Klasika, která neomrzí

26. listopadu 2008 | 11:10

Oblíbené recepty se předávají z generace na generaci, od kamarádky k sousedce. Ochutnejte tradiční a vyzkoušené recepty na vánoční cukroví.

Vanilkové rohlíčky

Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 15 až 20 minut

Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky
Autor: Radka Buriánková

Budete potřebovat:

350 gramů hladké mouky
140 gramů cukru moučky
250 gramů tuku Hera
140 gramů jader vlašských ořechů
1 vejce
vanilkový cukr

Postup:
Hladkou mouku prosejte, přidejte moučkový cukr, na kousky nakrájený tuk a vejce. Vlašské ořechy nastrouhejte najemno a přidejte k ostatním přísadám. Vypracujte hladké a vláčné těsto, které dejte do ledničky na půl hodiny odpočinout. Z těsta tvarujte pomocí prstů klasický rohlíčkový tvar. Na plech s pečicím papírem opatrně pokládejte hotové rohlíčky a pečte je ve středně vyhřáté troubě. Ještě teplé rohlíčky obalujte v moučkovém cukru a opatrně pokládejte na talíř.

Rafaelo koule

Doba přípravy: 30 minut

Koule á la Rafaelo
Koule á la Rafaelo
Autor: Radka Buriánková

Budete potřebovat:
1 konzervu zahuštěného mléka Salko
1 balíček mandlí
300 – 400 gramů kokosu

Postup:
Z kokosu a mléka Salko vytvořte těsto, které nechte 20 minut uležet v lednici. Oloupanou mandli obalte těstem, vytvarujte kouli, a tu pak ještě obalte v kokosu.

Tip:
Pro lepší vůni můžete do těsta přidat lžičku rumu.

Medové perníčky

Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 20 minut

Medové perníčky
Medové perníčky
Autor: Radka Buriánková

Budete potřebovat:

100 gramů tuku Hera
250 gramů medu
125 gramů cukru moučky
500 gramů hladké mouky
10 gramů kakaa
1 vejce
1 koření do perníku
2 lžíce prášku do pečiva
bílek na polevu

Postup:
Všechny přísady pečlivě promíchejte a vypracujte těsto, které nechte do druhého dne v chladu. Na vále posypaném hladkou moukou z těsta vyválejte placku o šířce 0,5 cm a vykrajujte různé tvary. Pečte ve středně vyhřáté troubě na plechu s pečicím papírem. Po vychladnutí ozdobte perníčky podle vlastní fantazie.

Poleva z bílků
Na přípravu bílé polevy potřebujte 150 g přesátého moučkového cukru a jeden bílek. Ten nejprve našlehejte šlehačem, pak přidejte cukr a opatrně zamíchejte. Polevu nechte uležet v mikrotenovém sáčku přes noc v chladu.

Linecké slepované cukroví

Doba přípravy: 45 minut
Doba pečení: 15 – 20 minut

Linecké slepované cukroví
Linecké slepované cukroví
Autor: Radka Buriánková

Budete potřebovat:

350 g hladké mouky
100 g cukru moučky
250 g másla
3 žloutky
prášek do pečiva
citronová kůra a šťáva z jednoho citronu
rybízová marmeláda

Postup:
Mouku, cukr, změklé máslo, žloutky a kůru a šťávu z omytého citronu pečlivě promíchejte, až bude těsto hladké. Na válu vysypaném hladkou moukou vyválejte z těsta placku o šířce 0,5 cm a formičkou vykrajujte tvary. Pečte ve středně vyhřáté troubě. Po vychladnutí slepte vždy dva stejné tvary rybízovou marmeládou, která dodá lineckému cukroví typickou chuť.

Autor: vin
DesktopMobile