Neděle 20. září 2020
Svátek slaví Oleg, zítra Matouš
Polojasno 22°C

Hroznový víkend

25. září 2006 | 10:00

Ve víně je pravda a v hroznech se ukrývá tajemství štíhlé linie. Vyzkoušejte spolu s námi sílu hroznového vína

Bílé i modré hroznové víno obsahuje velké množství balastních látek - proto rychle zažene hlad a zaplní žaludek málo tučným obsahem. Hubnutí tak bude v pohodě a bez hladovění. Díky vysokému podílu draslíku podporuje hroznové víno činnost ledvin, zajišťuje správné hospodaření organismu s vodou, a proto má na tělo očišťující vliv. Stačí, když budete během jednoho víkendu jíst jen hroznové víno nebo jídla z něj připravená. Uvidíte, že se budete cítit nejen štíhlejší, ale i fit. DOSTATEK TEKUTIN Během hroznového víkendu nezapomeňte dodržovat pitný režim. Můžete pít jemně sycené minerální vody, bylinkové a ovocné čaje, samozřejmě neslazené, případně čerstvou šťávu z hroznů. SOBOTA Snídaně: Tvarohový chléb Potřebujete na dvě porce: 2 krajíce celozrnného chleba, 100 g nízkotučného tvarohu, 200 g hroznového vína Příprava: Krajíce chleba potřete tvarohem. Víno omyjte, bobule rozpulte, odstraňte jadérka a položte je na chleby. Tvaroh můžete jemně poprášit špetkou mleté skořice. Svačina: Hroznové víno Přepadne-li vás během dne hlad, zažeňte ho bobulemi bílého nebo modrého vína. Ale pozor, nedejte si najednou víc než 100 g. Oběd: Krůtí salát Potřebujete na dvě porce: 225 g kuřecích prsíček, 1 lžíci řepkového oleje, sůl, pepř, 150 g hroznů, 125 g celeru, 60 g žampiónů, 50 g sýru cottage, 100 g nízkotučného jogurtu, 2 lžíce mléka, 25 g nastrouhaného sýru Gouda Příprava: Maso opečte na oleji, osolte a okořeňte. Hrozny, celer a houby nakrájejte na malé kousky, smíchejte a podávejte spolu s kuřecími filety. Smíchejte sýr cottage s jogurtem, mlékem, osolte, opepřete a přelijte touto směsí maso se zeleninou. Nakonec posypejte nastrouhaným sýrem. Večeře: Hroznové zelí s rybou Potřebujete na dvě porce: 400 g kysaného zelí, 200 ml vývaru, 5 lžic šťávy z bílého hroznového vína, 200 g hroznového vína, 250 g filet z tresky, 1 lžíci másla, sůl, pepř Příprava: Zelí, vývar a šťávu povařte asi 20 minut. Bobule vína rozpulte, přidejte k zelí a vařte ještě 5 minut. Filety z tresky okořeňte a dozlatova opečte na lžíci másla. Podávejte s připravenou směsí. NEDĚLE Snídaně: Hroznový jogurt Potřebujete na dvě porce: 400 g hroznového vína bílého nebo modrého, 4 lžíce cornflakes, 2 lžíce medu, 300 g nízkotučného jogurtu Příprava: Bobule vína rozpulte a zbavte jadérek. Rozdělte je do dvou hrníčků spolu s corflakes. Med mírně ohřejte a vmíchejte do jogurtu. Ten rozlijte na připravené hroznové víno s cornflakes. Svačina: Sýrová topinka Na této svačince si pochutnáte. Připravte si topinku s dozlatova osmaženou jarní cibulkou, 20 g plísňového sýra a 50 g hroznového vína. Oběd: Pestrý podzimní salát Potřebujete na dvě porce: 300 g listového salátu, 200 g hroznového vína, 2 lžíce nasekaných lískových ořechů, 20 g parmazánu, 2 lžíce jablečného octa, sůl, pepř, hořčici podle chuti, 1 lžíci olivového oleje Příprava: Salátové listy omyjte a natrhejte na menší kousky. Hrozny rozpulte a zbavte jadérek. Nasekané oříšky nasucho opražte na pánvi, parmazán nastrouhejte a všechno nachystejte na dva talíře. Ocet, lžíci vody, sůl, pepř a hořčici smíchejte a nakonec přidejte olej. Touto směsí pokapejte salát. Podávejte s krajícem celozrnného chleba. Večeře: Plněné palačinky Potřebujete na dvě porce: 100 ml mléka, sůl, pepř, 1 vejce, 50 g polohrubé mouky, 100 g hroznového vína, 1 svazek jarních cibulek, 4 lžičky rostlinného oleje, 200 g kysaného zelí, salátové listy Příprava: Mléko, špetku soli, vejce a mouku zpracujte na těsto a nechte je půl hodiny odpočívat. Bobule hroznového vína rozpulte a zbavte jadérek. Cibulku nasekejte nadrobno a dozlatova osmahněte na oleji. K cibulce přidejte zelí s vínem a vařte ještě 5 minut. Osolte a opepřete. Na zbytku oleje usmažte 4 palačinky, naplňte je zelnou směsí a podávejte se salátovými listy.

Související články