Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Krásná do plavek

22. května 2006 | 10:00

Jak správně hubnout, abyste v létě u vody vypadala skvěle. BpŽ pro vás vyvrací několik mýtů o hubnutí

Opravdu potřebujete cukr? Funguje ostré koření jako rychlý zeštíhlovač? Na tyto a na mnoho dalších otázek jsme našli odpověď. Podívejte se s námi a zkuste zhubnout do plavek, vždyť léto a dovolená už klepou na dveře. Nezapomeňte, že ve dvou se vždycky hubne lépe.


Kdo nejí maso, zůstane štíhlý :-) Skutečně to platí, alespoň v případě tučného masa. Zcela vyloučit maso je ovšem hazard, tajemství štíhlé linie vegetariánů totiž nespočívá v tom, že nejedí maso, ale v tom, že se stravují zdravěji. Dávají přednost celozrnným produktům, ovoci a zelenině namísto tučných potravin. Kromě toho jen výjimečně sáhnou po alkoholu nebo sladkostech (a tam je kilojoulů jako máku!) a vegetariáni také bývají známí jako milovníci sportu. Lidé, kteří se nacpávají oříšky, sýrem, smetanou a z jejich jídla doslova kape olej, nikdy přirozeně nezhubnou. Zůstaňte proto věrná masu, ale dávejte přednost drůbežímu, libovému hovězímu a rybám. A pokud to jde, vynechávejte smetanové omáčky.
Každý člověk potřebuje cukr :-( Lež. Tělo nepotřebuje žádný cukr navíc, dostáváme ho v dostatečném množství v obvyklých potravinách. Touha po cukru není ničím jiným než pouhou chutí na sladké, tedy rozmarem. Jen co se "natláskáte" čokoládou apod., zaženete momentální hlad a získáte pocit uspokojení. Tragédií je, že za chvilku vám bude zase kručet v žaludku, ale tentokrát o trochu silněji. Důvod: po konzumaci cukru se totiž uvolní větší množství inzulínu, hladina cukru pak rychle klesne a hlad znovu buší na dveře. Lépe uděláte, když při pocitu hladu sáhnete po jablíčku, mandarince, pomeranči (i v nich je cukr), nebo po čerstvé zelenině.
Zdravá hladovka ubírá kila :-) Pravda i lež. Když nic nejíte, sice přirozeně hubnete, ale musíte čelit návalům hladu. A co udělá organismus po ukončení hladovky? Rychle si začne ukládat přijímanou energii na horší časy - pracně ztracená kila se tedy opět rychle vrátí. Pokud však hubnete pod lékařským dohledem, může to být dobrý začátek, jak do budoucna změnit své stravovací návyky. Dobré jsou i jednodenní hladovky založené pouze na ovocné nebo zeleninové šťávě. Neměla byste je však držet častěji než jednou za dva týdny.
Hubenější lidé to mají v životě lehčí :-) Potvrdilo se to i v praxi. Štíhlé křivky se staly naším životním krédem. Štíhlé ženy a útlí muži jsou považováni za atraktivnější. Lidé, kteří mají pár kilo navíc, jsou považováni za lenochy a za osoby méně důvěryhodné. Často svou nepohodu v práci nebo doma promítají na sebe a jídlem odhánějí špatné myšlenky. Myslí si, že stačí shodit několik kilogramů a opět bude všechno v pořádku. Není to však pravda. Kdo chce zhubnout, měl by to dělat jen sám pro sebe a kvůli sobě.
Ostré koření pomáhá zhubnout :-) Nejenže ostré koření brzdí hlad (stačí, abyste si k němu pouze přivoněla) - chilli papričky, paprika, hořčičné semínko a pepř dokáží více: pořádně zahřejí organismus. Po jedné ostřejší večeři vyprodukuje tělo více tepla a musí na to vynaložit více energie. Pomalu ale jistě tím spálíte část tukových polštářků. Z psychologického hlediska je to pro nás hodně uklidňující. Ostřejších delikates se nepřejídáte, když cítíte, že jste se nasytila, přestanete jíst.
Jídlo se může stát závislostí :-) Tomu můžete věřit. Odborníci dokonce mluví o nové nemoci, při které postižený člověk sní všechno, co se v jeho okolí nachází - zřídka se objevují i případy, kdy člověk v záchvatu vlčího hladu zbaští naráz okolo 40 000 kJ. Záchvaty trpí především velice obézní lidé a tloustnou kvůli tomu stále víc a víc. Výše zmíněnou nemoc si nepleťte s občasnými nočními loupežemi v ledničce, kdy zajídáte stres nebo si jídlem léčíte zlomené srdíčko.
Štíhlejší díky jablečnému octu :-( Neplatí, že pokud chcete udělat něco pro své zdraví, stačí vypít každé ráno sklenku jablečného octa zředěného s vodou a s 1 lžící medu. Nápoj nepomáhá přímo odbourávat tuk. Pouze v případě, že byste k octovému nápoji přidala i nízkoenergetickou stravu spolu s ovocem a zeleninou, libovým masem, rybami a omezeným množstvím sladkostí a alkoholu. Pak zaručeně zhubnete.
O 10 kg méně - a jste zdravější :-) Úbytek 10 kilogramů na váze znamená pokles hladiny cukru o polovinu. Krevní tlak je o 10-15 % nižší a také hladina cholesterolu viditelně klesá. Kromě toho: pokud se budete vymlouvat, že máte těžké kosti, neuspějete. Rozdíly mezi těžkými a lehkými kostmi jsou totiž jen minimální. Hubnutí se vyplatí v každém případě - a to především z lásky ke svému vlastnímu tělu.

Související články