Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Fajn brigáda

15. září 2008 | 15:08

Jsou mladé, půvabné a budou i vzdělané… Jedno jim však na studiích chybí – peníze! Studovat a přitom pracovat však vyžaduje odříkání. Proč ale celý měsíc někde dřít, když totéž lze vydělat za jedinou noc?

Rozhodně si je nepředstavujte jako zoufalé prostitutky postávají dlouhé hodiny za bílou krajnicí ve snaze stopnout si nějakého sexuchtivého klienta. Většinou jsou naprosto nenápadné, některé vypadají jako nevýrazné snaživky, které jsme ve škole tolik nenáviděly. A nemusí ani jít o klamné zdání. Mnohé ze slečen, které si vydělávají při vysokoškolských studiích placeným sexem, jsou skutečně tak vynikající studentky, že pobírají prospěchové stipendium.

Napadá vás, proč se vlastně uchylují k sexu za peníze? Fenomén prostituce přece býval odjakživa spojován s nižšími sociálními vrstvami. Důvody jsou prosté a ničím se neliší od motivace laciných holek postávajících v odlehlých uličkách: je to nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak si slušně vydělat. Alarmující je spíš jiná věc – že nejde o okrajovou záležitost. Podle aktuálních odhadů si komerčním sexem, filmováním nebo fotografováním porna alespoň jednou během studia přivydělá až čtvrtina studentek vysokých škol. Vždyť dostat se k takové práci je nesmírně snadné. Stačí zareagovat na různé nabídky na internetu…

Jsou peníze opravdu jedinou motivací, proč se dívky ze spořádaných rodin čas od času promění v luxusní společnice?

PAVLA (20)

Bojím se, aby to neprasklo!
Pavla je na první pohled úplně normální holka. Působí trochu plaše, proto by asi jen málokdo hádal, že se prodává za peníze. "Peníze jsou opravdu tím hlavním důvodem, proč to dělám," přiznává mladá studentka pedagogické fakulty. "Jsem z malé jihočeské obce a moji rodiče zrovna moc nevydělávají. Přáli si, abych studovala, ale na rovinu mi řekli, že nemají na to, aby mě během studií finančně podporovali. Zkoušela jsem všechny možné brigády, ale nic nestačilo na moje měsíční výlohy. V Praze je prostě draze!"

Jak se z Pavly stala profesionální společnice? Navrtala ji do toho kamarádka, která si takhle vydělávala už rok. Líčila jí, jak skvělé je pracovat jenom pár dní do měsíce, poznávat nová místa, kulturu i lidi. Pavla totiž odlétá bavit pány i do jiných evropských měst. Práci jí zprostředkovává agentura.

"Samozřejmě že to není vždycky příjemné," svěřuje se Pavla. "Nikdy jsem se sice nedostala do konfliktní situace, ale muži se mi občas hnusí. Největší strach mám ale z toho, že by se na to přišlo. Rodiče by to snad nepřežili! Už teď se mi pracně vysvětluje, odkud beru peníze a proč nemůžu přijet na víkend," shrnuje Pavla.

Pavla odlétá bavit pány i do jiných evropských měst. Práci jí zprostředkovává agentura.
Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM

EVELÍNA (23)

Občas někoho odmítnu!
Studentka právnické fakulty Evelína už se v této branži pohybuje skoro čtyři roky, proto jí jen máloco překvapí. Dva roky pracuje sama, bez agentury, a na nedostatek klientů si rozhodně nestěžuje. Dokonce si už vydělala na byt v Praze. S rodiči se nestýká, proto jim nemusí vysvětlovat, kde bere tolik peněz, a svědomí ji rozhodně netlačí. Kamarádi o její práci sice vědí, ale nijak to neřeší. Proč taky, když není jediná?

Co o této práci prozradila? "První půlrok to určitě všechny holky musí hrozně bavit. Tedy za předpokladu, že nemají negativní přístup k sexu. Je to prostě úplně něco jiného, neobvyklého – je v tom dobrodružství, adrenalin, nová zkušenost," prozrazuje Evelína. "Výhodou je, že máte i jiný svět, do kterého můžete uniknout a kam se vrátit. Je to hlavně škola, spolužáci a kamarádi. Tohle vás drží v kontaktu s realitou a nedovolí vám ztratit sebekontrolu."

Má podle Evelíny tato práce vůbec nějaká úskalí? "Paradoxně může být nevýhodou, že si zvyknete na přísun snadno vydělaných peněž. Pak pro vás může být obtížené v budoucnu se této práce zříct," míní Evelína. "A samozřejmě se taky někdy stává, že vás to nebaví a na klienta se vůbec netěšíte. Jenže na to narážíte v každé profesi. Snažím se chovat jako profesionálka, ale je jasné, že občas i někoho odmítnu," dodává na závěr.

Studentka právnické fakulty Evelína už se v této branži pohybuje skoro čtyři roky, proto jí jen máloco překvapí.
Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM


Jací jsou jejich klienti?
Typickými zákazníky studentek vysokých škol bývají cizinci, manažeři nebo podnikatelé. Přilétají do neznámých měst na jednání, zůstávají přes noc a chybí jim společnost. Proto si objednají slečnu, která bude vyplňovat jejich volný čas – ve dne i v noci. Podmínkou je, aby byla dívka vzdělaná, kultivovaná, elegantní, přitažlivá. V žádném případě nesmí působit lacině.

Proč se nestát luxusní společnicí?

- Styk s neznámým mužem je riskantní a může být nebezpečný. Nikdy nevíte, co můžete od neznámého člověka očekávat.

