Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Nadváha je pro zdraví stejně škodlivá jako kouření

Pro ty, kteří chtějí zhubnout, přinášíme jídelní lístek.
25. února 2009 | 09:19

Být příliš tlustý je pro zdraví stejně nebezpečné jako kouřit a přináší to stejná rizika předčasného úmrtí. Tato rizika se násobí, pokud se oba negativní jevy spojí.

Vyplývá to ze studie švédských vědců, která byla uveřejněna v odborném časopise British Medical Journal.

Autoři studie analyzovali příčinu smrti více než 45.000 mužů, kteří podstoupili testy ve svých 18 letech při odvodu na vojnu. Odpovídali na dotazy, zda kouřili a kolik cigaret a také jaký měli index tělesné hmotnosti (BMI). Ten se vypočte, když se váha v kilogramech vydělí výškou v metrech na druhou. Normální váha odpovídá hodnogě BMI 18,5-24,9, nadváhu signalizuje BMI 25-30 a jako obezita se hodnotí BMI nad 30.

Zjistilo se, že obézní mladíci byli ohroženi předčasným úmrtím stejně jako kuřáci, kteří vykouřili více než deset cigaret denně.

U těch, kteří měli v 18 letech nadváhu nebo kouřili méně než deset cigaret, se ve srovnání s mladíky o normální váze riziko předčasného úmrtí zvyšovalo o polovinu. Obézní stejně jako silní kuřáci byli ohroženi předčasným úmrtím dvakrát častěji.

tlusťoch
Autor: Scom

Rizika se kumulují. Lidé s nadváhou kouřící méně než deset cigaret musejí počítat s více než dvojnásobně vyšším rizikem předčasného úmrtí ve srovnání s nekuřáky s normální váhou; u obézních kuřáků se riziko zvyšuje trojnásobně. U velmi silných kuřáků trpících obezitou se riziko předčasné smrti zvyšuje dokonce pětkrát.

Podle Světové zdravotnické organizace je ve světě na 400 milionů obézních, včetně 20 milionů dětí mladších pěti let.

Autoři studie pro srovnání uvádějí, že od počátku testů v roce 1969 vzrostl počet mladých Švédů s nadváhou třikrát, počet obézních pětkrát, zatímco počet kuřáků se snížil o polovinu.

Do studie švédských odborníků byli zahrnuti jen muži. Ale výsledky jsou podobné jako u studie, která byla provedena ve Spojených státech za účasti 100.000 zdravotních sester, píše agentura AFP.

ko

Autor: ČTK
Klíčová slova: obezita;zdraví;nadváha;
Diskuse ke článku
.