Dieta, která zatočí s kilogramy, dobře vás naladí a nezabere moc času. Tři přání, a přece není tak těžké je splnit. Barevná strava navozuje dobrou náladu, váš stůl zaplní hlavně ovoce a zelenina. Všechny barvy mají pro vaše tělo a duši osobitý význam. Vyzkoušejte je! Zelená barva působí harmonicky a pomáhá zvládat výkyvy nálad. Nejdůležitější barvivo obsažené v zelené zelenině a ovoci je chlorofyl. Pomáhá při tvorbě červených krvinek, posiluje imunitu a povzbuzuje látkovou výměnu. Červená je barva tepla (vhodná při poruchách prokrvování), zvyšuje vaši výkonnost. V červeném ovoci a zelenině je hodně karotenoidů, hlavně lykopenu (rajčata, šípky), které snižují riziko rakoviny a arteriosklerózy. Fialová barva působí - jako všechny modré odstíny - uvolňujícím dojmem. Fialové barvivo povzbuzuje krvetvorbu a zpevňuje cévy (např. višně, hroznové víno). Černomodré fenoly (přirozené antioxidanty) potlačují jedy v tkáních a neutralizují rakovinotvorné látky.
ZELENÁ NA VNITŘNÍ ROVNOVÁHU Zelená vlna Zavřete dveře a zapomeňte na celodenní stres. V zelené vodě vám to půjde o hodně lépe. Podrážděné nervy se uklidní, křečovitě stáhnuté svaly se opět uvolní. Barevné šumivé tablety a sůl do koupele seženete v obchodech. Zelené potraviny Působí pozitivně na vysoký krevní tlak, uklidňují nervy a osvěžují tělo: hlávkový salát, okurka, zelí, zelená paprika, cuketa, brokolice, zelená fazole, limetka, hrách, celerová nať, artyčoky, zelené hrozno. Bylinky a koření Máta peprná, petržel, estragon, česnek, fenykl, oregano, kostival, kopřiva. 1. den Snídaně - Ovocný salát Oloupejte a nakrájejte na tenké plátky 1 kiwi a na malé kousky půlku menšího ananasu. Smíchejte 70 g nízkotučného tvarohu, 2 lžíce hrudkovitého tvarohu a 1 lžíci nízkotučného mléka. Oslaďte 1 lžičkou tekutého medu. Přidejte ovoce. Tvaroh posypejte najemno nasekanými pistáciemi. Ozdobte lístky meduňky. 1 090 kJ Oběd - Chřest se zelenými nudlemi a drůbežím masem Nasekejte lístky ze dvou stonků bazalky. Smíchejte je s 3 lžičkami olivového oleje a 2 lžícemi limetkové šťávy. Dochuťte solí, pepřem a cukrem. Povařte 40 g zelených širokých nudlí asi 8 minut ve vodě. Z 250 g zeleného chřestu (i konzervovaného) odkrojte dřevnaté konce a povařte ho 8 minut ve slané vodě. Na lžičce olivového oleje osmažte 1 stroužek česneku nasekaný najemno a 100 g drůbežího masa. Osolte a opepřete. Chřest, těstoviny a drůbeží maso pokapejte marinádou. 1 550 kJ Večeře - Křupavý salát s kuřecími prsíčky Osolte a opepřete 100 g kuřecích prsou a osmažte je na rozpáleném oleji. Po 2 minutách je posypejte směsí sušených bylinek a smažte 3 minuty. Maso pak zabalte do alobalu. Nasekejte půl svazku pažitky, kopru, petrželky a smíchejte se 60 g nízkotučného jogurtu a lžičkou pepře. Ochuťte solí a lžící citronové šťávy. Na kousky nakrájejte 150 g hlávkového salátu, na plátky 40 g salátové okurky. Maso nakrájejte na plátky, obložte ho zeleninou a potřete opepřenou jogurtovou omáčkou. 