Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pro bezpečnou jízdu: Chraňte sebe i své děti!

Autosedačka by měla dítě dobře fixovat, ale přitom mu zajistit pohodlí.
30. října 2008 | 10:22

Vždy, když vycházíme z domova, podstupujeme riziko. Nebezpečí se ještě zvyšuje, pokud nasedneme do auta. Jak se nejlépe uchránit před ohrožením na silnicích?

Připoutejte se
Je to notoricky známé pravidlo, ale přesto ho mnozí nerespektují. Před každou jízdou bychom se měli připoutat. Bezpečnostní pás nám skutečně může zachránit život, proto je nepochopitelné, že se někteří dobrovolně a opakovaně vystavují obrovskému riziku. Pokud narazíte při malé rychlosti, minimálně si můžete rozbít hlavu o přední sklo. S každou další čárkou na vašem tachometru se pak zvyšuje pravděpodobnost, že z nečekaného nárazu jen tak snadno nevyváznete.

Pokud nasedáte do auta, měla byste dohlédnout také na své spolujezdce. Připoutaní by měli být i cestující na zadních sedačkách. Při prudkém nárazu se totiž těla pasažérů sedících vzadu mohou vymrštit a přerazit vaz svým spolucestujícím sedícím vepředu.

Autor: Archív

Rovněž si ohlídejte, aby si váš spolujezdec nepokládal nohy na palubní desku. Při nárazu by mu s největší pravděpodobností nezůstala jediná kost celá.

POZOR: Myslíte si, že když máte v autě airbagy, poutat se nemusíte? Omyl! Airbagy jsou jen doplňkovým záchranným systémem a měly by být používány společně s pásy.

Při nárazu bez bezpečnostního pásu vás může airbag bolestivě pohmoždit v obličeji a v horším případě dokonce zabít!

Jak se správně poutat?

- Upravte si pás tak, aby jeho spodní část vedla pevně přes vaše boky.

- Pás by měl být upevněn přes rameno a hruď mimo krk.

- Dejte pozor, abyste pod pásy neměla tvrdé a ostré předměty. Při srážce by vám mohly způsobit velmi vážné zranění.

- Poutat se mohou i těhotné ženy. Ramenní pás je v tomto případě veden přes hrudník mezi prsy a spodní pás se posune co nejníže pod břicho. Chráněna je tak matka i plod.

Dítě patří do sedačky
Autosedačky patří do povinné výbavy vozidla přepravujícího děti teprve krátce. Většina z nás s nimi během svých dětských let do kontaktu vůbec nepřišla. A nejen to – běžné nebyly ani bezpečnostní pásy na zadních sedadlech. Proto si někteří dospělí myslí, že je tato výbava zbytečná. Vždyť oni přece bez sedačky a bez pásů také přežili! Jenže aut jezdilo v té době daleko méně. A navíc nedosahovaly rychlosti dnešních moderních vozidel.

Autosedačka by měla dítě dobře fixovat, ale přitom mu zajistit pohodlí.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Proč je dobré mít autosedačku?
Statistiky mluví jasně. Dítě upoutané v autosedačce má sedmkrát vyšší šanci přežít nehodu než dítě nepřipoutané. Smrtelný může být i náraz při rychlosti 15 km za hodinu. Opravdu nebezpečná je pak rychlost nad 40 km v hodině. Právě z těchto důvodů byste měla děti do autosedačky upoutat při každé cestě autem. A je jedno, jestli jedete jen pár metrů do obchodu. Nebezpečí číhá doslova na každém metru. Vždy myslete na to, že není nic cennějšího než život vašeho dítěte!

Pásy u dětí nestačí!
Bezpečností pásy sice tělo dítěte při nárazu udrží, jenže pokud je dítě menší než 150 cm, reálně mu hrozí, že se na pásu spíše uškrtí. Pásy jsou totiž konstruované pro dospělé.

