Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Něžný vetřelec

8. září 2008 | 15:02

Každá z nás dříve či později pocítí, že jí život připadá prázdný. Ale co nám vlastně tolik chybí? Děťátko! Jsou však i ženy, které zpráva o nastávajícím mateřství vyhodí z rovnováhy.

Život každé ženy je někdy obrovské dilema. Současná doba nám sice dává hodně volnosti a nabízí řadu možností, jak se svým životem naložit, přesto nás ale svazují zaběhnuté společenské konvence. Dříve či později nastane fáze, kdy na nás okolí začne tlačit, ať už si konečně pořídíme rodinu. Naši rodiče, pro které jsme často byli jediným smyslem života, mají pocit, že pokud děti nemáme, určitě hrozně strádáme. Něco prostě není v pořádku! Oni už děti dávno měli!

A další nápor přichází se strany vrstevnic, které hrdě ukazují své malé poklady a básní o jejich genialitě. Co na tom, že nikdy nedosahovaly vašich kvalit? Na rozdíl od vás ale mají rodinu! A co máte vy? Podléháte pocitu, že dokud neporodíte dítě, nikdy nebudete plnohodnotnou ženou, a to dokonce ani tehdy, když dosáhnete vysokého postu a vyděláváte spoustu peněž. Pohrdavé reakce okolí začnou někde uvnitř nahlodávat vaši duši.

Ano, dítě přece chcete, ale ne v tuto chvíli. Ještě byste ráda postoupila v kariérním žebříčku, poznávala svět, anebo prostě nemáte toho správného muže, se kterým byste děti mohla plánovat. Co dělat? Podlehnout konvencím, nebo vzdorovat? Vrhnout se do náruče prvnímu, kdo projeví zájem?

Obecně lze říci, že většina žen po dítěti touží, ale často jenom neví, kdy už je ten správný okamžik. Bojí se opustit práci, a ztratit tak jistou existenci. Mají strach ze závislosti na muži a zároveň se obávají, že nezvládnou být dokonalou matkou, úspěšnou ženou v zaměstnání a perfektní hospodyňkou. Kudy z utahující se smyčky ven? Lze vůbec všechno stihnout? Je sobecké věnovat se jen sama sobě? A je v pořádku obětovat všechno svým dětem?

ADÉLA (37)

Děti ničí vztah!

Adéla je už sedm let vdaná a živí se jako překladatelka. Přestože vstoupila do svazku manželského, po dětech nikdy netoužila. Svůj chlad vůči dětem si uvědomovala už jako malá. "Přítomnost dětí je mi nepříjemná, mám pocit, že mi nemají co nabídnout, do mého života se prostě nehodí," vysvětluje poněkud nekompromisně své pocity. "Ráda cestuji, baví mě spousta věcí a nechci se nechat spoutat mateřstvím. Musela bych svůj život podřídit někomu jinému, a ztratila bych tak sebe sama. A nejvíc by mi vadila ztráta soukromí," doplňuje své postoje Adéla.

Naštěstí se ve svých životních plánech shodla i se svým manželem. "Do vztahu s mužem, který potomka chce, bych asi nevstoupila, byla by to ztráta času."

Proč Adéla děti tak zarputile odmítá? "Myslím, že máme s manželem moc hezký vztah. Děti mi ale paradoxně připadají jako škůdci partnerského soužití. Vztah, do kterého vstoupí dítě, se přestává rozvíjet. Ti dva už nejsou pár, ale jen rodiče. Naproti tomu hodně bezdětných dvojic, které jsem poznala, se až do pozdního věku vodí za ruce a jsou zamilovaní," vyjadřuje svůj názor Adéla.

A jak vnímá fakt, že ji okolí často považuje za sobce? "Podle mne jsou takoví lidé také sobci. Pořizují si děti, aby si jimi potvrdili svou hodnotu. To, čeho nedosáhli oni sami, chtějí po svých dětech. Je to taková sebeláska skrze potomka."

Adéla děti za štěstí nepovažuje a svého rozhodnutí nelituje. Zastává názor, že život se dá plnohodnotně prožít i jinak.

Není to snadné, ale můžete mít obojí – miminko i kariéru.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

KAMILA (27)

Chlapi mě odsuzují!

