Čtvrtek 24. září 2020
Svátek slaví Jaromír, zítra Zlata
Oblačno, déšť 22°C

Nebezpečné tuky?

16. října 2006 | 10:00

Margarín, máslo nebo řepkový olej? Vyberte ten správný tuk, abyste se udržela v kondici a nepřibrala ani gram

Kdo dokáže tuky správně kombinovat a přijímat v přirozeném množství, toho udrží v kondici a zdraví. A navíc nepřibere ani gram! Nenasycené mastné kyseliny tělo prostě potřebuje. Regulují látkovou výměnu tuků a zlepšují tekutost krve. Rostlinné oleje jako slunečnicový, kukuřičný a lněný jsou na tyto důležité tuky bohaté. Velmi hodnotné pro náš organismus jsou omega-3 mastné kyseliny, které jsou hlavně v tučných mořských rybách (losos, makrela, tuňák). * Olivový olej snižuje cholesterol Nenasycené mastné kyseliny snižují hladinu "špatného" LDL cholesterolu a zvedají hladinu cévám prospěšného HDL cholesterolu. Nejlepšími dodavateli nenasycených mastných kyselin jsou olivový a řepkový olej. Tělo si nenasycené mastné kyseliny nedokáže samo vyrobit, a proto je musí přijímat v potravě. * NE živočišným tukům Nasycené mastné kyseliny se nacházejí hlavně v potravinách živočišného původu (v sádle), sladkostech a třeba i v brambůrkách. Zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, což má za následek postupné kornatění tepen (aterosklerózu). Nasycené kyseliny vedou ke zvyšování hmotnosti, a proto by se v jídelníčku měly objevovat jen ve velmi malém množství. * Kolik můžete sníst? Pokud se snažíte zhubnout, denně byste neměla sníst více než 40 g tuku. Jestliže si chcete váhu udržovat, můžete si dovolit denně sníst až 60 g. Experti na výživu doporučují konzumovat nejméně jednou týdně ryby. POZOR NA SKRYTÝ TUK VE SLADKOSTECH: Oříšky a podobné dobroty obsahují hodně kilojoulů. Kromě toho jsou skutečnými tukovými bombami. Podívejte se na naši tabulku a vyberte si raději "lehčí" alternativy. 100 g kJ tuky oříšky kešu 2 530 42 g arašídy 2 510 50 g pistácie 2 660 50 g lískové oříšky 2 870 24 g popcorn 2 000 5 g slané tyčinky 1 700 5 g