžička oleje odpovídá 5 g tuku. Lehce si tak můžete sama odhadnout, jak tučný pokrm připravujete, na kolika lžících oleje vaříte nebo smažíte. * Salát bez oleje Ne všechny zálivky do zeleninových salátů musíte připravit s přidáním oleje. Zkuste ho nahradit vývarem. Salát bude chutnat stejně dobře a vy ušetříte na jediné porci až 420 kJ. To přece stojí za vyzkoušení! * Správné nádobí Už při nakupování hrnců a pánví myslete na štíhlou linii a vybírejte si speciální nádobí, ve kterém můžete jídlo připravovat i s minimálním množstvím tuku nebo zcela bez tuku. A nemusíte všechny potraviny smažit. Na trhu jsou dnes různé hrnce na dušení zeleniny, která při přípravě ztratí jen minimum živin. * Jídla ve vlastní šťávě Pokud máte možnost, dopřejte si římský hrnec (tvarem se podobá pekáči, má však samostatné dno a víko), nebo nádobí, ve kterém můžete potraviny navrstvit a připravovat je ve vlastní šťávě. Například vespod rybu a nahoře zeleninu. Tak si jídlo zachová výraznou chuť a téměř všechny vitaminy. * Volské oko bez tuku Zkuste doma připravit oblíbené volské oko na jiný způsob - uvidíte, že smažené jen na minerálce bude chutnat stejně dobře jako na oleji.
Chcete-li zhubnout, pak si dejte na vaření opravdu záležet! Důležitý může být i výběr hrnců
Související články
Články odjinud