Pátek 4. října 2024
Svátek slaví František, zítra Eliška
Oblačno, déšť 12°C

Hubněte po Velikonocích: Třídenní vaječná dieta

Zkuste hubnout pomocí vajec. Velikonoce  jsou pro to ideální období
24. dubna 2011 | 06:21

Kdy jindy než na Velikonoce je vhodné zkusit dietu plnou vajíček? Můžete tak snadno spotřebovat přebytečná vejce a při tom dokonce hubnout!

1. den

Snídaně
2 plátky celozrnného chleba s tenkou vrstvou rostlinného tuku, 1 plátek kuřecí šunky, 1 malé rajče, šálek ovocného čaje.

Přesnídávka
1 jablko

Těstoviny s tuňákem
Autor: Michal Protivanský
Oběd
Těstoviny s tuňákem:
* 4 rajčata
* 10 g těstovin
* 150 g mozzarelly
* 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
* 2 vejce na tvrdo
* čerstvá petrželka
* trocha olivového oleje

Těstoviny uvařte ve slané vodě. Rajčata, mozzarellu a vejce nakrájejte na kostky, vmíchejte slitého tuňáka, přidejte nasekanou petrželku a zakápněte olejem. Půlku směsi smíchejte s uvařenými těstovinami, nechte uležet v chladu a podávejte k obědu. Zbytek zeleniny s tuňákem si schovejte na druhý den k večeři.

Svačina
1 bílý nízkotučný jogurt

Omeleta se zeleninou
Autor: Michal Protivanský
Večeře

Omeleta se zeleninou:
* 3 vejce
* 2 lžíce minerálky,
* 1 rajče
* 1 paprika
* 3 růžičky brokolice
* bylinky podle chuti (pažitka, petrželka, kopr...)
* sůl, pepř
* 1 lžička olivového oleje

Vejce rozšlehejte s minerálkou, osolte, opepřete a přidejte bylinky. Na lžičce olivového oleje usmažte na mírném ohni jednu omeletu. Rajčata a papriku nakrájejte,brokolici rozeberte na růžičky a připravte v páře, Zeleninu podávejte s omeletou.

Nezapomínejte!

* Každé sousto pořádně rozžvýkejte.
* Dodržujte pitný režim (nejméně 2,5 - 3l neslazených tekutin denně).
* Pohybujte se více než dosud (stačí dlouhé procházky).
* Snažte se konzumovat jídlo každý den v nejméně pěti porcích

2. den

Chléb s vejcem
Autor: Michal Protivanský
Snídaně
1 plátek celozrnného chleba s tenkou vrstvou rostlinného tuku, 1 vařené vejce, půlka nakrájené okurky.

Přesnídávka
1 banán

Oběd
Kuřecí steak s mrkví:
* 100 g kuřecích prsou
* 3 mrkve
* 0,25l zeleninového vývaru
* 1/2 citronu
* 1 lžička olivového oleje
* sůl, pepř

Mírně osolená a opepřená kuřecí prsa osmažte na jedné lžičce olivového oleje (můžete i ogrilovat na grilovací pánvi). Mrkev uvařte ve vývaru, nakrájejte na kolečka a podávejte s masem pokapaným citronovou šťávou.

Kuřecí steak
Autor: Michal Protivanský

Svačina
Kukuřice se sýrem:
Na hrst mražené kukuřice nastrouhejte trochu nízkotučného tvrdého sýra. Zapečte v mikrovlnce asi 2 minuty (než se sýr roztaví).

 

Večeře
Zbytek zeleninové směsi s tuňákem z předešlého dne. Podávejte se dvěma knäckebroty.


3. den

Müsli s ovocem
Autor: Michal Protivanský
Snídaně
Müsli s jedním bílým nízkotučným jogurtem, sušeným ovocem a špetkou skořice, 2 dcl ovocné šťávy zředěné 1 dcl vody.

Přesnídávka

1 pomeranč

Volské oko se špenátem
Autor: Michal Protivanský
Oběd

Volské oko se špenátem:
* 300 g čerstvého špenátu
* 1 menší cibule
* 2 lžíce vývaru
* 1 lžička olivového oleje
* 1 vejce
* 2 brambory
* sůl, pepř

Dejte vařit brambory. Omyté listy špenátu nechte pod pokličkou na minutu až dvě vlastní vlhkostí spařit. Uvařený nahrubo pokrájejte. Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte ovařený špenát, zalijte vývarem, promíchejte a chvíli poduste. Na suché pánvi připravte volské oko, osolte opepřete. Podávejte se špenátem a bramborami.

Svačina
Sýr cottage s bylinkami podle chuti, 1 celozrnný rohlík.

Polévka s vejcem
Autor: Michal Protivanský
Večeře

Zeleninová polévka:
* 1 mrkev
* 1 menší pórek
* 1 menší cibule
* 1 stroužek česneku
* 1 vejce
* zelená petrželka
* sůl, pepř

Mrkev a pórek nakrájejte na větší kusy, cibuli na čtvrtky a spolu s česnekem zalijte 300 ml vody. Přiveďte k varu a povařte dokud zelenina nezměkne (asi 15 min.). Zeleninu vyndejte, pokrájejte a vraťte do hrnce. Ochuťte solí, pepřem a petrželkou. před podáváním vlijte rozšlehané vejce.

Autor: red