Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jste to, co jíte: Jana skoro nejedla, ale tloustla!

Oblíbené grilované špízy s bramborem Janě doktorka Kateřina schválila.
26. listopadu 2009 | 12:31

Přinášíme vám další příběh ze zákulisí dnešního dílu pořadu Jste to, co jíte. Jana (41) pravidelně cvičila, z jídelníčku vyřadila přílohy a přesto jí začalo růst bříško. V čem dělá chybu, jí objasnil až Petr Havlíček s Kateřinou Cajthamlovou.

Další díl oblíbeného pořadu uvidíte již dnes večer na TV Prima.

Jana (41) provozuje fitness centrum v Litvínově a pravidelně cvičí. Přesto ji trápila nadváha. Myslela si, že špatně spaluje, ale bylo to právě naopak.

 

I když Jana pravidelně cvičila, málo jedla a z jídelníčku vyřadila přílohy, čím dál tím víc přibírala.
Autor: TV Prima

 

„Spaluji jako nic. Pan Havlíček mi měřil metabolismus při cvičení a zjistil, že tam problém opravdu není. Příčinou mé přes veškerou snahu stoupající hmotnosti bylo, že jsem málo a špatně jedla a trpěla stresem,“ říká Jana. „Ani jednu z příčin jsem si nepřipouštěla,“ dodává.

Tuky a cukry znovu na talíř
Jana ve snaze zhubnout odbourala sacharidy, nejedla přílohy: těstoviny, rýži, brambory, pečivo. Jenže právě správná dávka sacharidů a právě tak tuků umožňuje rozjet metabolismus, aby dobře spaloval.

„Často jsem si dala malý oběd a večer jsem se trápila hlady, protože mi bylo líto po cvičení se najíst. No, ale pak jsem snědla buchty, protože jsem se dostala do stavu, kdy to bylo k nevydržení. Váha mi vlastně nevadila, fyzičku mám, že do schodů předběhnu mnohem mladší, ale začalo mi růst břicho, a to jsem nemohla ‚překousnout‘. S Petrem Havlíčkem spolupracuji už delší čas, takže jsem se i díky němu rozhodla jít do pořadu.“

Pryč se stresem
Petr Havlíček doporučil Janě méně posilování a více aerobní zátěže. Cvičit bylo snadné, ale jak odbourat stres? „Nevěděla jsem, že trpím tolik stresem, dokud mi při klidové kalorimetrii nezměřili, že spaluji více cukrů než tuků, což je jeho příznakem. Dokážu si udělat čas na sebe, chodím na kosmetiku nebo na masáž, ale asi to není dost.“

Jana se rozhodla chodit na dlouhé procházky do lesa a přestala řešit každé sousto, které snědla. „Umím se v klidu a bez výčitek najíst a paní Kateřina Cajthamlová mi říkala, že až se pořad odvysílá v televizi, zmizí i poslední napětí. Těším se, že zhubnu i další kila.“

Nejoblíbenější Janin recept

Grilované špízy s bramborem

Budete potřebovat:
100 g kuřecích nebo krůtích prsou
30 g „vysokomasé“ (90% šunky)
30 g polotvrdého sýra
2 cibule
česnek
lžičku oleje
citron na pokapání
brambory
na salát
4 rajčata
květák (nebo papriku)
cibule
citron na pokapání
lžičku oleje

Postup:
Oloupejte cibuli a několik stroužků česneku. Maso a šunku nakrájejte na větší kousky, cibuli na kolečka, česnek na slabé plátky. Na špíz napichujte v libovolném pořadí šunku, maso a cibuli, trochu cibule si dejte stranou. Brambory nakrájejte na přibližně půl centimetru silná kolečka – neloupejte! Společně s připravenými špízy dejte brambory grilovat na alobal nebo vše poskládejte do grilovacích misek. Pro výraznější chuť špízy posypte kousky česneku.
Chvíli před dopečením můžete špízy nebo brambory poklást kousky polotvrdého sýra. Při servírování můžete pokapat citronovou šťávou.
Salát: květák i rajčata nakrájejte na drobné kousky, přidejte zbytek cibule od špízů nakrájenou nadrobno. Zalijte trochou oleje a dle chuti pokapejte citronovou šťávou.

Autor: oli, lena