Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Citróny zeštíhlují

28. července 2006 | 09:00

Tři kila tuku odbouráte za týden. To je výsledek naší speciální citrónové diety. Vyzkoušejte ji...

Chutnají sice kysele, dokáží však navodit i dobrou náladu. A to je při snaze zhubnout důležité. Citrónová šťáva obsahuje látky, které urychlují metabolismus bílkovin, a pomáhají tak při snižování tělesné hmotnosti. Patří k nejlevnějším způsobům hubnutí, které si můžete dopřát po celý rok. Urychluje téměř všechny procesy látkové výměny, které jsou pro spalování tuků důležité. Vitamín C (53 mg. na 100 g) podporuje činnost štítné žlázy a vylučování thyroxinu. Tento hormon ulehčuje spalování tuků, a když je ho nedostatek, ke spalování tuků nedochází. Odborníci na hubnutí proto doporučují vypít mezi jídly sklenici citrónové šťávy nebo sníst alespoň jeden citrón. Šťávu z citrónu hojně využívejte při vaření. Hodí se k rybě, dušené zelenině i do zálivek. Céčko je rozpustné ve vodě, takže si tělo nedělá zásoby pro nepříznivé období. Je proto důležité dopřávat si svou dávku denně.


Důležité: Každý den ráno vypijte 100 až 150 ml minerální vody (pokojová teplota) se šťávou z citrónu. Snídaně: Vyberte si jednu z možností * 1 plátek celozrnného chleba s 1 PL (60 g) tvarohu (20% tuku) ochuceným citrónovou šťávou 160 kcal * müsli: 3 PL ovesných vloček a šálek nízkotučného mléka krátce povařte. Menší jablko nastrouhejte (i se slupkou), pokapte šťávou z 1/2 citrónu a posypte skořicí. Podávejte s vločkami. 160 kcal. Dopoledne: 1 pomeranč nebo 2 mandarinky 50 kcal. Před obědem a večeří: Sklenice vody (100 ml) se šťávou z 1/2 citrónu Odpoledne: Bílý jogurt se šťávou z 1/2 citrónu nebo mléko s citrónem. Nápoje: Kávy a černého či zeleného čaje pouze málo, bylinkového čaje si dopřávejte podle chuti. Vypijte denně nejméně 2 litry minerální vody (neperlivé nebo jen mírně perlivé). Oběd a večeři lze vystřídat.
1. DEN Poledne: Marinovaná mrkev s rýží 300 g očištěné a na plátky nakrájené mrkve smíchejte se 2 PL citrónové šťávy. Malou, nadrobno nakrájenou cibulku osmahněte na 1 ČL oleje. Přidejte mrkev. Posypejte 1/2 ČL curry a dobře smíchejte. Přidejte 1 - 2 PL citrónové šťávy a 1 malý bobkový list. Zalijte hrnkem zeleninového vývaru. Poduste (ne zcela doměkka) a ochuťte. Mezitím uvařte 60 g rýže. Mrkev podávejte na rýži, pokrm posypte podle chuti nadrobno nakrájenými bylinkami (hodí se například kerblík, petrželka apod.) 340 kcal. Večer: Belgický kuřecí salát 100 g grilovaných nebo vařených kuřecích prsíček nakrájejte na kostky nebo plátky. 1 PL lehké majonézy smíchejte s 1 PL citrónové šťávy a trochou černého pepře. Vmíchejte ke kuřecímu masu. Podávejte na rozložených salátových listech. Ozdobte kousky mandarinky. K pokrmu patří plátek celozrnného chleba. 340 kcal.
2. DEN Poledne: Vajíčko v bylinkové omáčce 1 kelímek bílého jogurtu smíchejte s 1 nadrobno nakrájenou cibulkou šalotkou, 1/2 kávové lžičky hořčice a 1 - 2 PL nakrájených bylinek. Natvrdo uvařené vejce rychle zalijte studenou vodou a oloupejte. Rozpůlte jej a vložte do hlubokého talíře. Podávejte s připravenou omáčkou. 335 kcal. Večer: Nudle se žampióny 200 g čerstvých, na plátky nakrájených žampiónů, smíchejte se šťávou z 1/2 citrónu a poduste ve vlastní šťávě. Mezitím uvařte 60 g tenkých nudlí a nechte je odkapat. Vmíchejte žampióny s 1 ČL polotučného másla. Přidejte nadrobno nakrájenou petrželku a podávejte s 1 PL nastrouhaného parmazánu. 330 kcal.
3. DEN Poledne: Řízky s bramborovým salátem 150 g vařených a oloupaných brambor nakrájejte na plátky nebo na kostičky. Vmíchejte 1 nadrobno nakrájenou cibuli šalotku, 2 PL zeleninového vývaru, 1 PL citrónové šťávy a 1 PL oleje. Ochuťte a přidejte nakrájené bylinky. Mezitím poduste na teflonové pánvi telecí řízek (120 g). Podávejte se salátem, hotový pokrm ozdobte plátky citrónu. 345 kcal. Večer: Polévka z dýně Na 2 ČL oleje osmahněte malou, nadrobno nakrájenou cibulku a 100 g oloupaných a na kostky nakrájených brambor. Přidejte 250 ml zeleninového vývaru a nechte 10 minut vařit. Potom přidejte 300 g na kostky nakrájených dýní (bez semínek) a duste doměkka. Rozmixujte a ochuťte citrónovou šťávou, muškátem a zázvorem, trochou soli a pepřem. Vmíchejte 2 PL kroužků pórku. Posypte kostičkami z toustovaného chleba. 345 kcal.
4. DEN Poledne: Lososové ruličky s pórkem 2 očištěné pórky (použijte bílou a světlezelenou část) povařte v trošce zeleninového vývaru, nechte odkapat a zarolujte do 2 plátků uzeného lososa (50 g). Pokapte šťávou z 1 citrónu smíchanou s nadrobno nakrájeným koprem. Podávejte s bramborou vařenou ve slupce a 1 ČL zakysané smetany (10 % tuku). 350 kcal. Večer: Sýrový talíř Ledový salát nakrájejte na proužky. Na ně položte 60 g krájeného sýra (30 % tuku) a sedm sardelových filetů pokapaných citrónovou šťávou a opepřených. K tomu 1 plátek tmavého toustového chleba s 1/2 ČL nízkotučného másla. 350 kcal.
5. DEN Poledne: Kuřecí frikassee 100 g na plátky nakrájených krůtích nebo kuřecích prsíček osmahněte na 2 ČL oleje a potom poduste v trošce zeleninového vývaru. Vmíchejte 2 PL nízkotučné smetany a ochuťte citrónovou šťávou. Mezitím uvařte 40 g nudlí. Podávejte společně, posypané petrželkou a nakrájenou řeřichou. 350 kcal. Večer: Obložené avokádo Menší, dozrálé avokádo rozpůlte a vyndejte pecku. Řezné plochy pokapte citrónem. 100 g krevetek také pokapte citrónem a položte na avokádové půlky. Ozdobte koprem. Podávejte s plátkem celozrnného chleba (možno potřít 1/2 ČL nízkotučného másla) a trochou nastrouhaného křenu. 350 kcal.

Související články