Vyrobte si domácí mýdlo: S levandulí nebo kávou a bez chemie!
Výroba domácího mýdla je hotová alchymie, při které pracujete s nebezpečným louhem. Jenomže jsou i mnohem jednodušší postupy! Přinášíme vám recepty na výrobu domácího mýdla z těch nejlepších surovin, které jsou směšně jednoduché!
Fialové levandulové mýdlo
Domácí mýdlo vás uchvátí tím jak vypadá, i svojí vůní.Autor: Shutterstock.com- 300g mýdlového základu (ideálně v bio kvalitě)
- 1/4 šálku sušených levandulových lístků
- 2 kávové lžičky aromatického levandulového oleje
- 1/2 kávové lžičky aromatického rozmarýnového oleje
- fialové gelové potravinářské barvivo
Postup:
Rozřežte mýdlový základ na malé kousky a nechte ho v nerezové či keramické nádobě za stálého míchání a při nízké teplotě zcela rozpustit. Poté přidejte aromatické oleje a nadrobno nakrájené levandulové lístky a ještě chvíli míchejte.
Pokud chcete nechat mýdlo v přírodní, béžové barvě, vypněte plotýnku a nalijte mýdlo do jakékoliv formy vyložené pečícím papírem. Fialové mýdlo docílíte přidáním pár kapek gelového potravinářského barviva.
Jakmile mýdlo zchladne a ztuhne, vyjměte ho z formy a nakrájejte.
Abrazivní růžové mýdlo s ovesnými vločkami
Domácí mýdlo vás uchvátí tím jak vypadá, i svojí vůní.Autor: Shutterstock.com- 300g mýdlového základu (ideálně v bio kvalitě)
- 1/4 šálku sušených okvětních plátků růží
- 2 polévkové lžíce nasekaných ovesných vloček
- 2 polévkové lžíce vanilkového aroma
Postup:
Rozřežte mýdlový základ na malé kousky a nechte ho v nerezové či keramické nádobě za stálého míchání a při nízké teplotě zcela rozpustit. Poté přidejte vanilkové aroma, nadrobno nakrájené růžové plátky a ovesné vločky a ještě chvíli míchejte. Vypněte plotýnku a nalijte mýdlo do jakékoliv formy vyložené pečícím papírem. Jakmile mýdlo zchladne a ztuhne, vyjměte ho z formy a nakrájejte. V přírodní, krémové barvě mýdla krásně vynikne struktura lístků.
Kávové peelingové mýdlo
Domácí mýdlo vás uchvátí tím jak vypadá, i svojí vůní.Autor: Shutterstock.com- 300g mýdlového základu (ideálně v bio kvalitě)
- 2 polévkové lžíce čerstvě mleté kávy
- 2 polévkové lžíce kávového aroma
Postup:
Rozřežte mýdlový základ na malé kousky a nechte ho v nerezové či keramické nádobě za stálého míchání a při nízké teplotě zcela rozpustit. Poté přidejte kávové aroma, mletou kávu a ještě chvíli míchejte. Vypněte plotýnku a nalijte mýdlo do jakékoliv formy vyložené pečícím papírem. Jakmile zchladne a ztuhne, vyjměte ho z formy a nakrájejte.
Voňavé citronové mýdlo
Domácí mýdlo vás uchvátí tím jak vypadá, i svojí vůní.Autor: Shutterstock.com- 300g mýdlového základu (ideálně v bio kvalitě)
- 4 polévkové lžíce nastrouhané kůry z bio citronu
- 2 čajové lžičky aromatického citronového oleje
Postup:
Rozřežte mýdlový základ na malé kousky a nechte ho v nerezové či keramické nádobě za stálého míchání a při nízké teplotě zcela rozpustit. Poté přidejte citronový olej, nastrouhanou kůru a ještě chvíli míchejte. Vypněte plotýnku a nalijte mýdlo do jakékoliv formy vyložené pečícím papírem. Jakmile zchladne a ztuhne, vyjměte ho z formy a nakrájejte.
Zklidňující heřmánkové mýdlo
Domácí mýdlo vás uchvátí tím jak vypadá, i svojí vůní.Autor: Shutterstock.com- 300g mýdlového základu (ideálně v bio kvalitě)
- 1/4 šálku sušených heřmánkových květů
- 3-4 polévkové lžíce dětského heřmánkového oleje
Postup:
Rozřežte mýdlový základ na malé kousky a nechte ho v nerezové či keramické nádobě za stálého míchání a při nízké teplotě zcela rozpustit. Poté přidejte heřmánkový olej, nadrobno nakrájené heřmánkové květy a ještě chvíli míchejte. Vypněte plotýnku a nalijte mýdlo do jakékoliv formy vyložené pečícím papírem. Jakmile mýdlo zchladne a ztuhne, vyjměte ho z formy a nakrájejte.