Pondělí 20. května 2024
Svátek slaví Zbyšek, zítra Monika
Oblačno, bouřka 20°C

Odbornice na výživu

odpovídá na vaše dotazy

Mgr. Dagmar Bobková Nutriční poradkyně * Podle čeho poznám celozrnné pečivo? Proč je zdravější než to z bílé mouky? Jak často bych měla celozrnné pečivo jíst? ANDREA (21) Dobrý den, Andreo, popravdě řečeno, někdy je obtížné poznat celozrnné pečivo od pečiva obvyklého. Mnozí lidé se mylně domnívají, že zárukou toho, že jde o celozrnné pečivo, je jeho tmavá barva. Ta opravdu může pocházet zmouky plné vlákniny, ale stejně tak i z bílé mouky dobarvované karamelem. Proto je struktura výrobku hlavním kritériem toho, jak rozpoznat celozrnné pečivo. Jednoduše řečeno: vidíte ve výrobku spoustu zrníček. Hlavní předností celozrnného pečiva oproti bílému je obsah vlákniny a nižší glykemický index (proto nedostanete tak brzy hlad). Díky těmto faktorům je celozrnné pečivo vhodným pomocníkem také při redukčních dietách. * Měřím 170 cm a vážím 70 kg. Potřebovala bych zhubnout. Čeho se mám vyvarovat a které cviky jsou pro zhubnutí nejlepší? ERIKA, Benešov Dobrý den, Eriko, z hlediska posledních lékařských výzkumů se jako nejvhodnější jeví pohybová aktivita prováděná pod nebo na hranici 60 % vaší maximální tepové frekvence vypočítané podle věku. Zjednodušeným ukazatelem tétohranice v praxi je schopnost při dané pohybové aktivitě hovořit bez zadýchávání. Toto kritérium splňuje například svižnější chůze, jízda na kole, ale i mnohé další sporty. V souvislosti s hubnutím a formováním postavy bych vám jednoznačně doporučila posilování, při kterém se zaměříte na dolní partie těla. O autorovi| Text: kan, modi

Související články