Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dvě kampaně pomohou dětem i dospělým od nadbytečných kilogramů

Zeptejte se sebe sama, proč chcete shodit na váze.
14. srpna 2009 | 08:33

Od nadbytečných kil pomohou dětem i dospělým dvě kampaně, které startují v sobotu a potrvají do 15. listopadu. Kampaň Přijmi a vydej je pro rodiny s dětmi, kampaň S pohybem každý den pro školáky.

Obě vedou účastníky k zamyšlení, nakolik je zdravý jejich životní styl. Navíc mohou vyhrát horské kolo a sportovní vybavení. Nadváhou nebo obezitou trpí v Česku 52 procent dospělých a téměř 16 procent dětí.

Lékaři varují, že nadbytečné kilogramy jsou spojeny s řadou onemocnění, jejich známkou je mimo jiné zvýšená hladina cholesterolu a vysoký krevní tlak. Upozorňují, že rozhodující pro dítě jsou stravovací návyky v rodině. Pokud rodina dává přednost pestré stravě a dostatku pohybu, je to vklad do života každého dítěte. "Obezita a nedostatek pohybu jsou bolesti současné civilizace, proto jsou tyto kampaně potřebné", řekl dnes novinářům ředitel Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Milan Bořek.

"Přestože se v posledních letech zlepšily stravovací návyky, pohybových aktivit je stále málo. To je varovný příznak především u dětí," řekla Věra Kernová, koordinátorka kampaně Přijmi a vydej.

Pocukrované koblihy mají v potravinové pyramidě místo na špici. Děti by je měly konzumovat výjimečně.
Autor: STOB Plus, vyzivadeti.cz

"Čísla jsou varující, téměř 16 procent dětí má nadváhu, před osmi lety to bylo jen deset procent. Jde o budoucnost národa - životní styl se vytváří v rodině a jen změnou směrem k pestřejší stravě a většímu zastoupení pohybu můžeme zajistit zdravou budoucnost", řekla náměstkyně ředitele SZÚ Džamila Stehlíková.

Účastníci kampaně Přijmi a vydej si budou několik dní zapisovat, co snědli a jaký pohyb měli. Poté si vyberou jeden den a podle návodu spočítají přijatou a vydanou energii. Výsledek zapíší na přihlášku. Hlásit se mohou na tištěných přihláškách nebo elektronicky na www.szu.cz.

Kampaň S pohybem každý den má podle koordinátorky Ludmily Skálové snížit u dětí rizika vyplývající z nedostatku pohybu. Pokud se obezita neřeší již u dětí, osm z deseti zůstane obézních i v dospělosti. Kampaň tedy vede děti k tomu, aby vědomě zařazovaly co nejvíc pohybu do svého denního režimu.

Během 30 dní účasti dostává soutěžící body za pohybovou aktivitu. Pokud za tu dobu dosáhne 30 bodů, bude zařazen do slosování. Soutěž je zároveň hrou na fair-play, záleží na poctivosti školáka, jak body vykáže.

Do soutěže se hlásí základní školy, přihlásit se ale může i jednotlivý žák. Přihlášky se posílají nejpozději do 15. října elektronicky na www.szu.cz.

Autor: ČTK
Diskuse ke článku
.
Související články