Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dieta pro dobrou náladu

20. března 2006 | 10:00

Vychutnávejte si jídlo a přitom ztrácejte nadbytečné kilogramy. S našimi triky na hubnutí si můžete i zamlsat

Jednostranné diety vyvolávají vlčí hlad a nezřízenou chuť právě na zakázané potraviny, což bývá často příčinou neúspěchu. Vy se však nemusíte vystavovat takovému stresu. Zábavné postupné hubnutí 1 VÁHA NENÍ PODSTATNÁ Důležitější je podíl tělesného tuku. U mužů by měl dosahovat hodnoty 15 až 20% a u žen 24 až 28% hmotnosti, ovšem důležitý je i věk. Zkuste si nechat změřit podíl svého tělesného tuku. 2 NESPĚCHEJTE Nadváha nevzniká ze dne na den. Stejně tak i hubnutí je dlouhodobější záležitost. Bleskové diety vám mohou pomoci zbavit se kila nebo dvou, ale mohou vyvolat jo-jo efekt. 3 BEZ POHYBU TO NEPŮJDE Budete-li držet hladovku, zbytečně si uškodíte. Ale když se budete víc hýbat, spálíte víc energie a odbouráte tuk.


Víc bílkovin Hlavní jídlo by se mělo skládat z drůbeže nebo ryby, protože toto maso nasytí a zároveň se podílí na odbourávání tuku. TRESKA S PESTEM Budete potřebovat (na 2 porce): 300 g filé z tresky, sůl, pepř, 1 lžíci olivového oleje, citronovou šťávu. Na pesto: 1 stroužek česneku, 30 g arašídů, 20 g parmazánu, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř. Postup: Rybu posolte, opepřete a osmažte z obou stran na 1 lžíci olivového oleje. Pokapejte citronovou šťávou a ještě 3 minuty duste. Omáčka: Rozmixujte česnek, arašídy, parmazán, přidejte olej, sůl, pepř a promíchejte. Pestem polijte celou rybu a podávejte.
Obejděte tukové pasti V restauraci platí pravidlo: chléb vraťte nedotknutý. Jako předkrm si dejte raději salát a namísto pečeného žebírka si objednejte kuřecí maso připravované bez kůže. Doma můžete snížit spotřebu tuku, když budete používat teflonové pánve a péct na fólii nebo alobalu bez tuku. EXTRA TIP: Na zahuštění polévky nebo omáčky použijte namísto smetany zeleninové pyré. Olej v dresinku nahraďte hořčicí. UZENÉ MASO V PIVNÍ OMÁČCE Budete potřebovat (na 4 porce): 500 g uzeného masa, 350 g mrkve, 65 ml piva, 350 ml vody, 1 kostku bujónu, trochu mouky. Postup: Uzené maso dejte do pekáče, podlijte 100 ml vody a pečte v uzavřeném pekáči při 200 °C asi 15 minut. Mrkve očistěte a nakrájejte na kostky, přidejte do pekáče a pečte dalších 20 minut. Omáčka: Zahřejte pivo spolu se 150 ml vody, přidejte kostku bujónu a zaprašte moukou.
Jezte pravidelně Sacharidy jsou alfou a omegou úspěšné diety. Dodávají tělu důležité živiny a na dlouho nasytí. Celozrnné produkty, ovoce a zelenina udržují konstantní hladinu cukru v krvi a zabraňují záchvatům vlčího hladu. VÝŽIVNÁ PŘESNÍDÁVKA Budete potřebovat (na 2 porce): 4 krajíce celozrnného chleba, 5 lžic nízkotučného tvarohu, půl lžičky konzervovaného křenu, 2 plátky kuřecího masa, 4 listy hlávkového salátu, 2 rajčata. Postup: Namažte 2 krajíce celozrnného chleba pomazánkou z tvarohu a křenu. Na každý chleba položte plátek dušeného kuřecího masa, listy hlávkového salátu a plátky rajčat. Nakonec přiklopte zbylými dvěma krajíci.
Trik se saláty Miska salátu před hlavním jídlem utiší svým vysokým obsahem balastních látek i ten největší hlad. Dušená zelenina jako příloha zajistí, že to nepřeženete s porcí masa. FITNESS TALÍŘ Budete potřebovat (na 2 porce): 300 g míchaných salátových listů, 50 g žampionů, 1 červenou cibuli, 1 lžičku hořčice, 2 lžíce vody, 1 lžíci octa, sůl, pepř, 1 lžičku oleje. Postup: Omyté salátové listy, očištěné a nakrájené žampiony a cibuli nakrájenou na kolečka rozložte na talíř. Z hořčice, vody, octa, soli, pepře a oleje udělejte zálivku a pokapejte s ní salát.
Mlsání je dovoleno Budete-li si stále odpírat všechno kalorické, vyhládne vám a potom se vrhnete na všechny dobroty ve svém dosahu. Když vás přepadne náhlá touha, nebojte se pochutnat si na trošce čokolády nebo na kousku koláče. TŘEŠŇOVÝ KOLÁČ Budete potřebovat (na 8 kousků): 125 g mouky, 1 lžíci cukru, 60 g másla, 1 žloutek, 1 lžíci vody, 1 lžičku strouhané citronové kůry, papír na pečení, 100 ml třešňové šťávy, 1 lžíci Maizeny, 200 g kompotovaných třešní. Postup: Z mouky, cukru, másla, žloutku, vody a nastrouhané citronové kůry vypracujte těsto. Polovinu vtlačte do kruhové formy o průměru 20 cm, kterou jste vyložila pečicím papírem. Třešňovou šťávu a Maizenu smíchejte, nechte přejít varem a přidejte kompotované třešně. Tuto směs namažte na připravené těsto a navrch rovnoměrně nastrouhejte druhou polovinu těsta. Koláč pečte při 180 °C přibližně 45 minut.

Související články