Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na dovolenou jako proutek

Nezapomínejte na pitný režim: 2 - 3 litry tekutin denně
19. května 2006 | 08:00

Jak zhubnout do plavek? Vyzkoušejte s námi odlehčovací dny. Funguje to! Jen musíte svůj organismus nastartovat

Pravidelně cvičíte, dodržujete redukční jídelníček a vaše váha už nejde dolů, ať se snažíte sebevíc? Patrně došlo k situaci, které odborníci říkají "plató": Tělo si na snížený přísun potravy zvyklo a přešlo na úspornější režim. Jednotýdenní, případně dvoutýdenní kúra vám pomůže tělo znovu nastartovat. Organismus důkladně pročistí a zároveň zachová přísun všech potřebných živin.


1. DEN Pouze zeleninové pokrmy, nejvhodnější je syrová zelenina ve formě salátu doplněného kvalitním rostlinným olejem. Celkové množství zeleniny by se mělo pohybovat v rozmezí 1 - 1,5 kg rozděleném do pěti denních porcí. 2. DEN Pouze ovoce v dávce obdobné jako u zeleniny. Velmi vhodný je ananas (pro vysoký podíl vlákniny), dále například grapefruit, jablka, mango. Méně vhodné jsou hrušky, hrozny, víno nebo banán, protože patří mezi nejsladší ovoce. OD 3. DNE Postupně zařazovat i ostatní potraviny. Například brambory, ovšem nejlépe vařené ve slupce, aby si zachovaly co nejvíce živin. Můžeme je doplnit zeleninou dušenou na rostlinném tuku, vhodné je kysané zelí, které tělu poskytne vysoký obsah vitamínu C. Dále přichází na řadu celozrnné pečivo, těstoviny, rýže - opět v kombinaci se zeleninou či ovocem. Pravidlem je přidávat každý den pouze jednu potravinu. OD 5. DNE Zařazovat živočišné bílkoviny v podobě nízkotučných sýrů, bílých jogurtů a tvarohu. OD 7. DNE Přidáme bílé maso: kuřecí, králičí, drůbeží, krůtí, rybu. Maso upravujeme dušením, vařením nebo opečením na sucho. Naprosto nevhodné je smažení nebo pečení na tuku.
Tento týdenní postup můžeme návazně buď zopakovat, nebo si ho rozložit do čtrnácti dnů tak, že se každé doporučení dodržuje dva dny místo jednoho. Ovšem pozor: nemocní a lidé se zdravotními problémy by na očistnou kúru měli zapomenout.

Související články