Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chcete ušetřit a ještě jezdit ekologicky?

3. března 2014 | 11:00
Prezentace klienta |

Zodpovědnost vůči naší mateřské planetě nás nutí chovat se stále více ekologicky, jak ctít tuto myšlenku a přitom se nevzdat pohodlí, které nám přináší cestování osobními automobily?

Jezdit na zemní plyn se vyplatí

Stlačený zemní plyn (CNG) je v České republice již dobře známá a zavedená pohonná hmota. Do širšího povědomí veřejnosti se začal dostávat po roce 2005. Prodej CNG meziročně roste o desítky procent, staví se nové CNG plnicí stanice, automobilky nabízejí nové modely aut na zemní plyn. Pražská plynárenská, a. s., zaujímá mezi plynárenskými společnostmi přední místo v prosazování zemního plynu v dopravě. Na aktuální stav využití zemního plynu v dopravě v Praze jsme se zeptali mluvčího společnosti Pražská plynárenská, pana Miroslava Vránka.

Jak to vypadá s rozvojem CNG v Praze?

Velmi dobře, obliba zemního plynu mezi pražskými motoristy roste. Prodej CNG v Praze se zvýšil v roce 2013 oproti předchozímu roku o 45% a dosáhl 3,05 milionu m3. V Praze jezdí zhruba 2,5 tisíce CNG vozidel.

Kde mohou řidiči CNG natankovat?

V Praze mají motoristé k dispozici 8 veřejných plnicích CNG stanic. Pět z nich vlastní a provozuje Pražská plynárenská - ve svém  areálu v Michli v Praze 4, u čerpací stanice SHELL ve Švehlově ulici v Praze 10, v areálu Pražských služeb, a. s., Pod Šancemi v Praze 9, u čerpací stanice Q100 v Praze 4 – Hodkovičkách a u Evropské ulice v Praze 6 – Liboci. U všech uvedených stanic je samoobslužný provoz 24 hodin denně, zákazníci mají na výběr možnost platby v hotovosti, běžnou platební kartou nebo zákaznickou kartou CNG CardCentrum. Další stanice v Praze připravujeme a brzy začne jejich výstavba.
V celé  České republice je 55 veřejných CNG plnicích stanic s maximální vzdáleností mezi nimi 200 km. Navíc, nabízená sériově vyráběná CNG vozidla jsou dvoupalivová, a tak i v případě vyčerpání nádrže na zemní plyn lze bez problémů pokračovat v cestě standardním způsobem, na benzín.

Ekologické výhody zemního plynu jsou obecně známé. Je to i ekonomicky výhodné?

Určitě. Kdo jezdí na zemní plyn, stojí ho to ve srovnání s benzínem přibližně  polovinu

Jaká je vlastně nabídka CNG vozidel na trhu?

K dispozici je 40 modelů sériově vyráběných osobních či užitkových vozidel na CNG, namátkou lze jmenovat FIAT (modely Panda, Evo, Qubo, Fiorino, Doblo, Ducato), Volkswagen (modely Passat, Touran, Caddy, Golf), Mercedes Benz (B, E třída), Opel (Zafira). Ještě letos by se nabídka měla rozšířit o Audi A3. V roce 2012 domácí výrobce Škoda Auto obohatil trh o CNG Škoda Citigo a  netrpělivě očekáváme novou CNG Škodu Octavii.

Autor: ppas.cz

Existují v Praze nějaké speciální CNG projekty?

Úspěšně pokračuje společný projekt hlavního města Prahy, Pražských služeb, a. s., a Pražské plynárenské, a. s., týkající se převodu svozových a čisticích vozidel na stlačený zemní plyn.

V současnosti 76 CNG komunálních, speciálních servisních a obslužných vozidel pro svoz odpadu a čištění ulic se pohybuje v ekologicky nejvíce zatížených oblastech v centru hlavního města.

I Česká pošta už začala jezdit na zemní plyn, v Praze dnes provozuje 202 těchto vozidel. Jedná se především o dodávky, menší FIAT Doblo a větší FIAT Ducato. Hlavní důvody pro využívání zemního plynu v dopravě jsou ekologie a úspora nákladů na pohonné hmoty.

Je možné si CNG auta někde vyzkoušet?

Pražská plynárenská, a. s., již od roku 2007 provozuje první CNG autopůjčovnu v České republice. V areálu Michle, poblíž zdejší CNG stanice, je pro zájemce připraveno 40 CNG vozidel značky FIAT a Iveco. V naší nabídce jsou menší auta do města – FIAT Panda, Punto Evo, rodinné auto FIAT Multipla, ale třeba i dodávka Doblo Van nebo menší nákladní vůz pro převoz materiálu nebo stěhování – Iveco Daily. Zájemci si mohou v praxi vyzkoušet, jak se CNG do vozidla plní, jeho jízdní vlastnosti např. dojezd, spotřebu, ekonomiku provozu. Bezpochyby největší předností těchto vozů jsou nízké provozní náklady. Většina našich „spokojených“ zákazníků si již CNG auto podruhé nepůjčuje, ale pořizuje si svoje vlastní. Jezdit na zemní plyn se vyplácí!

Další informace naleznete na stránkách Pražské plynárenské.