Pondělí 23. prosince 2024
Svátek slaví Vlasta, zítra je Štědrý den / Adam a Eva
Zataženo, déšť 5°C

Těstovinová BOMBA

Těstoviny vám dodají energii a zároveň můžete i zhubnout.
21. října 2005 | 17:00

Těstoviny jsou opravdu super. Vhodné jsou nejen při hubnutí, jejich velkou výhodou je i snadná a rychlá příprava

Pomohou vám získat vysněnou postavu a zároveň nasytí celou rodinu. Těstoviny vám dodají energii a zároveň můžete i zhubnout. Saláty a syrová zelenina poskytují tělu potřebné živiny a zároveň řídí hladinu kyselin v těle. Ideální je sníst 1 talíř syrové zeleniny (hlávkového salátu, okurek, bílého nebo červeného zelí, celeru, mrkve) ještě před teplou stravou. TIP: Zeleninu dochuťte 1 lžičkou olivového oleje a citronu. Nezapomeňte na čerstvé bylinky a klíčky. Chřupavá dobrota obsahuje hodně vitaminů, navíc dodá tělu potřebnou vlákninu. 1. den Oběd: TAGLIATELLE S PÓRKEM Očistěte 200 g pórku a nakrájejte ho na jemná kolečka. V pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a přidejte pórek, krátce ho osmažte a zalijte malým množstvím zeleninového bujónu. Pórek chvilku poduste, ochuťte muškátovým oříškem a solí. Dušený pórek smíchejte s 50 g uvařených těstovin a na závěr posypejte 1 lžičkou nastrouhaného parmazánu. Jedna porce obsahuje: 1 600 kJ a 15 g tuku Večeře: FARFALLE "CASALINGHA" Očistěte a nakrájejte 250 g žampionů a poduste je na 1 lžičce olivového oleje. Do pánve přidejte 50 g libové šunky nakrájené na plátky a podle chuti nasekanou petrželovou nať. Směs pořádně promíchejte, chvilku duste a podávejte spolu s 50 g uvařených těstovin. Jídlo na závěr pořádně promíchejte a přidejte 2 lžičky oleje. Jedna porce obsahuje: 1 480 kJ a 12 g tuku 2. den Oběd: TĚSTOVINY "MARINAIO" Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte červenou papriku nakrájenou na kostky a 2 stroužky utřeného česneku. Paprikovou směs chvilku poduste a přidejte pár čerstvých listů bazalky a 100 g krevet. Všechno nechte mírně prohřáta podávejte s těstovinami - conchiglie. Jedna porce obsahuje: 1 430 kJ a 10 g tuku Večeře: TĚSTOVINOVÝ SALÁT V míse smíchejte 1 sklenici plnotučného jogurtu s 1 lžičkou olivového oleje a 1 lžičkou máty nakrájené najemno. Směs promíchejte a na závěr dochuťte pár kapkami citronové šťávy a solí. Do mísy přidejte 50 g uvařených těstovin. Přilejte půlku nakrájené a oloupané okurky a špetku mletého pepře. Jedna porce obsahuje: 1 460 kJ a 13 g tuku 3. den Oběd: RAJČATOVÉ ŠPAGETY Jeden čerstvý žloutek smíchejte s 1 lžičkou hořčice. Do směsi přidejte za stálého míchání 1 lžíci olivového oleje. Míchejte, až vám vznikne krémové majonéza. Směs dochuťte 1 lžičkou kaparů, pepřem a solí. Majonézu smíchejte s 50g uvařených špaget a 2 nakrájenými rajčaty. Na závěr jídlo posypejte nasekaným koprem. Jedna porce obsahuje: 1 460 kJ a 17 g tuku Večeře: SALÁT Z AVOKÁDA Dužinu z půlky avokáda nakrájejte na menší kostky a pokapejte šťávou z půlky citronu. Avokádo pak smíchejte s 50 g uvařených a vychladlých těstovin. Salát si na závěr ochuťte nasekanou petrželkou a koriandrem. Jedna porce obsahuje: 1 320 kJ a 15 g tuku


Přehled těstovin Linguine - ploché špagety Fusilli - spirálky Conchiglie - mušličky Farfalle - motýlky Penne - šikmo řezané, duté rourky


CELOZRNNÁ ZÁBAVA Těstoviny se nevyrábějí jen z bílé, mleté mouky, ale i z celých zrnek. Ty obsahují oproti klasickým těstovinám více vitaminu B a minerálů a asi trojnásobek vlákniny. Pravidelná konzumace těstovin také zvyšuje hladinu serotoninu v krvi, proto se cítíte mnohem klidnější a spokojenější. Vitamin B efekt uvolnění a odpočinku podporuje. DŮLEŽITÉ během diety SNÍDANĚ Krajíc celozrnného chleba s půl lžičkou nízkoenergetického másla a 2 lžícemi netučného tvarohu. Krajíc si můžete dochutit skořicí nebo čerstvými bylinkami. Snídani zakončete šťavnatým jablkem. PŘESNÍDÁVKA NEBO SVAČINA 1 jablko PŘED SPANÍM 1 sklenice nízkotučného jogurtu. NÁPOJE Denně vypijte nejméně 3 litry vody bez bublinek nebo ovocného čaje, jen málo černé kávy a černého čaje. PŘIPRAVTE SI SKVĚLÉ JÍDLO * Druhy těstovin si nemusíte volit přesně podle jednotlivých receptů. Nejlépe uděláte, když se budete řídit vlastními chutěmi. Nezapomeňte, že jíte i očima! * Při vaření dodržujte čas uvedený na obalu těstovin. * Nešetřete vodou. Nejmenší doporučené množství je 1 litr. Těstoviny musí při vaření doslova plavat v hrnci. * Sůl přidávejte až do vroucí vody. Jinak budou těstoviny nahořklé. * K přípravě studených pokrmů propláchněte těstoviny studenou vodou a nechte je důkladně odkapat.

Související články