Pondělí 23. prosince 2024
Svátek slaví Vlasta, zítra je Štědrý den / Adam a Eva
Zataženo, déšť 5°C

Odbornice na výživu

odpovídá na vaše dotazy

Mgr. Dagmar Bobková Nutriční poradkyně * Je mi 54 let a při výšce 169 cm vážím 65-70 kg. Zajímalo by mě, když ve stravování preferujete sýry s nízkým obsahem tuku (u tvrdých sýrů do 30 %), proč je téměř smrtelným hříchem konzumovat jogurty s obsahem tuku 10 %? M. KOUTNÁ, Litomyšl Dobrý den, paní Koutná, vysvětlení je zcela jednoduché. Cílem zdravého jídelníčku není zcela vyloučit celou paletu potravin, ale spíš vybrat z každé skupiny ty potraviny, které jsou pro tělo nejvhodnější a nezatěžují jezbytečně tukem a jednoduchými sacharidy. Jelikož obsah tuku v jogurtech se pohybuje od 0,1 % do 10 %, jsou v dietách přednostně uváděny ty, které mají tuku méně, a to do 3 %. Protože však současně chceme tělu zajistit i příjemvápníku z jiných zdrojů, doporučujeme i konzumaci tvrdých sýrů. Obsah tuku u nich by se měl při spodních hranicích pohybovat od 10 % do 30 % (oproti sýrům s obsahem tuku okolo 65 %). Tím je zajištěna konzumace mnoha potravin asoučasně omezen nežádoucí efekt, který mohou některé druhy tučných sýrů mít. * Při hubnutí se obávám ztráty svaloviny a ochabnutí těla. Je moje obava oprávněná? Co se s tím dá dělat? Nejsem sportovně založená a nemám na to ani věk. JIŘINA (56) Dobrý den, paní Jiřino, nejlepší je hubnout velmi pozvolna, tedy nikoliv drastickými dietami. Snažte se zajistit si pravidelný příjem kvalitních bílkovin, a to jak kvalitních rostlinných ve formě sóji nebo hub, tak iživočišných v mléčných výrobcích, mase nebo třeba ve vaječném bílku. Na pohyb byste při redukčních dietách neměla nikdy zapomínat, protože jedině tak dosáhnete optimálního výsledku. Píšete, že už nemáte věk na sportování, aleto rozhodně odmítám. Nemusíte přece vyvíjet nějakou velmi namáhavou pohybovou aktivitu, postačí např. chůze, jízda na kole či plavání. Tyto aktivity zvládne téměř každý a jejich efekt je při snižování hmotnosti velmi významný. O autorovi| Text: kan, modi

Související články