500 kJ 2. den ČERVENÁ PRO VÍCE ENERGIE Řeč barev Červený den! Sáhněte po červeném oblečení. Třešňová se hodí k tmavovláskám, světlejším typům sednou odstíny burgundské a zrzavé červené. Červené potraviny Vyženou únavu, uvolní adrenalin: rebarbora, maliny, třešně, ředkvičky, červené maso. Bylinky a koření Rozmarýn, kayenské koření, potočnice lékařská. Snídaně - Ředkvičková pomazánka s knackebrotem Smíchejte 75 g nízkotučného jogurtu s 1 lžící nastrouhaných mandlí a 1 lžičkou citronové šťávy. Osolte, opepřete. Nakrájejte na plátky 150 g ředkviček, smíchejte s jogurtem. Oloupejte půlku jablka, najemno ho nastrouhejte a smíchejte s ředkvičkovou směsí. Namažte ji na 2 celozrnné knackebroty. 670 kJ Oběd - Chilli corn carne Najemno nasekejte půlku cibule a stroužek česneku. Cibuli smíchejte se 100 g mletého masa a půlkou lžičky hořčice. Osolte, opepřete a vyformujte 6 kuliček. Nakrájejte 100 g červené papriky a 1 rajče na kostky. Nasekejte trochu petrželové natě a 1 stéblo rozmarýnu. Rozpalte lžičku oleje, kuličky osmažte a vyndejte je. Papriku s česnekem poduste na oleji. Zalijte 50 ml rajčatového protlaku a 50 ml zeleninového vývaru. Osolte, přidejte Tabasco, rajče, 50 g sterilizovaných červených fazolí a bylinky. Na silném plameni vařte 3 minuty. Do horké směsi vložte kuličky, zahřejte je. Podávejte s pikantními tortilami. 1 420 kJ Večeře - Pizzové žemličky s rajčaty Nakrájejte na plátky rajče a 40 g mozzarelly. Ze 2 plátků parmské šunky odřežte tuk. Žemličku rozkrojte a natřete na ní 1 až 2 lžíce rajčatové dužiny, přidejte šunku, rajčata a mozzarellu. Posypejte kayenským kořením. Žemličky zapékejte v troubě (225 °C) 7 minut. Ozdobte bazalkovými lístky. 1 630 kJ
3. den FIALOVÁ PRO VÍC HARMONIE Síla kamenů Ametyst působí uklidňujícím dojmem, zmírňuje bolest, pomáhá při výronech a pohmožděninách. Fialové potraviny Jsou účinné při psychických poruchách: lilek, červená cibule, červené zelí, černé olivy, modré hrozno, borůvky, ostružiny, bezinky. Bylinky a koření Tymián, levandule, šalvěj, majoránka, borůvka, kmín, kozlík lékařský. Snídaně - Müsli s kokosem a ostružinami Smíchejte 40 g ovesných vloček, 1 lžičku kokosové moučky a 1 lžičku hrozinek. Přidejte 75 ml nízkotučného mléka a 75 g nízkotučného jogurtu. Promíchejte, uložte přes noc do ledničky. Ráno smíchejte 150 g ostružin (mražených nebo kompotovaných) s půl balíčkem vanilkového cukru a půl lžičkou citronové šťávy. Směs nalijte na müsli. 1 000 kJ Oběd - Lilkové lazaně s parmskou šunkou Rozkrojte čtvrtku lilku po délce napůl, řezné plochy posolte. Červenou cibuli nakrájejte na kolečka, nasekejte stroužek česneku a smíchejte s 50 g nízkotučného tvarohu a 25 ml mléka. Osolte, opepřete. 1 plátek lazaně povařte 10 minut ve slané vodě. Mezitím přiveďte k varu 200 ml vody s 30 ml bílého balzamikového octa, na mírném plameni v této vodě 5 minut povařte lilek. Potřete ho tvarohovou směsí, opepřete a ozdobte 25 g černých oliv. Plátek lazaně rozdělte napůl a vložte do něj lilek, sýr, 2 plátky parmské šunky. 1 380 kJ Večeře - Palačinky s bobulovitým ovocem Ušlehejte 1 žloutek s 3 lžícemi minerálky. Smíchejte 30 g hladké mouky, čtvrt lžičky kypřicího prášku, špetku sody bikarbony a 30 ml nízkotučného mléka a směs vmíchejte do vyšlehaného žloutku. Z bílku a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh, přidejte ho do těsta. Smíchejte 30 g malin, borůvek, ostružin a rybízu (mražených nebo kompotovaných). Těsto na pánvi hned posypejte ovocem. Palačinky ozdobte ovocem a pocukrujte. 1 170 kJ