Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nejlepší jednodenní diety

24. července 2006 | 10:00

Bez problémů se oblečete do svých oblíbených šatů. Naše jednodenní diety vám pomohou rychle zhubnout

Ručička na váze ukazuje víc, než byste chtěla. Myslíte si, že těch zatracených dvou kilogramů se snad ani nelze zbavit! Ale se správnou dietou se dá všechno změnit. Jaké máte možnosti, když se nemůžete vejít do šatů? a) nevytáhnout paty z domu b) koupit si volnější šaty c) dát si jeden den bleskovou dietu a zbavit se bez námahy nadbytečné váhy Není překvapením, že se rozhodnete pro poslední z uvedených možností. Jednodenní dieta dělá hotové divy. Zdrženlivost v jídle, která trvá 24 hodin, vám neubere na náladě a šaty vám díky tomu padnou jako ulité. Dlouhodobé chyby ve stravování sice za jediný den nespravíte, ale jako první pomoc v krizi jsou jednodenní diety účinné. Z pěti variant si můžete vybrat tu "svou" nebo si dejte tři jednodenní diety za sebou jako miniaturní kúru.



JAK SE ZBAVIT BŘÍŠKA Hodně pijte! Optimálně podpoříte látkovou výměnu, zaženete hlad a zůstanete čilá. Prosím klid! Dopřejte si při jídle a pití dostatek času, udělá to dobře vašemu žaludku. Vyberte si z pěti variant


S RÝŽÍ Jak to funguje: Tato malá zrnka jsou lehce stravitelná, navíc rýže natural obsahuje mnoho vitaminů a balastních látek. A díky draslíku pomáhá z těla odstraňovat přebytečnou vodu. Jak na to: Poduste 200 g rýže natural, a tuto porci si rozdělte na celý den. Ke každé porci přidejte neslazenou jablečnou kaši s listovým salátem nebo 300 g dušené zeleniny smíchané s 1 lžičkou oleje. Je dobré vědět: Rýže se vaří asi 20 minut. Vařte ji, dokud se voda nevypaří. Duste ji bez soli, protože jinak by spíš vázala vodu v těle. Raději ji dochuťte skořicí nebo bylinkami.


SE SYROVÁTKOU Jak to funguje: Syrovátka je skutečný hit pro postavu: podporuje látkovou výměnu a trávení, udržuje dlouho pocit sytosti a má jen 105 kJ na 100 ml. Jak na to: Vypijte během dne 2 litry syrovátky a 200 ml pomerančového džusu. Ráno si k tomu přidejte 2 plátky knäckebrotu, 50 g lehkého tvarohu a 3 lžičky marmelády. Večer krajíc celozrnného chleba s 2 lžičkami rajčatového protlaku a 20 g odtučněného sýra. Je dobré vědět: Kdo má chuť na něco teplého, může si pochutnat na nesoleném zeleninovém vývaru.


S OVOCEM A ZELENINOU Jak to funguje: V ovoci a zelenině je mnoho balastních látek, které žaludek zasytí a jemně povzbudí trávení. Jablka a jiné ovoce navíc obsahují mnoho enzymů a vitaminů a téměř žádné tuky. Jak na to: Posnídejte 1 přírodní jogurt smíchaný s 300 g čerstvého ovoce. K obědu si dejte polévku z 300 g rozmixované mrkve, půl lžičky oleje a 300 ml zeleninového vývaru. Večer míchaný salát se lžičkou oleje. Na zakousnutí jsou vhodné kousky syrové zeleniny a ovoce. Je dobré vědět: Banány a hrozny obsahují mnoho cukru, proto je jezte jen v malém množství. Ruce pryč i od avokáda a oliv, protože obsahují mnoho tuků.


S BRAMBORAMI Jak to funguje: Tahle skvělá zelenina je skoro bez tuku, obsahuje mnoho draslíku a se svými 300 kJ na 100 g vás nasytí a pomůže ke štíhlosti (pokud ovšem nejíte smažené hranolky nebo americké brambory, které tukem doslova hýří). Jak na to: Ráno si dejte celozrnnou housku se lžičkou másla a plátkem lososa nebo lehkého sýra. K obědu dvě velké brambory (vařené ve slupce) se 150 g odtučněného tvarohu, večer 200 g brambor s 350 g dušené zeleniny. Je dobré vědět: Vařte brambory ve slupce, protože právě pod ní je nejvíce vitaminu C, který podporuje hubnutí.


S KYSANÝM ZELÍM Jak to funguje: Kvašené zelí nastartuje trávení a nadlouho nasytí. Obsahuje jen 70 kJ na 100 g, takže ho můžete sníst kolik chcete - a přesto budete hubnout. Jak na to: Posnídejte krajíc chleba se 100 g odtučněného tvarohu, lžičkou marmelády a jablkem. K obědu a k večeři si dopřejte 300 g kysaného zelí, které dochutíte kořením podle vlastní chuti, 200 g čerstvého ananasu nebo 2 nastrouhané mrkve. Je dobré vědět: Pokud si během dnešního dietního dne dáte kysané zelí i mezi jídly, posílí to zeštíhlovací účinky diety a zároveň vás to osvěží.

Související články