Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

10 nejúčinnějších "tukožroutů". Vyzkoušejte je!

  • Vytvarujte si tělo do plavek! Některé potraviny vám v tom pomohou.
    2. května 2013 | 14:10

    Chcete být štíhlejší bez držení drastických diet? Zařaďte do svého jídelníčku potraviny, které vašemu tělu pomohou účinně spalovat tuky. Díky nim budete hubnout dvakrát tak rychleji.

  • Ovesná kaše

    Ovesnou kaši si oslaďte medem nebo čerstvým ovocem.
    Autor: Shutterstock.com

    Ovesné vločky jsou doslova nabité rozpustnou vlákninou. To vám nejen dodá spoustu energie, ale také vyčistí tělo od tuků skrývajících se v trávicím systému a cholesterolu, který ucpává vaše tepny. Vyhněte se však ochuceným ovesným vločkám plným cukru. Kaši či přírodní musli si oslaďte medem nebo ovocem.

  • Olivový olej

    Olivový olej
    Autor: profimedia.cz

    Přesto, že je olivový olej tuk, v boji s nadváhou vám může pomoci. Je totiž plný mononenasycených mastných kyselin, které pomáhají spalovat tělesný tuk. Zároveň pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Naučte se používat kvalitní olivový olej místo másla nebo rostlinného oleje.

  • Nízkotučné mléčné výrobky

    Mléko je lék na všechny neduhy!
    Autor: Profimedia.cz

    Nízkotučné mléčné výrobky, jako je odstředěného mléka a netučné jogurty, jsou plné vápníku a bílkovin. Obě tyto složky pomáhají tělu účinně metabolizovat tuk. Ujistěte se proto, že jíte jen nízkotučné nebo netučné mléčné výrobky. Při konzumaci těch s vysokým obsahem tuku nezhubnete.

  • Vaječné bílky

    Na přípravu omelety použijte jen jedno celé vajíčko, z dalších dvou oddělte pouze bílky
    Autor: Shutterstock.com

    Vaječné bílky obsahují skutečně velké množství bílkovin, které pomáhají vašemu tělo spalovat tuk. Vzhledem žloutky z vajec odstraní většinu cholesterolu a jen nechává vás s proteinem. Použijte jednu celé vejce a dva bílky na chutnou omeletu.

  • Libové maso

    Červené maso prý pomáhá proti depresím
    Autor: profimedia.cz


    Kvalitní libové maso vám pomůže spalovat tuk, pokud si ovšem vyberete ten správný druh. Krůtí je plné bílkovin a obsahuje málo tuku. Před tepelnou přípravou však odstraňte kůži. Maso z prsou je vhodnější než na tuky bohatší stehna. Vařte, grilujte, pečte, ale vyhněte se smažení! Pozor také na nakládaná masa s vysokým obsahem soli. Hovězí žebírka a maso z jejich okolí je dietní, s vysokým obsahem bílkovin. Vyvarujte se bůčku a tučným prorostlým řízkům.

  • Ryby

    Carpaco z tuňáka s rukolou
    Autor: Thinkstock.cz

    Ryby, jako je losos a tuňák, mají skutečně vysokým obsah bílkovin a obsahují ten správný druh tuku. Jsou plné omega-3 mastných kyselin, které posilují imunitní systém a čistí tepny od uloženého cholesterolu.

  • Celozrnné produkty

    Celozrnné pečivo je pro organizmus zdravější
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

    Celozrnné pečivo, těstoviny a rýže obsahují vlákninu, které čistí tepny a trávicí systém. Poskytnou vám energie na dlouhou dobu. Vyhněte se bílému pečivu, bílé rýži a klasickým těstovinám z bílé mouky. Většinou totiž obsahují i velké množství cukru, který tělo rychle "spálí" a navíc podporuje ukládání tuků.

  • Fazole

    ...
    Autor: profimedia.cz

    Fazole jsou bohaté na bílkoviny, neobsahují žádný tuk, mají nízký glykemický index a jsou plné vlákniny. Jsou zkrátka ideální potravinou pro spalování tuků. Vyčistí vaše střeva a váš trávicí systém bude efektivněji pracovat. Nadýmání se nebojte! Když je budete jíst pravidelně, tělo si začne vytvářet enzym, který se dokáže s plynatostí poprat, takže žádné podobné potíže mít nebudete. Nejlepšími spalovači tuků jsou bílé fazole a fazole lima.Dát si můžete klidně i ty z konzervy, pozor však, aby byly bez přidaného tuku a cukru.

  • Brokolice

    Brokolice je skvělá pro hubnutí.
    Autor: Thinstock.cz

    Brokolice je doslova super potravinou. Má málo kalorií, žádný tuk, dostatek vitamínů a dokonce bylo prokázáno, že je vysoce účinná v boji s rakovinou. jako jedna z mála potravin navíc obsahuje chrom, který reguluje hladinu cukru v krvi, snižuje cholesterol. Pomáhá odbourávat tukovou tkáň a zachovávat stabilní svalovou hmotu.

  • Bobulovité ovoce

    Ovoce
    Autor: Shutterstock.com

    Tohle ovoce je asi jedinou sladkostí, která je pro vaše tělo prospěšná. Obsahují fruktózu, která je zpracovávána mnohem efektivněji než sacharózy bílého cukru. Dále jsou plné rozpustné vlákniny pektin, která má jednu skvělou vlastnost - váže na sebe vodu a při trávení omezuje vstřebávání tuku. Část tuku se tak vyloučí z těla bez užitku a neuloží se do buněk. Jsou také výbornými spalovači tuků, snižují hladinu cholesterolu v krvi. Nejlepšími plody jsou borůvky, maliny, ostružiny a jahody.

Klíčová slova:  potraviny, tukožrouti, spalování tuků
Diskuse ke článku
.