Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

6 věcí, které úspěšní lidé nikdy nedělají

  • Úspěšní lidé si definují sami, co je pro ně důležité
    17. ledna 2016 | 06:00

    Úspěch nepřichází náhodou. Většina lidí, které bychom zařadili do této kategorie, si své místo na slunci vydřela. Prací, obětavostí, nápady, vizí a určitě i s trochou štěstí. Které ale přeje připraveným. Co mají tito lidé společného? Že nedělají následující věci!

  • Nenechají ostatní, aby jim určovali, co je úspěch

    Snílek
    Autor: Shutterstock.com
    Svá rozhodnutí dělají sami. A jedním z nejdůležitějších rozhodnutí je definovat to, co je úspěch konkrétně a jen a jen pro ně. Možná má vaše nebo jejich okolí přesnou představu o tom, v jakém autě mají úspěšní jezdit, na jaké adrese bydlet a co mají mít na sobě. Ti, kteří opravdu uspěli, se na tyhle věci většinou nikdy neohlíželi. Naopak jejich černé roláky nebo soukromé výstřelky brzy začali všichni napodobovat. A ještě jedna podstatná věc: skoro žádný z nich si svůj úspěch nespojoval pouze s penězi.

  • Dokážou opustit svou komfortní zónu

    hrdina
    Autor: Shutterstock
    Comfort zone bychom mohli volně přeložit jako "stav pohodlí". Psychologové ho definují jako takový, kdy se člověk cítí pohodlně, není ničím ohrožen, má vše pod kontrolou a nic ho nestresuje. Nejde do rizika. Jenže tohle právě ti úspěšní dělají. Zkoušejí nové věci, jiné cesty, rozšiřují si obzory. Ve své zóně pohodlí budete sice spokojení, váš život ale pojede ve vyjetých kolejích a naděje na změnu se brzy vytratí.
  • Nebojí se zeptat se a říct si o pomoc

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Úspěšní lidé se shodují i v další oblasti: je dobré se ptát a je dobré ostatním naslouchat. I když se člověk musí nakonec rozhodnout sám, je dobré mít kolem sebe lidi, se kterými může své rozhodnutí prodebatovat. Není jednoduché si říct o radu. Ale většinou člověk lituje spíš toho, že se nezeptal, než toho, že se ptal.

  • Nezajímá je, co si o nich myslí druzí

    Respekt je jednou z věcí, bez které se muž ve vztahu neobejde.
    Autor: Shutterstock.com
    Jsou ale chvíle, kdy názory druhých dokážou skvěle vytěsnit. Jde především o situace, kdy dostávají rady nevyžádané a dobře míněné. Dokážou se povznést nad to, co si o nich druzí myslí, a kritiku neberou příliš osobně. I když ji většinou umějí přijmout.

  • Jdou spát vždycky, když mají odškrtnuto

    V Česku se úspěch neodpouští
    Autor: Profimedia.cz
    Jak to dělají, že usínají s pocitem, že pro dnešek mají hotovo? Jak je možné, že my si seznam úkolů přepisujeme z lístku na lístek a seznam pořád nekončí? To toho mají tak málo?

    Určitě nemají. Ale seznamy si nedělají zbytečně dlouhé. Na každý den si naplánují to, co by opravdu chtěli vyřídit a stihnout, a toho se drží. Tohle se dá úspěšně aplikovat v běžném životě: než abychom si psali pořád dokola "objednat se k zubaři, objednat se k zubaři", je lepší si na jedno dopoledne nastavit připomínku na telefonu a zavolat tam hned v tu chvíli.

  • Nedrobí svou pozornost

    Mezi dvaceti a třiceti lety je žena v nejproduktivnějším věku.
    Autor: Shutterstock.com
    Multitasking, tedy schopnost dělat více věcí najednou, je leckdy považována za žádoucí a hodnou obdivu. Ve skutečnosti se ale vyplatí dělat věci postupně. Člověk se na ně může lépe soustředit. Neztrácí čas tím, že po chvilkové práci na jiném úkolu znovu hledá návaznosti, zaměřuje svou pozornost a noří se do problému – aby ho za chvíli opět opustil. Efektivní multitasking je spíše zbožné přání než realita. Mimochodem – platí to i pro volný čas. Když běhají, tak běhají. Nesejdou se u toho s kamarádem, aby probrali ještě něco do práce. Když něco, tak pořádně.

Autor: is
Klíčová slova:  vztahy, lidé, úspěch, peníze, motivace
Diskuse ke článku
.