Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Brejchová slaví 70: Muži ji zbožňovali, teď je sama

20. ledna 2010 | 05:00

Hvězda českého stříbrného plátna Jana Brejchová sfoukne ve středu na dortu už 70 svíček. Česká Brigitte Bardot šla ale nejdříve raději dělat písařku. Herectví nakonec ovšem zvítězilo a kráska se smyslnýma očima rozjela slibnou kariéru.

Jedna z největších hvězd české kinematografie má na svém kontě obrovské množství filmových i televizních rolí. Od debutu ve filmu Ladislava Helgeho Olověný chléb (1953) přes role ve Weissově Vlčí jámě (1957), Krejčíkově Vyšším principu (1960) nebo řadě komedií ze 60. a 70. let jich bylo více než sto.

Herečka přitom neměla žádné herecké vzdělání. Kromě talentu měla velké štěstí na režiséry, jakými byli Jiří Krejčík, Vojtěch Jasný, Evald Schorm nebo Zdeněk Podskalský. Jana Brejchová se stala nejobsazovanější herečkou své generace i proto, že se dokázala vypořádat se stárnutím a z krásných dívek se s šarmem převtělila do zralých žen.

Sexsymbol a hvězdní manželé

Z »Brejky« média udělala sexsymbol hned po prvních rolích. A tolik dvořících se mužů neměla snad žádná herečka. Brejchová také žila s mnoha slavnými z nich. Už v sedmnácti letech si vzala režiséra Miloše Formana. Byla s ním tři roky, rozvedla se a poněkud urychleně se provdala za německého kolegu Ulricha Theina. S tím to ale vydržela pouze rok.

Následoval rozvod a pak romance s Vlastimilem Brodským (†82), s nímž má dceru Terezu. Manželství s Bróďou trvalo nejdéle – 18 let. Pak Brejchová 10 let žila s Jaromírem Hanzlíkem, kterému už ano na radnici neřekla. To potom až Jiřímu Zahajskému (†68), čtvrtému manželovi, který kvůli Brejchové opustil po 31 letech televizní hlasatelku Kamilu Moučkovou.

Udeřila skleróza

V posledních letech se Brejchová objevovala především v zájezdových divadelních představeních. Poslední velkou filmovou roli měla ve snímku Jana Hřebejka Kráska v nesnázích, za kterou byla v roce 2007 oceněna Českým lvem. Potom ale zemřel manžel Jiří Zahajský (†68) a herečka se před kamerou už objevila jen krátce, a to v seriálu Velmi křehké vztahy.

Snímek Vladimíra Drhy Anglické jahody Brejchová těsně před začátkem natáčení musela odřeknout. „Jsem nemocná. Paměť už mi moc nefunguje. Film točit nemohu. Bolí to, ale smířila jsem se s tím,“ řekla Blesku, kterému také jako prvnímu potvrdila, že ji skolila roztroušená skleróza. „Bojuju ale, jak se dá. S divadlem zájezduju pořád, to abych tu paměť aspoň trochu procvičovala,“ svěřila herečka.

Autor: Michaela Remešová