Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Jak se hubne v práci

29. května 2006 | 10:00

Pro zaměstnané je cesta za štíhlostí trnitá. Ani vy nevíte, jak skloubit nedostatek času s hubnutím a zdravým životním stylem?

Hodně stresu a nedostatek času - pro zaměstnané je pak cesta k ideální hmotnosti složitá, ale není nemožná. Chtěla byste zhubnout, ale nevíte jak na to? Každý den prosedíte mnoho hodin v kanceláři, jste v neustálém stresu, mezitím odběhnete do bufetu nebo do jídelny a narychlo sníte něco z bídné nabídky těžkých jídel typické české kuchyně. Při takovém způsobu stravování se hubne opravdu velmi těžko. * Stravování v jídelně V jídelně si raději dejte zeleninový salát nebo drůbeží maso či rybu bez omáčky. Ideální přílohou jsou vařené brambory nebo rýže. Z polévek si zvolte vývar, vyhýbejte se zahuštěným polévkám. Pokud tam, kde obědváte, není takový výběr, naučte se připravit si večer nebo brzy ráno zeleninový salát, který si s sebou vezmete do práce. * Zapomeňte na stres Žijete-li často ve stresu, vaše tělo produkuje hormon kortizol. Jde o "obranný" hormon, který chrání organismus před náhlými výkyvy fyziologické rovnováhy. Ovlivňuje metabolismus cukrů, bílkovin a tuků. Také se stará o to, aby se tuky ukládaly přímo na bříšku a na zadečku. Proto se snažte alespoň na chvíli každý den zapomenout na stres a na práci a myslete na něco příjemného. Zajděte do vedlejší kanceláře nebo vyběhněte po schodech pár pater. Otevřete si okno dokořán a 10x se zhluboka nadechněte čerstvého vzduchu. Nevšímejte si pobavených úsměvů kolegů. Je totiž začne po obědě zmáhat únava, zatímco vy budete na vrcholu sil. * Vhodné snacky Když se dopoledne nebo po obědě začne ozývat hlad, mějte vždycky po ruce jablko, banán, pomeranč nebo kousek ananasu. Ze zeleniny je nejlepší mladá mrkev, kedlubna, nic nepokazíte ani malou celozrnnou houskou. Zelenina, ovoce a celozrnné pečivo totiž obsahují balastní látky, které velmi prospívají trávení. A trávicí systém zleniví, jestliže v práci většinu času prosedíte.


Cvik týdne Pevná stehna Rozkročte se na šířku asi 50 cm. Kolena pokrčte, přičemž jednu nohu opřete o patu a špičku přitáhněte nahoru. Váhu přeneste na druhou nohu. Zadeček vysuňte dozadu a s rovnými zády se nakloňte mírně dopředu. V této poloze zůstaňte 15 vteřin, potom strany vystřídejte.
POZOR NA JOULY Mléko plnotučné 100 ml 260 kJ polotučné 100 ml 190 kJ odstředěné 100 ml 140 kJ sušené plnotučné 100 g 2 100 kJ sušené odtučněné 100 g 1 520 kJ

Související články