Kamila pracuje jako sekretářka, takže o nějaké velké kariéře nemůže být moc řeč. "Kariérní vzestup ani neplánuji, ale mám ráda svůj životní styl a nezávislost," vysvětluje. "Je mi příjemné, když můžu přijít večer z práce a mám volný čas jen sama pro sebe. Vyhovuje mi, že se nemusím točit kolem dětí. Prostě se nechci pro nikoho obětovat, chci si života užívat," shrnuje své důvody.

Kamila ale přiznává, že má problémy s hledáním partnera. "Nevím, kde jsou všichni ti chlapi, kteří se chvástají, že děti nechtějí. Ztratila jsem kvůli své nechuti k mateřství velkou lásku. Partner byl o osm let starší a děti si moc přál. Já jsem je ale ve 24 letech nechtěla ani za nic. A od té doby hledám."

Kamila se bojí, že takových situací bude přibývat. Dokonce napsala tento svůj netypický postoj přímo do internetové seznamky, ale ani tam neuspěla.

"Spousta chlapů se mi ozvala jen ze zvědavosti, aby se zeptali, proč děti nechci, a aby nade mnou moralizovali. A zbytek mužů si zase myslí, že když nechci děti, jde mi jen o sex," dodává Kamila s trpkým výrazem.

A jak snáší tlaky společnosti? "Nejvíc mi leze na nervy to, čemu říkám mateřská nadřazenost. Některé ženy si myslí, že když mají děti, jsou něco více než my bezdětné. Nevím, co jim dává takový pocit převahy. A taky mě trochu stresuje budoucnost. V mém věku ještě spousta vrstevnic děti nemá, takže nebudím takové podezření. Děsím se ale toho, jak se do mne budou lidi navážet, až mi bude pětatřicet. Svět, ve kterém si připadám jako zločinec, protože nechci děti, mi připadá fakt divný," shrnuje své vyprávění Kamila.


Jak se správně rozhodnout?

Neexistuje žádný jednotný návod, jak vyřešit dilema, zda se věnovat kariéře, nebo založit rodinu. Psycholožka Kateřina Hollá radí, aby rozhodnutí vycházelo především z našich vlastních přání a potřeb. Je důležité vzít do úvahy, čeho se v životě nechceme vzdát, a také čeho bychom následně nejvíce litovaly. Pokud podlehneme tlaku okolí a nebudeme jednat v souladu se svými postoji, nikdy nebudeme se svou volbou spokojené a neuděláme nic dobře.

Zároveň bychom také neměly podléhat ideálům a myslet si, že zvládneme vše: péči o děti, domácnost i kariéru. Pokud nás dlouhá mateřská dovolená neuspokojuje, bez obav se můžeme vrátit do práce. Někdy je totiž lepší věnovat se dítěti plnohodnotně jen pár hodin denně než s ním trávit celý den, ale být přitom neurotická a nevrlá. Pro dítě je totiž velice důležité, aby byla maminka v dobré pohodě. Na druhou stranu je ale pravda, že čím více péče a lásky poskytneme dítěti v prvních letech života, tím samostatnější a vyrovnanější pak bude náš potomek v letech následujících.

Pokud už dítě máme, měly bychom také myslet na to, že nám nesmírně rychle odroste a jeho dětství se už nikdy nebude opakovat. Může to zabránit následným výčitkám, že jsme mu nevěnovaly dostatek času a péče.

Triky, jak skloubit kariéru s mateřstvím:

- Pracujte na zkrácený úvazek nebo si najděte práci z domova.

- Zapojte do péče o domácnost a o děti i svého partnera, získáte tak více volného času a váš partner si díky tomu naopak vybuduje s dětmi pevnější vztah.

- Pokud nemůžete z nějakých důvodů nastoupit do práce, průběžně se vzdělávejte. Využijte kurzů, dálkového studia nebo četby odborné literatury.

- Neztrácejte kontakt s bývalými kolegy, návrat do zaměstnání pak pro vás bude snazší.

Nejčastější příčiny bezdětnosti:

Přestože nejčastějším důvodem, proč ženy nemají děti, je stále to, že jim prostě nebylo shůry dáno, existují i jiné příčiny:

- Plné uspokojení v zaměstnání a zálibách, neochota omezovat se.

- Obava, že partneři přivedou dítě do nevyhovujících podmínek.