- V případě nechráněného styku hrozí velké riziko nákazy některou z pohlavních nemocí.

- Sex za peníze může narušit do budoucna vztah k mužům i k sexualitě jako takové.

- Rychle vydělané peníze se mohou stát závislostí. Návrat k normálnímu životu tak může být ohrožen.

- Kariéra luxusní společnice nebo pornostar může po studiích překazit profesní plány. Co když ve vás budoucí šéf identifikuje sexy dračici, při které se odreagovával za dlouhých večerů?

- Při této formě brigády lze snadno sklouznout k drogám – nečastěji je to pervitin nebo kokain, který zbavuje zábran, nabudí energií a zvýší chuť na sex.

Kolik se platí?
Průměrná cena za luxusní společnici je 100 až 800 eur za hodinu. Kromě toho klient platí ještě letenku nebo dopravu do hotelu a podobně. Pokud chce slečnu na delší dobu, hodinová taxa se snižuje. V případě, že studentka pracuje pod agenturou, odvádí 50 procent ze svého výdělku. I tak si ale může vydělat za dvě až tři cesty do měsíce od padesáti do sta tisíc.

Výdělky mohou být opravdu závratné, ale možná rizika je výrazně převyšují.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Z pohledu odborníka

Cesta do lepší společnosti?
Co soudí o komerčním sexu mladých lidí MUDr. Eva Vaníčková ze 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, která se dlouhodobě zabývá zkoumáním dětské prostituce a komerčního sexu mezi mladými? Důvodem, proč si mladá generace obstarává peníze sexem, je i to, že se odmítá vzdát bohatšího životního stylu, který jí servírují média jako běžný standard. Podle mediálních vzorců je komerční sex výtahem do lepší společnosti, je vnímám jako zcela běžný a přirozený. Jedinou cestou k získání peněz se pak pro mladé slečny stává ulovení dobře zajištěného muže – ať už na krátkodobý vztah, anebo na delší budoucnost spojenou svazkem manželským.

Je to ještě prostituce?
Mediální obraz přispívá také k tomu, že mladí lidé přestávají být na komerční sex citliví. Doprovod špičkových manažerů na zahraniční služební cesty nebo nadstandardní služby osobních asistentek po pracovní době za prostituci nepovažují. Naopak! Večeře v nóbl restauraci nebo noc v pětihvězdičkovém hotelu bývá vnímána jako příjemný a oprávněný bonus. Za komerční sex tito mladí označují jen pouliční prostituci.

Proč jsou studentky tak oblíbené?

- Mají rozhled, dovedou konverzovat na různá témata.

- Jsou společenské.

- Ovládají cizí jazyky.

- Jsou samostatné a umí se orientovat v různých situacích.

- Jsou mladé, půvabné a přirozené.

Nechaly si platit za nahotu!

Helena Zeťová
Zpěvačka pózovala pro sérii lechtivých fotografií pro pánský časopis v době, kdy ještě nebyla mediálně známá. A pravda samozřejmě vyplavala na povrch. V tomto případě ale její kariéru asi neohrozila.

Helena Zeťová
Autor: archiv Blesku – JIŘÍ ČERNOHORSKÝ, DAVID KUNDRÁT, JIŘÍ RUBEŠ

Ester Ládová
Pamatujete si ještě na reality show Miliónový pár, která svého času běžela na Nově? Musela být zastavena kvůli divoké minulosti jedné ze soutěžících – Ester Ládové. Byl to nepříjemný fakt, ale zlobivé soutěžící paradoxně pomohl otevřít brány do světa šoubyznysu.

Ester Ládová
Autor: archiv Blesku – JIŘÍ ČERNOHORSKÝ, DAVID KUNDRÁT, JIŘÍ RUBEŠ

Tereza Pergnerová
V době, kdy byla populární moderátorka kvůli své drogové závislosti doslova na dně, přijala nabídku nafotografovat sérii odhalených snímků pro pánský časopis Leo. Těžko říci, jestli jí vydělané peníze nějak pomohly.

Tereza Pergnerová
Autor: archiv Blesku – JIŘÍ ČERNOHORSKÝ, DAVID KUNDRÁT, JIŘÍ RUBEŠ

Diana Kobzanová
Na velkou částku se nechala zlákat i Miss ČR roku 2001, která následovala odvážné celebrity a taktéž nafotila odvážné snímky pro Leo. Prezident soutěže Miss, Miloslav Zapletal, se rozzuřil a troufalé Missce alespoň odebral korunku.

Diana Kobzanová
Autor: archiv Blesku – JIŘÍ ČERNOHORSKÝ, DAVID KUNDRÁT, JIŘÍ RUBEŠ

NEPROPÁSNĚTE!

Šokovalo vás, že by se jako profesionální společnice mohla klidně živit i vaše dcera? O pohnutkách mladých slečen, které se vydají na tuto dráhu se dozvíte více v druhém příběhu, který v rámci cyklu Soukromé pasti můžete sledovat 17. září ve 20.00 na Nově. Na scestí se v něm dostane mladá studentka Žaneta, kterou hraje Sandra Nováková. Poměry v její rodině jsou velmi komplikované a ona se chce postarat o své sourozence. Pomoci jí může právě „krátkodobá brigáda“. Podaří se jí ale po studiích navrátit k "normálnímu" životu?

O pohnutkách mladých slečen, které se vydají na tuto dráhu se dozvíte více v druhém příběhu, který v rámci cyklu Soukromé pasti můžete sledovat 17. září ve 20.00 na Nově.
Autor: archiv TV NOVA

Autor: Alena Dušková