Ještě nebezpečnější je ale držet dítě za jízdy na klíně. Dítě při nárazu neudržíte, předměty se stávají mnohem těžšími, proto není šance, že byste tak svou ratolest ochránila. Právě naopak! Pokud nebudete připoutaná ani vy, hrozí, že dítě rozmačkáte vlastní vahou. Stejně tak, když budete oba připoutáni jedním pásem. Je to nejlepší cesta, jak dítěti srazit vaz.

POZOR: Autosedačka dostatečně ochrání zdraví vašeho dítěte jen v případě, že je dobře vybrána a namontována.

Dokdy musí být děti v autosedačce?
Připoutány v sedačce by měly být všechny děti do výšky 150 cm nebo do hmotnosti 36 kilogramů a věku mladšího než 12 let.

Jak správně vybrat autosedačku?

1. Nejprve si zjistěte, zda je sedačka vhodná pro váš vůz. Ověřte si i to, kam ji umístíte.

2. Autosedačku raději kupujte v kamenném obchodě za asistence prodavače a s dítětem.

3. Základními kritérii pro výběr autosedačky je výška a váha dítěte, nikoli jeho věk.

4. Dítě nesmí autosedačku přerůstat.

5. Autosedačka by měla být vždy opatřena homologační značkou E – pak máte jistotu, že byl výrobek otestován podle předpisu Evropské hospodářské komise a schválen pro prodej na evropském trhu.

Co by sedačce nemělo chybět?

- Měla by mít boční ochranu neboli boční límec.

- Měla by být vyrobena z příjemného materiálu. Ideální je odnímatelný povlak, který lze vyprat.

- Autosedačka by měla být variabilní, abyste ji mohla co nejlépe přizpůsobit anatomii svého dítěte.

Mám už vlastní rodinu, ale stále na něj vzpomínám.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

MALÁ ŠKOLA BEZPEČNÉHO ŘÍZENÍ

Připravili jsme pro vás několik jednoduchých rad, které vám mohou pomoci ve vyostřených situacích na silnicích.

V dešti
Když obloha roní jednu kapku za druhou, může se stát, že na mokré vozovce ztratíte kontrolu nad svým autem. Říká se tomu aquaplanning a hrozí už při rychlosti 80 km/h. Jeďte proto pomalu a držte volant pevně oběma rukama. Při aquaplaningu jen uberte plyn, v žádném případě nešlapejte na brzdu, mohla byste dostat smyk.

Jízda zatáčkou
Při průjezdu zatáčkou byste měla mít správnou rychlost a zařadit byste měla optimální převodový stupeň, abyste nemusela zbytečně brzdit a řadit až v zatáčce. Očima se nejprve soustřeďte na tzv. vrchol zatáčky a pak na výjezd z ní. Vyvarujte se prudkého brzdění. Při smyku předních kol lehce povolte volant a snižte rychlost – kola se zase "chytnou" asfaltu.

Kritické brzdění
Nebojte se brzdit na doraz. Většina řidičů nesešlápne pedál až k podlaze a brzdí jenom zhruba na sedmdesát procent. A sešlápněte i spojku, aby vám nezhasl motor! Brzdné vlastnosti svého auta si ale dopředu vyzkoušejte na nějakém bezpečném místě.

Bezpečný odstup při jízdě
Auta by mezi sebou měla udržovat vzdálenost, kterou urazí při dané rychlosti za dvě sekundy. Při 50 km/h je to 28 m, při 90 km/h už 50 metrů a při 130 km/h dokonce 72 metrů. Vyberte si nějaký pevný bod u silnice a napočítejte si, za jak dlouho k němu ujedete. Pak budete mít o bezpečné vzdálenosti lepší představu.

Vyhýbací manévr
Držte volant oběma rukama a rázně se vyhněte překážce. Nikdy se nesoustřeďte pohledem na to, čemu se vyhýbáte, směřujte svůj pohled tam, kam chcete jet. Pořád musíte cítit, že se kola drží silnice. Nakonec se pohybem volantu vraťte do svého pruhu.

Autor: duš
Klíčová slova: bpž, auto, bezpečnost, jízda
Diskuse ke článku
.
Související články