- Odklad mateřství na pozdější dobu – ženám tak často "ujede vlak" nebo se jim už nepodaří otěhotnět.

- Marná snaha najít toho pravého.

Je vám třicet a ještě nemáte děti? Pak jste pro vaše vrstevnice, které se těší ze svých ratolestí, nepochopitelná a dají vám to pocítit.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Bezdětnost jako stigma?
Neměnným faktem je, že bezdětnost v České republice neustále stoupá. Podle odhadu demografů naroste v příštích letech na 15 – 20 procent, přičemž se ještě nedávno pohybovala jenom okolo 6 procent. Přesto je ale v naší společnosti vnímána s velikým despektem. Už i psychologové začínají poukazovat na to, že je třeba tento postoj změnit. Žena, která nemá děti, by neměla být vnímána jako méněcenná. Řada takových příslušnic ženského pohlaví totiž dokáže prostor, který obvykle zaplňují děti, využít smysluplně. Umí si stanovit odlišné priority a vytyčit jiné cíle. Doposud bohužel musí také disponovat obrovskou vnitřní silou, aby tento svůj status v naší konzervativní společnosti obhájily.

Jak je to ve světě?
Situace na západ od nás je úplně jiná. V Německu a Rakousku se nestává matkami až 20 procent žen. A tak se bezdětné páry dokonce staly zajímavým terčem pro obchodníky. V USA fungují specializované cestovní kanceláře, obchody či restaurace označené nápisem "childfree" (bezdětní). V takovýchto zařízeních mají zákazníci jistotu, že se s malými caparty nesetkají a že je žádné nespokojené batole nebude z jejich pohledu obtěžovat svým vřískotem.

OSAMOCENÉ CELEBRITY

Renáta Vesecká (48)

Renáta Vesecká
Autor: archiv Blesku - Ladislav Křivan, David Kundrát, Miroslav Homola

I nejvyšší státní zástupkyně neustále čelí tlakům novinářů, proč si nepořídila rodinu. Ona se ale obahuje tím, že má svůj okruh lidí, se kterými jí je nesmírně dobře a že bez dětí nijak nestrádá. Údajně jí opravdu nic nechybí.

Eva Urbanová (47)

Eva Urbanová
Autor: archiv Blesku - Ladislav Křivan, David Kundrát, Miroslav Homola

Ačkoli si naše přední operní pěvkyně užívá život naplněný prací a cestováním, přesto v rozhovoru pro Lidové noviny vyjádřila obavy: "Doufám, že si jednou nebudu vyčítat, že jsem měla mít radši rodinu. Myslím si ale, že rodina můžou být i přátelé, i když vím, že jich spousta časem odpadne."

Helena Vondráčková (61)

Helena Vondráčková
Autor: archiv Blesku - Ladislav Křivan, David Kundrát, Miroslav Homola

Populární česká zpěvačka dlouho narážela na to, že nemohla najít toho pravého. Potkala ho až ve zralém věku, kdy už bylo bohužel na založení rodiny pozdě.

Eva Jurinová (55)

Eva Jurinová
Autor: archiv Blesku - Ladislav Křivan, David Kundrát, Miroslav Homola

Bývalá moderátorka večerních zpráv na Nově a dnes tisková mluvčí pražské nemocnice Motol prý děti nestihla. Vdávala se až ve 35 letech a propásla ten správný okamžik. Přiznává, že se jí občas zasteskne, ale nevnímá to jako svůj životní problém.

NEPROPÁSNĚTE!

Zaujalo vás téma, jak se rozhodnout mezi kariérou a mateřstvím?
Pak ve středu 10. září od 20.00 sledujte televizi Nova, kde poběží 1. díl cyklu příběhů Soukromé pasti. Nese název "Něžný vetřelec". Herečka Tatiana Vilhemová se v něm dostane do situace, kdy se bude muset rozhodnout, zda dítě mít, či nemít. Nečekaně totiž otěhotní právě ve chvíli, kdy se jí zdárně rozjíždí kariéra, a navíc s mužem, který je ženatý. Jakou cestou se vydá?

Nepropásněte 1. díl cyklu příběhů Soukromé pasti s názvem 'Něžný vetřelec', který bude TV Nova vysílat 10. září od 20 hodin.
Autor: archiv TV NOVA

Autor: Alena Dušková