Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

DIETA 2010: Hubněte s počítačem

Internet je při hubnutí dobrým rádcem
18. ledna 2010 | 05:00

Patříte k těm, kteří se zajímají o zdravou výživu a znají rady odborníků, ale přitom si stále nejsou jisti, jak tato doporučení uvést do praxe?

Jednou z možností jsou webové nástroje, které vám pomohou jak při »pouhém « dodržování zdravé životosprávy, tak při hubnutí.

Možná to ani nevíte, že na internetu najdete kalkulačku, která přesně spočítá, kolik energie jste právě ve stravě přijali. Dokonce si můžete vést jídelníčkový deníček a také si ušít na tělo osobní plán pohybových aktivit.

Kalkulačka vám to spočítá

E-kalkulačka na www.flora.cz je internetové počitadlo jídelníčku. Stačí zadat, co jste právě snědli, a E-kalkulačka vám spočítá, kolik jídlo obsahuje energie, bílkovin, sacharidů, tuku a cholesterolu. V databázi je v tuto chvíli více než 4500 položek a jejich počet stoupá.

Virtuální jídelníček vždy po ruce

Součástí E-kalkulačky je také možnost vést si vlastní deníček, který umožní dlouhodobě sledovat, jestli konzumovaná strava odpovídá vašemu cíli zhubnout. Do deníku můžete průběžně zapisovat údaje o přijaté stravě a kontrolovat, jak se váš jídelníček mění k lepšímu.

Hoďte se do formy

Také si můžete nechat vytvořit osobní plán pro zdravé hubnutí a formování postavy, ušitý vám na míru. Web Hoďte se do formy zahrnuje jak úpravu stravovacích zvyklostí, tak doporučení vhodných pohybových aktivit.

Dopolední jídelníček

Hraje při hubnutí velice důležitou roli a měl by tvořit zhruba 25 % z denní přijaté energie. Jak jste na tom s dopolední stravou, si můžete jednoduše zjistit díky nástroji Dopojídlometr na www. zdravykorinek.cz. Stačí zadat, co jste snědli, a dostane se vám doporučení ohledně jídla po zbytek dne.

Interaktivní pomocník

Důležitý je výdej energie. Nezapomínejte proto na pohyb. Výborným pomocníkem je i interaktivní nástroj Porovnejte si svůj příjem a výdej na www.gda.cz který vám ukáže, kolik energie vydáte při jednotlivých aktivitách. Dozvíte se také řadu zajímavostí o informacích na obalech potravin.


Redukční jídelníček pro tento den
Snídaně: dva krajíčky celozrnného chleba, dva plátky šunky, paprika
Přesnídávka: bílý jogurt light, ovoce podle chuti
Oběd: kuřecí vývar se zeleninou, zeleninový salát
Svačina: jeden dalamánek namazaný Lučinou Linie s brokolicí, pět cherry rajčátek
Večeře: lasagne s houbami, nízkotučným sýrem a bazalkou
Celkový příjem energie za den: 4263 kJ
Bílkoviny: 82,1 g
Sacharidy: 175 g
Tuky: 42 g

Autor: Iveta Dvořáková, Věra Králová
Klíčová slova: Dieta
Diskuse ke článku
.
Související články