I o Vánocích můžete jíst tak, aby vaše váha svátky hojnosti vůbec nezaznamenala. A neodolatelné cukroví i různé pamlsky si přitom nemusíte odpírat. Mlsání o svátcích je povoleno! Podívejte se, jak si nejlépe pochutnat, aniž by kila letěla závratnou rychlostí vzhůru. Advent je čas, kdy si určitě neodpustíte dobroty, které vás obklopují ze všech stran. Většinou jsou sladké, někdy bývají i slané, ale obvykle mají příliš mnoho kalorií. Na vaší hmotnosti se nejvíce projeví tuk. Jeden gram cukru obsahuje téměř 17 kJ, ale gram másla zatíží tělo konzumenta až 30 kJ. Nemusíte však věšet hlavu. Vybrali jsme pro vás čtyři desítky nejlepších tipů, které vám každý den pomohou omezit příjem těchto nepřátel štíhlé linie. Pokud si je osvojíte, můžete během adventu i vánočních svátků s klidem ochutnávat všechny dobroty. Pokud nejste Otesánek, vaše váha to vůbec nezaznamená. KDYŽ PEČETE Plech nemusíte vymazávat tukem. Stačí použít pečicí papír. Abyste ušetřila tuk i při zdobení vánočního cukroví, použijte místo máslových polev kandované ovoce a cukrové ozdoby. Ořechy obsahují hodně tuku. Proto je při pečení používejte minimálně. Alternativou mohou být ovesné vločky opražené nasucho. Hodně receptů obsahuje oříškovo-nugátové krémy. Zvolte raději marmeládové náplně. Piškotové a tvarohové těsto obsahuje méně tuku. SLADKOSTI Dezerty nemusí být jen krémové. Když už musíte mlsat, dejte si raději rozmixované čerstvé ovoce nebo kompot. Vynikajícím, a přitom lehkým dezertem v tomto ročním období jsou pečená jablka se skořicí a trochou vanilkového krému. Pokud se nedokážete vzdát čokolády, vyberte si takové druhy, které mají podíl kakaa vyšší než 70%. Želatinoví medvídci a sněhové pusinky patří k nízkoenergetickým sladkostem. Slané tyčinky jsou dobrou náhradou mastných bramborových lupínků, protože obsahují méně tuku. VAŘENÍ Tuk při smažení zahřejte na co nejvyšší teplotu. Maso se uzavře a nevnikne do něj tolik tuku. Vafle se dají připravit i bez tuku na teflonové pánvi. Fašírku můžete připravit také bez tuku, na plechu v troubě. Volská oka budou krásně chřupavá, když do pánve nalijete minerálku, necháte ji téměř vařit a potom v ní osmažíte vejce. Pokud používáte mléko při pečení zákusků, vaření omáček nebo do kávy, vybírejte si to nízkotučné. S tukem je jídlo opravdu chutnější, ale abyste se při omezování tuku vyhnula mdlé chuti pokrmů, přidejte víc koření, nejlépe čerstvé bylinky. Omáčky můžete místo smetany zahustit i syrovými nastrouhanými brambory. Ale raději je z jídelníčku vyřaďte úplně, protože omáčky obsahují hodně tuku. Tuk z polévky odstraňte s pomocí ubrousku. Když zapékáte jídlo se sýrem, nahraďte polovinu plnotučného sýra strouhankou. Namísto másla si namažte chleba hořčicí nebo nízkotučným sýrem. Pokud se bez másla neobejdete, používejte je změklé - lépe se roztírá, a proto hopoužijete méně než másla ztuhlého. Vývary jsou dietnější než zahuštěné polévky. Zeleninový vývar je méně tučný než vývar z masa. RESTAURACE Vyberte si raději asijskou kuchyni, je zdravá a obvykle i nízkotučná. V italské restauraci si můžete bez výčitek dopřát špagety s rajčatovou omáčkou. Vzdejte se však tučných smetanových a sýrových omáček. Dobrá pochoutka nacestu, a přitom lepší než hamburger, je pečené kuře bez kůže. Zeleninovou pizzu si můžete vychutnat se zcela čistým svědomím. Cappuccino nabízejí v restauracích často se šlehačkou, dejte si je raději s mlékem. NÁKUPY Zkontrolujte si v obchodě obsah výrobků. Pokud je na prvním místě tuk, nekupujte je. Croissanty mají vysokou energetickou hodnotu. Zvolte si raději celozrnný chléb, který vás nasytí a navíc má i hodně vlákniny a minerálů. Müsli často obsahuje tuk, čokoládu a oříšky. Udělejte si vlastní variantu se zdravými ovesnými vločkami, čerstvým ovocem a nízkotučným bílým jogurtem. Sýr by neměl mít víc než 30 % tuku. Lehké jsou sýry cottage a nízkotučný tvaroh. Nikdy nechoďte nakupovat s prázdným žaludkem, v tom případě totiž koupíte i to, co nechcete. S výrobou vánočního cukroví vám mohou pomoci i děti.
Čtyři desítky nejlepších tipů, se kterými si vychutnáte každou dobrotu
Související články
Články odjinud