Směsi ochucených vloček a müsli, které prodávají v obchodech, jsou sice výborné, ale i kalorické. Připravte si müsli z vlastních surovin, které bude dobré a zároveň zdravé. * Ovesné vločky Jsou základem každého müsli. Neplní jen funkci zásobárny energie, ale zároveň snižují hladinu cholesterolu v krvi. Hlavně po mastnější večeři vám právě ovesné vločky k snídani pomohou odstranit nadbytečný cholesterol. Také obsahují dostatek vlákniny. * Správné skladování Ovesné vločky byste měla skladovat na tmavém a chladném místě. Podle možností se je snažte po otevření zkonzumovat v průběhu několika týdnů. * Chřupavé oříšky Téměř všechny druhy oříšků obsahují hodně draslíku, který snižuje krevní tlak, uklidňuje a odvodňuje. Jsou také zdrojem vitaminu E, B, bílkovin, železa, fosforu a mědi. Nedoporučuje se však přejídat se jimi, protože jsou příliš kalorické. Vhodná dávka je hrst oříšků na den. Do snídaňového müsli vám na chuť postačí jen pár kousků. * Slaďoučký med Pokud se vám ovesné vločky s ovocem zdají málo sladké, v žádném případě k nim nepřidávejte cukr, ale radši je oslaďte čajovou lžičkou medu. Už od pradávna ho lidé používali jako léčivý prostředek. Pomáhá hlavně při problémech s trávením - stačí sníst jen malou lžičku denně, aby začal účinkovat. Při přípravě müsli ho však příliš nezahřívejte, protože vysokou teplotou zničíte jeho léčivý účinek. * S čerstvým ovocem Pravidelná konzumace müsli s ovesnými vločkami se už po několika týdnech pozitivně odrazí na vašem zdraví. Müsli dodá vašemu organismu mimo jiné i potřebné železo, hořčík a sacharidy. Když pravidelně sportujete, konzumace ovesných vloček vám pomůže při posílení svalové hmoty. Díky pravidelnému přísunu hořčíku se zbavíte nepříjemných křečí v lýtkách (padesátigramová porce vloček pokryje pětinu jeho denní potřeby). Když je zkombinujete s čerstvým ovocem, dodáte tělu další výživné látky.
Ačkoliv je müsli z obchodu dobré, je bohužel i velmi kalorické. Připravujte si proto tuto snídani z vlastních surovin, které budou zdravé a hlavně čerstvé
Související články
Články odjinud