Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

Štíhlá za tři dny!

Štíhlá za tři dny!
11. září 2006 | 10:00

S blížícím se podzimem roste chuť na sladké! Vyvarujte se přílišného mlsání

První dny podzimu jsou zákeřné v tom, že svádějí k mlsání více než horké léto. Vyděsilo vás, když jste si teď sotva oblékla džíny, které jste na jaře odložila? Poradíme vám, jak se rychle zbavit 1,5 kilogramu.


1. den TEKUTÁ STRAVA Ať už chcete upravit svůj jídelníček jen krátkodobě, nebo své stravování změnit od základu, ideální je pro první den zvolit co nejvíce odlehčenou stravu - čili stravu tekutou. Vypijte 2 litry ovocné nebo zeleninové šťávy (neslazené) a 1 litr neslazeného bylinkového čaje nebo minerálky. Nebojte se, ovocné a zeleninové šťávy vás nasytí jako obvyklé jídlo. Jsou husté a i bez přislazování obsahují cukr, který spolehlivě zažene vlčí hlad. VÝSLEDEK: Žaludek se stáhne, vitaminy a balastní látky obsažené ve šťávách nastartují látkovou výměnu a spalování tuků. Zeleninová šťáva Potřebujete (na 2 sklenice): 300 g mrkve, 500 g celeru, 400 g ředkviček, sůl, pepř, 1 bílek PŘÍPRAVA: Mrkev, ředkvičku a celer nakrájejte a odšťavněte, dochuťte solí a pepřem. Okraj sklenice namočte do bílku a potom do nasekané ředkvičky. 350 kJ (1 sklenice)
2. den Snězte tolik zeleniny a ovoce, kolik chcete! MÁTE ZELENOU Jablka, hrušky, mrkev - pokud to zvládnete, můžete sníst třeba i 2 až 3 kilogramy. Životně důležité látky se dostanou do těla, balastní látky je pročistí a nasytí. Chcete-li k obědu či k večeři něco teplého, můžete zeleninu podusit. Při zapékání a dušení nepoužívejte žádný tuk, jídlo si tak udrží větší množství výživných látek. Jako dezert si dejte mističku nízkotučného tvarohu. VÝJIMKA: Vyhýbejte se banánům, mangu, avokádu a hroznovému vínu, protože obsahují velmi mnoho energie a navíc podporují chuť k jídlu (například avokádo má 2 050 kJ a 52 g tuku na 100 g). VÝSLEDEK: Chuťové buňky na jazyku se stanou citlivější, chutě se zintenzivní, bude se tvořit více slin a trávicích šťáv, rychleji se dostaví pocit sytosti. Brokolicová pánev s pikantní kari omáčkou Potřebujete (na 2 porce): 250 g brokolice, 120 g měkké pšenice, 150 g cherry rajčátek, 2 cibule, 1 lžíci oleje, 1 lžíci rajčatového protlaku, 250 ml zeleninového vývaru, 75 ml mléka, 3 lžičky kari koření, 2 lžíce Solamylu, 20 g parmazánu, pepř PŘÍPRAVA: Zrníčka pšenice a brokolici povařte 10 minut. Kolečka cibule osmahněte na oleji, přidejte brokolici, pšenici a protlak. Chvilku poduste a pak podlijte vývarem a mlékem. Přidejte kari a nakrájená rajčátka a ještě 4 minuty povařte. Potom zahustěte, vmíchejte parmazán a dochuťte. 1 650 kJ (1 porce)
3. den CHUTNÁ RÝŽE Jste na začátku třetího dne. Měla byste se cítit lehčí - a není divu, váha už ukazuje o 1,5 kilogramu méně! Určitě se cítíte lépe i po psychické stránce. Nastala ideální doba zásobit tělo množstvím vitálních látek. Udělejte si rýžový den (kupte raději neloupanou rýži natural, lépe a na delší dobu vás nasytí). Během celého dne můžete mlsat z celodenní dávky 200 g rýže (váženo v nevařeném stavu). Ráno si ji dejte nasladko - například s nastrouhaným jablkem, k obědu a k večeři můžete přidat libovolnou dušenou zeleninu. VÝSLEDEK: Konečně si pochutnáte! Bezmyšlenkovité konzumaci čehokoliv už odzvonilo a vy si můžete vychutnat jídlo mnohem intenzivněji. Draslík obsažený v rýži podporuje trávení a čistí tělo. Potřebujete (na 2 porce): 600 ml mléka, 100 g rýže, 2 lžičky cukru, 1 jablko, 4 lžíce citronové šťávy, 250 g jogurtu s vanilkovou příchutí. PŘÍPRAVA: Přiveďte mléko do varu, přidejte rýži a nechte vařit na mírném ohni 20 minut za stálého míchání. Jablko nakrájejte na kostičky (nebo nastrouhejte) a pokapejte citronem. Nandejte rýži do mističek, přidejte jogurt a posypejte kousky jablka. 1 340 kJ (1 porce)
POKRAČOVÁNÍ PROGRAMU Kdo chce, může prvky příležitostně opakovat. Shozené kilogramy si tak udržíte po dlouhou dobu. Chcete si udržovat váhu? * Absolvujte tuto dietu pravidelně každý měsíc. Nejlépe po úplňku. * Udělejte si odlehčený den vždy jednou týdně. Kterou variantu (šťávový, zeleninový nebo rýžový den) si vyberete, to záleží jen na vás. Chcete být fit? * Základní kámen dlouhodobé změny stravování už jste položila. Prvky této diety byste měla zabudovat do svého každodenního jídelníčku. * Hodně pijte - nejméně 2-3 litry neslazených tekutin denně: pijte vodu, ovocný čaj, minerálky nebo ředěné ovocné šťávy. * Jezte dostatek zeleniny a ovoce. Experti na stravování doporučují rozdělit si celodenní dávku jídla do 5 porcí. Vylučte ze svého jídelníčku jednoduché sacharidy (cukry, sladkosti). Bílou rýži, bílé pečivo a těstoviny - vše nahraďte celozrnnými. Více prospějí vašemu trávicímu traktu a nasytí vás na delší dobu.

Související články