Neděle 12. května 2024
Svátek slaví Pankrác, zítra Servác
Oblačno 20°C

Proč máme zlé sny? Co nám chtějí říct noční můry

 Kdo má život bez problémů, mívá často noční můry. Vaše duše tak kompenzuje dobro zlem.
29. července 2014 | 13:08

Zlé sny občas míváme všichni. Někdy je ale v životě období, kdy se nám opakují noc co noc. Proč se to děje? Většina snů nějak dává najevo naše potlačované emoce. Něco, co nemůžeme nebo nechceme prožívat ve dne. Kdo rozumí svým snům, rozumí sám sobě.

Celá léta se mi tu a tam zdá prakticky podobný sen: že nemám hotové zkoušky ve škole, že neumím nic na test z matematiky a nemám čas se to naučit, a podobně. Ve snu se mi míchají věci z gymplu, univerzity, dalších zkoušek...

Vždycky z toho vyleze, že jsem totální nula, která má mínusové IQ. Podle psychoanalytického výkladu snů to může svědčit o tom, že mám mizerné sebevědomí a bojím se i vlastního stínu. Ale taky naopak: v životě jsem domýšlivá nána, která si je jistá, že spolkla všechnu moudrost světa a sen mě jen dostává do skutečného obrazu. Kdo ví?

Ve snu viděti...

Vtip je v tom, že skutečné a jednoznačné v jakémkoli snu neexistuje. Někteří esoterici se o takové exaktní výklady snaží a všem snovým symbolům chtějí dát konkrétní význam. Zavádí je to do slepé uličky. Lidské nevědomí a podvědomí je příliš hluboké.

Dávat každému výjevu a symbolu ze snů jeden konkrétní smysl a potom z toho vyvozovat závěry, je nesmysl. Stejně jako snáře. Můžeme v nich hledat inspiraci nebo pobavení, ale skutečný důvod, proč nás při snění pronásledují ošklivé představy, tam rozhodně nenajdeme. Jak tedy přijít můrám na kloub?

Sen je pravda o nás

Snění je náš ventil. Je to prakticky jediný prostor, kde nad sebou nemáme žádnou kontrolu a všechny potlačované pocity -vztek, agrese, láska, smutek i radost - ve snu vybublává. Naše podvědomí nám tak dělá dobrou službu, protože nám ve snu říká, jací opravdu jsme.

Za plného vědomí se přetvařujeme a ani o tom nevíme. A naše duše trpí a potřebuje ventil. Tím můžou být sny, včetně těch zlých. Když se nám zdá o vraždách, můžeme mít v reálném světě z něčeho strach. Pokud nás pronásleduje jedovatý had, může jít podle zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda o obavy ze styku s nějakým mužem. Interpretace by ale měla být vždy na vás.

Udržují v nás rovnováhu

Sny, i ty strašidelné, jsou našimi přáteli a nechtějí nás vlastně vůbec strašit. Naopak nám dovolují prožívat emoce a zážitky, o kterých by se nám v reálném životě ani nesnilo. Jsou vyrovnávačem našich duševních stavů a vnitřních pocitů. Když je náš život temný a smutný, často míváme veselé sny. Naše psyché tak odpočívá.

Sny, i ty ošklivé, nám pomáhají. Podvědomí se snaží vybalancovat rozdíl mezi naší bdělou a spící tváří. Ukazují nám, kdo jsme.
Autor: Shutterstock.com

Podvědomí je tedy často mnohem rozumnější než my a naše logické myšlení v bdělém stavu. Naopak se dost často stává, že když žijeme v poklidu, s radostí a láskou, sny míváme temné a straší nás. To jsme totiž opět u toho balancování mezi světlem a tmou, veselím a smutkem. Člověk potřebuje být v rovnováze - a k tomu mu dobré, ale i zlé sny pomáhají.

Když vás trkne sen

Zlé sny míváme i tehdy, když se vehementně snažíme odsouvat a nevšímat si důležitých věcí v životě, zlehčovat je a dělat, že neexistují. Myslíme si, že strkáním hlavy do písku se vyhneme potížím. Ale opět nastoupí spravedlivé podvědomí a moudré duševno se vzepře. Zlé sny nám ukazují svět nepřikrášlovaný a pomáhají nám uvědomit si sami sebe. Jsou vlastně našimi rádci a pomocníky.

Jak jim rozumět?

Snění nám většinou napovídá, čemu bychom měli v bdělém stavu věnovat pozornost. Výklad ale nemusí být vždycky snadný. Když se například bojíme operace, může se nám zdát hrůzný sen o tom, jak nás doktoři řežou a jak to všechno špatně dopadne. Před pohovorem v práci můžeme mít ve snu představy, že náš šéf nás honí s nožem.

Většina snových symbolů ale není takhle jednoduchých a člověk, když se probudí, vůbec nechápe, proč se mu zrovna zdál takový nesmysl. Někomu pomáhá, když si po probuzení sny zapisuje, a s odstupem se snaží pochopit jejich význam. Mnohdy se tak podaří najít i důvod nočních můr a sjednat nápravu v životě.

Láska se švagrovou

Pětatřicetiletý lékař Jan vypráví: „Už několikrát se mi zdálo něco, co z morálního hlediska považuju za noční můru: miluji svoji ženu a klape nám o i sexuálně. Přesto se mi zdává, že se miluji s její sestrou. Je to moc hezká žena a nepřitahuje mě.“

Freud by pochopitelně takové snění vyložil jako potřebu intenzivnějšího sexuálního vyžití než Janovi poskytuje jeho manželka. Ale bylo by to opravdu tak? Vždyť třeba sex s cizí osobou může naopak znamenat i to, že sexu s partnerem máme tolik, že už to fyzicky nezvládáme. Předpokládejme, že Jan po švagrové ve skutečnosti netouží, jen se mu o ní zdává. V tom případě může jeho sen představovat „konečně chvíle změny a klidu od náruživé partnerky.“

Nevím, co si mám myslet

Jestli se nakonec rozhodnete, že si své negativní sny budete zapisovat a ani po přečteních našich rad na rozumné vysvětlení nepřijdete, nelamte si moc hlavu. Jen v případě, že se stejný hrůzný sen opakuje i několikrát za týden, zajděte k psychologovi.

Možná vás pošle do spánkové laboratoře, kde lékaři můžou zjistit například nějaký fyziologický důvod toho, proč se vám to děje. Nejčastější příčinou zlých snů pokaždé se stejným scénářem, bývá nějaká traumatická událost. Sny obecně ale, a mezi ně počítáme i ty nepříjemné, jsou naši pomocníci. Pomáhají balancovat naší duši mezi tím, jaká je, a tím, jaká by chtěla být. Vnímejte své sny a snažte si je vykládat, pomůžou vám lépe porozumět sám sobě.

Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...