Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Eva Vítková očima Františky: Oběť, nebo zlatokopka?

Fotografie
16. října 2009 | 12:30

Eva Vítková, ještě nedávno žena magnáta Radovana Vítka, požaduje od svého exmanžela v porozvodovém vyrovnání 3,6 miliardy korun. Pokud by je dostala, byla by druhou Ivanou Trump. Stane se tak?

Jestliže devětatřicetiletá Eva v této finanční válce Roseových zvítězí, dosáhne většího odškodnění než modelka Heather Mills, jež na Paulovi McCartneymu vysoudila miliardu. A předčí i bývalou choť hollywoodské hvězdy Harissona Forda, z kterého její advokáti vyboxovali dvakrát tolik, to znamená v přepočtu dvě miliardy českých korun.

EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR S EVOU VÍTKOVOU: ČTĚTE ZDE>>> 1. ČÁST, 2. ČÁST, 3. ČÁST

Paní Evu jsem poznala při interwiev, které jsme s ní s kolegou dělali. Kladli jsme jí otázky na tělo. Padaly tvrdé dotazy. Ona na ně odpovídala s maximálním, až nepřirozeným klidem. Působila na mě jako stroj. Neproniknutelný výraz hráče pokeru zachovala i při jistě bolestném povídání o dvanáctiletém synovi, který byl svěřen do výhradní péče otce, protože nechtěl s mámou žít. I když s ní byl celé dětství a pozornosti se mu od táty příliš nedostávalo. „Ctím synovo rozhodnutí. Nebudu se proti němu soudně ohrazovat. U otce má psa, jezdí do soukromé anglické školy autem, lítá s tátou tryskáčem. Obdivuje ho, chce být jako on,“ konstatuje se stoickou, až děsivou vyrovnaností bývalá manželka miliardáře.

Znám řadu luxusem hýčkaných žen, s nimiž se jejich prosperující muži po letech rozvádějí. Odkládají je jako ojeté, už nijak atraktivní auto, které splnilo účel a je třeba vyměnit za nové. Tyto paní se právem cítí zrazené. Vybudovaly s mužem firmu, „udělaly“ jej, staraly se o rodinu, byly šedou eminencí jeho byznysu... Ponížení v nich budí touhu manžela zdeptat, vysoudit na něm co největší prachy, dostat jej do kolen. Frustraci tiší plastikami, mladými milenci, luxusními modýlky, které vlastně nepotřebují... To ale není případ Evy Vítkové, jež vystupováním ani vzhledem mezi tyto dámy nepatří.

Hříva tmavých, přirozeně vlnitých vlasů. Propadlé oči se zarudlým bělmem a prázdným výrazem. Černé kalhoty, babské šedé sako z umělého, crimplen připomínajícího materiálu - model hodný druhořadého outletu. Krátký koketně růžový trenčkot, který je hezký, ale stylem neladí. Na nohách krásné pánské polobotky – nejspíš památka z hojných dob. Tak vypadala při rozhovoru exmanželka magnáta Vítka, která kdysi mohla utrácet malé jmění ve značkových buticích. Nahodilý mix bývalého luxusu a současné relativní nouze...

Propadnout se z high society na ulici byl šok, který přiznává i Eva Vítková. A jen mohu doufat, že za její momentální stav robota mohou uklidňující psychofarmaka. Že za sedm let strávených ve zlaté kleci zcela nevyhořela. Zatím se drží. Má oč bojovat. Ale co se stane, až proces o miliardy skončí? Udrží Evu nad vodou syn, který se rozhodl žít s tatínkem?