Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vitaminové bomby

Kapusta - ilustrační foto
30. ledna 2006 | 10:00

Zdravá a chutná zelenina, ta nám nikdy neuškodí. Navíc je obrovskou zásobárnou vitaminů, které naše tělo potřebuje

Posilněte svůj imunitní systém a dodejte tělu množství potřebných živin. Nepotřebujete drahé vitaminové přípravky, stačí vám všechny druhy zelí a kapusta z nejbližšího trhu. Bílé zelí je levné a zdravé. Dbejte na to, abyste si vždycky vybírala jen pevné hlávky. Vysoký obsah vitaminu C se neztratí ani při tepelné úpravě. Vláknina reguluje trávení a povzbuzuje střeva k činnosti. Zároveň dodá tělu antioxidanty, které zlepšují odolnost organismu proti nemocem. Červené zelí Má pevné, ale o něco menší hlávky než bílé zelí, poznáte ho podle výrazné tmavě červené až fialové barvy. Ta se může přidáním octa nebo citronové šťávy ještě zvýraznit. Pro své zvláštní aroma je červené zelí vhodné k přípravěsalátů a k dušení. Je bohaté na minerální látky, jako je vápník, a na vitaminy B1 a B2. Kapusta Její kadeřavé listy jsou výrazně aromatické, tělu dodají vitamin A, fosfor, vápník, železo a selen. Kapusta snižuje hladinu cholesterolu, pozitivně působí na střeva a žaludek. Je výborná při přípravě polévek nebo i dušená jako příloha k masu. Růžičková kapusta Díky mrazům se miniaturní hlavičky stávají chuťově výraznějšími a lépe stravitelnými, zvýší se v nich obsah cukru. Syrové malé růžičky můžete nakrájet i do salátů. Nejlépe chutnají podušené nebo vařené v polévce. Obsahují velké množství vitaminu C. Čínské zelí Má velmi chutné listy, obsahuje vitaminy C a B, fosfor, hořčík, železo a draslík. Snižuje hladinu cholesterolu, ale i riziko rakoviny. Je lehce stravitelné a posiluje imunitní systém. Nezpůsobuje plynatost, proto je vhodné i prolidi s citlivým žaludkem a při různých dietách.

Související články