Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

1. díl - Za relaxací do Piešťan

18. září 2008 | 12:36

Slovensko je nejoblíbenějším cílem českých turistů. Postupně vás pozveme na tři výlety po známých místech. Dnes to bude do Piěšťan - lázeňského města.

Slunné slovenské lázně lákají tisíce návštěvníků. Nabízejí příjemné ceny, krásné okolí a kvalitní služby. Ve městě i okolí je navíc dostatek zábavy.

Piešťany leží necelých 80 kilometrů od českých hranic. Dvě třetiny cesty od hranic jedete po dálnici, takže i doprava na místo je poměrně příjemná.

Staré centrum s lázeňskými domy a hotely leží na ostrově s rozlehlým parkem, který vytváří mrtvé rameno řeky Váh. Samo město samo patří k nejslunečnějším lázním ve střední Evropě.

Cizinci vítáni
Piešťany mají kolem 30 tisíc obyvatel. Najdete tu jak klid lázeňské oázy, tak dostatek příležitostí k zábavě. Nechybějí lázeňské tančírny, hospůdky, cukrárny, restaurace ani noční bary. Lidé v hotelích a restauracích se hostům z Česka chovají příjemně, stejně jako k jiným zahraničním turistům, kteří do města přinášejí peníze. Ceny v restauracích čekejte zhruba stejné jako u nás. Kávu v kavárně si dáte za 35 až 40 Sk, kopeček zmrzliny za 8 až 10 Sk.

Jak se platí
Platit můžete kartou, slovenskými korunami nebo v eurech.
1 Sk je zhruba 0,80 Kč.

Těšte se na bahno!
Piešťany nabízejí více než 60 různých léčebných a relaxačních procedur. Většinou vás neminou tři: minerální koupel, minerální koupel s bahnem, bahenní zábal.

V lázních vyvěrá až z hloubky dva tisíce metrů deset minerálních pramenů, které jsou až 69 °C horké. Unikátní sirné vody jsou určené jak k pitným kúrám, tak k ozdravným koupelím. Světově vyhlášená jsou piešťanská bahna. Léčí zejména nemoci kloubů, šlach, svalů i nervové soustavy a regenerují pokožku.

Z čeho vybíráte
Relaxační a wellness pobyty jsou zaměřené na aktivní odbourávání stresu, na úlevu pohybovému aparátu, odpočinek a krásu. K základním regeneračním pobytům patří relaxační koupelový nebo speciální detoxikační, které zahrnují například vodoléčbu, teploléčbu, masáže, bahenní zábaly nebo čerstvé zeleninové šťávy, užívání speciálních solí, masáž břicha či poradnu dietní specialistky.

Mezi oblíbené pobyty pak patří také programy zaměřené na štíhlou linii, krásu nebo prevenci. Každý z pobytů je možné doplnit jakýmkoliv balíčkem doplňkových služeb, který může zahrnovat například kosmetické služby, pobyt v solné jeskyni, fitness nebo olejové masáže.

Pobyty a ceny
V každém případě se rozhlédněte po internetu po výhodných balíčcích. Výhodný pobyt na 4 noci můžete pořídit i s procedurami a polopenzí od přibližně 5000 Kč (5 dní). To znamená, počítejte kolem 1000 Kč na den s procedurami, polopenzí a bazénem. I levnější ubytování vám nabídne kvalitní standard.

Sleva
Léčebné a relaxační koupelové pobyty jsou pro pojištěnce smluvních českých zdravotních pojišťoven se slevou do 25 %. Pokud budete žádat slevu, nahlaste to už při objednávání pobytu a nezapomeňte si vzít s sebou doklad o pojištění. Pozor, sleva se nevztahuje na víkendové pobyty!

Budova balneoterapie Irma leží na léčivém prameni minerální vody.
Autor: Lázně Piešťany

Máte vždy v ceně
V ceně základního komplexního léčebného programu je mimo ubytování, plné penze, do 4 procedur denně, volného vstupu do bazénu a na skupinové cvičení, vyšetření lázeňským lékařem, laboratorní testy a lékařská pohotovost 24 hodin.

Pro rychlou vzpruhu

Víkend jako v bavlnce: Cena od 1220 Sk (cca 976 Kč) osoba/ den.
Délka pobytu: 2 přenocování.

Relaxační koupelový pobyt zahrnuje: Cena: od 1220 Sk (cca 976) osoba/ den.
Délka pobytu: minimálně 4 přenocování.

Pro akční ženy a muže
Pokud toužíte například po seskoku padákem, chcete se zpotit při tenise, golfu a squashi nebo chcete rybařit, většinu potřebných informací o dané aktivitě vám poskytnou na recepci každého hotelu.

Na kole nebo pěšky
Okolí Piešťan je protkáno cyklostezkami, vyjet můžete například po lesní pěšině na vrch Harvan, malebnými údolími a lesy na téměř nejvyšší vrch v okolí – Marhat (těžší trasa), anebo k jezeru Striebornica (lehká trasa). Po cestách najdete útulné hospůdky, kde se můžete občerstvit a pokračovat dál.

Okolí Piešťan a Považského Inovce přímo vyzývá k pěším túrám. Po turisticky vyznačených stezkách dojdete na Červenou věž nebo se po zdolání kopce Bezovce můžete pokochat neodolatelným rozhledem po kraji.

Pro zamilované je v okolí Piešťan hrad Tematín, který je jedním z nejromantičtějších slovesných hradů vůbec.

Za Čachtickou paní
Legendami opředený Čachtický hrad si můžete prohlédnout v měřítku 1:50 v obci Podolie.

Přímo v Čachticích hned vedle je zřícenina skutečného, zatím chátrajícího hradu.

Info: www.kupelepiestany.sk

Autor: oli
Související články