Čtvrtek 1. říjen 2020
Svátek slaví Igor, zítra Olívie
Oblačno, déšť 15°C

Změňte svůj věk

17. července 2006 | 10:00

Cítíte se starší a starší? Omládněte díky správnému stravovacímu režimu, poradíme vám jak!

Hurá do kulinářského osvěžování buněk! S tím správným jídelníčkem dáte stárnutí na dlouhou dobu STOP! Zářivý úsměv, broskvová pleť, zdravé vlasy. To není jen otázka věku, ale i správné stravy. Mnoho obtíží nejen s krásou je způsobeno dlouhodobou konzumací nevhodných potravin: Češi jedí příliš mnoho cukru, tuku a soli... Změníte-li svůj jídelníček, můžete mnohé vylepšit nejen na svém vzhledu, ale i na duševní a fyzické kondici. Máme pro vás pár tipů, jak stárnutí pozastavit. VODA JE ZÁZRAK Nedostatek tekutin vede ke vzniku drobných vrásek a způsobuje únavu. Vypijte denně nejméně 2 litry lehké minerálky, vody, ovocných či bylinkových čajů (neslazených). Můžete je doplnit i silně ředěnými džusy. PŘÍRODNÍ RÝŽE Toto zrnko z dálného východu snižuje krevní tlak, pročišťuje cévy, chrání před infarktem a mrtvicí. Je komplexním zdrojem sacharidů a stará se o udržení stabilní hladiny cukru v krvi a tím o rychlejší spalování tuků. Obsahuje antistresový vitamin B5. MLADÉ CIBULKY Působí jako továrna plná antibiotik, která bojuje ve střevech proti virům, bakteriím a houbám. Snižují krevní tlak, hladinu cukru v krvi a tím posilují srdce. Kromě toho vám cibulky díky kyselině křemičité pomohou k hladké pleti a pevnému vazivu. MOŘSKÉ RYBY Poklady Neptuna jsou plné bílkovin, působí jako skvělí požírači kilojoulů. Díky omega-3 mastným kyselinám, kterých je dostatek hlavně v tučnějších rybách (losos, makrela), čistí cévy a vyhlazují pokožku. Porce tří rybích pochoutek týdně zajistí, že své krémy proti vráskám odložíte do kouta. AVOKÁDO "Máslo tropického lesa" obsahuje množství tuků, ale jsou to právě ty, které snižují hladinu cholesterolu. Díky biotinu avokádo omezuje vypadávání vlasů. SLUNEČNICOVÝ OLEJ Posiluje nervy a paměť. Se svým vysokým podílem vitaminu E bojuje proti volným radikálům a tím proti předčasnému stárnutí buněk. MRKEV Ať už jako šťáva, salát nebo příloha působí mrkev proti stárnutí pokožky, podporuje růst vlasů a nehtů a stará se o zrak. Abyste všechny tyto vlastnosti využila, připravujte mrkev dušením na troše tuku. MLÉČNÉ VÝROBKY Obsahují mnoho bílkovin, které fungují jako stavební látky pro nové buňky. Kromě toho bílkoviny slouží jako pohonná látka při spalování tuků.

Související články