Šťavnatá zelenina vás nejen osvěží a nasytí. Díky ní také snadno zmizí i vaše přebytečné kilogramy. Doba zeleninových plodů z dovozu už je konečně za námi - na zahrádkách právě dozrávají a na trhu i v obchodech se objevila voňavá rajčata z domácí produkce. A to je skvělé, protože rajčata patří k nejzdravějším druhům zeleniny. Navíc mají jen 84 kJ na 100 gramů. Můžete se jich denně najíst dosyta a ručička na váze bude přitom ukazovat méně a méně. Každý den půl kilogramu dole! ČERVENÁ, ŠŤAVNATÁ, AROMATICKÁ JAK NA TO: Jednoduše nahraďte hlavní jídlo jedním z našich rajčatových jídel. Kdo má chuť, může si mezi jídly dopřát sklenici rajčatové šťávy - a samozřejmě pijte dostatek obyčejné nebo minerální vody bez bublinek. Kromě toho doporučujeme jíst nízkotučné mléčné výrobky a čerstvé ovoce. PLNĚNÁ RAJČATA Potřebujete na 4 porce: 8 velkých rajčat, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje, půl svazečku oregana, 300 g žluté papriky, 250 g cukety, 100 g cibule, 2 stroužky česneku, 4 lžíce strouhaného parmazánu, 4 lžíce strouhanky Příprava: Rajčata omyjte, vrchní část odřízněte, vyberte dužinu, vnitřek osolte a opepřete. Odkrojenou část nasekejte na malé kousky a spolu s dužinou poduste s 1 lžící oleje. Vložte do nákypové formy. Bylinky nasekejte nadrobno. Podušené rajčatové ragú ochuťte 1-2 lžičkami bylinek, solí a pepřem. Troubu zahřejte na 220 °C. Papriku, cibuli a cuketu nakrájejte nadrobno. Zeleninu poduste asi 3 minuty na zbylém oleji, okořeňte bylinkami, osolte a opepřete a naplňte jí vydlabaná rajčata. Pak je vložte do formy a pečte asi 30 minut. Zhruba 5 minut před koncem pečení rajčata posypejte parmazánem a strouhankou. 840 kJ ŘÍZKY S MOZZARELLOU Potřebujete na 4 porce: 40 g rukoly, 200 g mozzarelly, 8 vepřových řízků, sůl, pepř, 4 lžíce řepkového oleje, 400 g rajčat, 1 lžičku vinného octa, 1 lžičku cukru, 1 lžičku nasekané bazalky Příprava: Omyjte rukolu, oddělte ji od stopky a odstřeďte vodu. Omytá rajčata a mozzarellu nakrájejte na plátky. Řízky naklepejte a na 2 lžících oleje z jedné strany krátce osmažte na pánvi. Z osmažené strany je osolte a opepřete. Rukolu, rajčatové plátky a mozzarellu naklaďte na řízky, které pak přeložte a spojte.Rozpalte na pánvi 2 lžíce oleje a naplněné řízky opékejte z každé strany asi 3 minuty. Na omáčku zahřejte rajčata v hrnci, osolte, opepřete, přidejte ocet a cukr. Přimíchejte bazalku. Řízky podávejte s rajčatovou omáčkou. 1 650 kJ SALÁT "CAPRESE" Potřebujete na 4 porce: 250 g mozzarelly, 4 velká rajčata, třetinu avokáda nakrájeného na plátky, hrst bazalky, hrubozrnnou sůl, pepř, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce vinného octa Příprava: Mozzarellu nakrájejte na tenké plátky. Omytá rajčata nakrájejte na tenké plátky. Mozzarellu i rajčata dekorativně rozložte na servírovací mísu. Osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a octem. Dozdobte bazalkovými lístky nakrájenými na tenké proužky. 1 000 kJ VEPŘOVÁ ROLÁDA Potřebujete na 4 porce: 4 vepřové řízky, 8 plátků šunky, 40 g zelených oliv bez pecek, 200 g lístků špenátu, 1 lžíci olivového oleje, 250 ml vývaru, 2 lžíce octa, 1 lžíci nasekaných lístků estragonu, 1 bobkový list, sůl, pepř, 600 g cherry rajčat Příprava: Naklepejte řízky, opepřete je a na každý položte plátek šunky. Olivy nasekejte najemno a spolu se špenátovými lístky dejte na řízky. Řízky srolujte, zaviňte do plátku šunky a upevněte párátkem. V hrnci rozpalte olivový olej a opečte na něm rolády. Přidejte vývar, ocet, estragon, bobkový list a vše vařte pod pokličkou na mírném ohni asi 30 minut. Po 20 minutách přidejte rajčata. Při servírování rolády rozřežte na plátky, můžete je podávat s listy hlávkového salátu. 1 650 kJ RAJČATOVÁ CIABATTA Potřebujete na 4 porce: 200 g rajčatového protlaku s kořenovou zeleninou, 250 g rajčat, 1 stroužek česneku, 1 lžičku kapar, sůl, pepř, 1 lžíci nasekané bazalky, 1 lžíci oleje, 4 krajíce ciabatty Příprava: Předehřejte troubu na 250 °C. Omytá rajčata vydlabejte, dužinu nakrájejte na kostky. Česnek nasekejte nadrobno. Rajčata, kapary, česnek, bazalku a olej smíchejte, osolte a opepřete. Ciabattu osmažte v troubě, potřete rajčatovým protlakem a připraveným ragú. 630 kJ ZDRAVÁ ZELENINA V LÉTĚ IDEÁLNÍ: Rajčata obsahují 94 % vody. Během horkých dní osvěží a také dodávají pokožce vlhkost, takže ta pak působí mladistvě a svěže. VITAMIN C: chrání tělo před stárnutím způsobeným poškozením buněk a před vlivem volných radikálů. BALASTNÍ LÁTKY: zlepšují trávení. Proto člověk dokáže lépe využít látky obsažené v jídle. SEKUNDÁRNÍ ROSTLINNÉ LÁTKY: snižují riziko vzniku rakoviny a chrání před infarktem.
Získejte pevnou pokožku a krásně štíhlou postavu! Jak na to? Jednoduše! Vezměte si na pomoc rajská jablíčka
Související články
Články odjinud