Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zázračné polévky

29. května 2006 | 10:00

Jednoduché recepty na zeleninové polévky fungují spolehlivě a nejlepší je na nich to, že zhubnete aniž byste hladověla

Zeleninové polévky bez tuku jsou bohaté na balastní látky a živiny. Podporují spalování tuků a pomohou vám shodit nadbytečná kila. A co je nejlepší: hubnete, aniž byste hladověla. Snídaně ve 3 verzích Šunková houska s kiwi Celozrnnou housku rozkrojte, potřete nízkotučným margarínem a obložte šunkou. K tomu si očistěte jedno kiwi a nakrájejte ho na kolečka. Vajíčkový chléb a hruška Jeden plátek celozrnného chleba potřete nízkotučným margarínem a obložte plátky vejce uvařeného natvrdo. K tomu můžete sníst malou hrušku. Sýrový sendvič s jablkem Jeden plátek celozrnného chleba opečte nasucho, potřete nízkotučným margarínem a obložte tvrdým sýrem. Podávejte s jablkem nakrájeným na plátky.


Večeře ve 3 verzích Sendvič s krůtím masem a paprikou Dva plátky celozrnného sendvičového chleba potřete lžičkou bílého jogurtu, jeden kousek obložte salátovými listy a plátkem krůtího masa. Posypejte nakrájenou červenou a zelenou paprikou a kolečky cibule nebo pórku. Přikryjte druhým plátkem chleba. Sendvič s mozzarellou a rajčaty Dva plátky celozrnného sendvičového chleba potřete lžící bílého jogurtu, jeden kousek obložte salátovými listy a plátky rajčat (100 g). Mozzarellu (50 g) nakrájejte na kolečka a ozdobte bazalkovými lístky. Přikryjte druhým plátkem chleba. Sendvič se sýrem a zeleninou Dva plátky celozrnného sendvičového chleba natřete nízkotučným taveným sýrem, jeden kousek obložte salátovými listy, nastrouhanou mrkví (125 g) a ředkvičkami nakrájenými na kolečka. Přikryjte druhým plátkem chleba.
Francouzská polévka (s květákem a provensálským kořením) Suroviny (na 2 dny): 500 g bílého zelí, 1 cibule, 300 g květáku, 300 g brokolice, 150 g žampionů, 1 lžíce oleje, 1 sáček instantní cibulové polévky (nebo čtvrt litru vývaru s cibulí), 1 lžička provensálského koření. Zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kousky. Všechno chvíli smažte na 1 lžičce oleje a přidejte 1,25 litru vody (nebo litr vody a čtvrt litru vývaru, pokud nemáte instantní polévku). Nechte povařit, dokud zelenina nezměkne. Přidejte instantní polévku a lžičku provensálských bylinek a vařte ještě 10-12 minut. Německá polévka (s kedlubnou a pórkem) Suroviny (na 2 dny): 500 g bílého zelí, 200 g mrkve, 200 g kedlubny, 150 g brambor, 1 lžíce oleje, 1 sáček instantní cibulové polévky (nebo čtvrt litru vývaru). Zeleninu očistěte a nakrájejte na drobné kousky. Všechno chvíli smažte na lžičce oleje a přidejte jeden a čtvrt litru vody, (nebo litr vody a čtvrt litru vývaru, pokud nemáte instantní polévku) a nechte povařit, aby zelenina změkla. Přidejte instantní polévku a ještě 10-12 minut vařte, nakonec nasekejte svazeček petrželové natě a přidejte do polévky. Italská polévka (s rajčaty a rozmarýnem) Suroviny (na 2 dny): 500 g bílého zelí, 100 g cibule, 400 g řapíkatého celeru, 1 lžička oleje, 1 konzerva loupaných rajčat (400 g), 1 lžička oleje, 1 sáček instantní cibulové polévky (nebo čtvrt litru vývaru). Zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kousky. Všechno chvíli smažte na lžičce oleje, přidejte rajčata a 1,25 litru vody (nebo litr vody a čtvrt litru vývaru, pokud nemáte instantní polévku). Nechte povařit, aby zelenina změkla. Přidejte instantní polévku a ještě 10-12 minut vařte, nakonec nasekejte svazeček petrželové natě a přidejte do polévky. Asijská polévka (s paprikou a sójovou omáčkou) Suroviny (na 2 dny): 10 g čínských hub, 500 g bílého zelí, 500 g červené papriky, 150 g sójových klíčků, 1 lžička oleje, 1 sáček instantní cibulové polévky (nebo čtvrt litru vývaru). Houby přelijte vroucí vodou. Zeleninu očistěte a pokrájejte na drobné kousky, sójové klíčky propláchněte studenou vodou. Všechno osmahněte na lžičce oleje a přidejte spařené nakrájené houby a zalijte 1,25 l vody (nebo litrem vody a čtvrt litrem vývaru, pokud nemáte instantní polévku) a vařte. Přidejte sáček instantní polévky a vařte ještě 10-12 minut. Ochuťte sójovou omáčkou.
Tajemství polévky Tkví v bílém zelí - nemá téměř žádné kilojouly, ale mnoho vitaminů důležitých pro látkovou výměnu: draslík a balastní látky. Tělo proto potřebuje mnoho energie na to, aby zelí strávilo. A tuto energii čerpá právě z tukových zásob. Další důležité látky obsahují i ostatní druhy zeleniny, jako jsou brokolice, mrkev apod. Díky nim si posílíte imunitní systém a zajistíte prokrvení celého těla. Máte-li problémy s nadýmáním, můžete při vaření přidat do polévky kmín nebo pít během dne fenyklový čaj.

Související články